Industry

2.2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Δημιουργική Ευρώπη από το 2021 μέχρι και το 2027

στα 10

Αυξηση 50% για τον προϋπολογισμό του προγράμματος Creative Europe που ενισχύει σημαντικά τον οπτικοακουστικό τομέα στην Ευρώπη.

2.2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Δημιουργική Ευρώπη από το 2021 μέχρι και το 2027

Μετά από διαπραγματεύσεις, το συνολικό ποσό που συμφωνήθηκε για την ανανέωση του προγράμματος Creative Europe για το διάστημα 2021-2027 φτάνει τα 2.2. δισεκατομμύρια ευρώ, από 1.46 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός για το προηγούμενο διάστημα, 2014-2020.

Το ποσό είναι μέρος από τα 16 δισεκατομμύρια που θα ξοδευτεί σε σημαντικούς τομείς δράσης στην Ευρώπη, εν όψει της πανδημίας, με τα 15 δισεκατομμύρια να επενδύονται σε τομείς ευκαιριών για τη νέα γενιά και τη διατήρηση των ευρωπαϊκών αξιών και το 1 δισεκατομμύριο να μένει σε αποταμίευση για ενδεχόμενες νέες μελλοντικές κρίσεις.

Διαβάστε ακόμη: Covid-19: Επιδότηση αιθουσών σε ειδική τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Η ενίσχυση του προγράμματος Creative Europe είναι σημαντική για τον οπτικοακουστικό τομέα καθώς παραμένει μια σταθερή πηγή επιδότησης τόσο για το σινεμά όσο και για την τηλεόραση, αλλά και για τομείς όπως τα video games και τα νέα μέσα. Στο ίδιο πρόγραμμα ανήκει και το πρόγραμμα Media, παραδοσιακά ενισχυτικό στην προπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών κι όχι μόνο.

Αναφερόμενος στην αύξηση του προϋπολογισμού ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κινηματογραφικών Πρακτορίων, Λουίς Τσάμπι Βαζ δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία η οποία θα επιτρέψει την ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος Creative Europe για τα επόμενα επτά χρόνια. Οπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, χρειάζονται περισσότερες πηγές για το πρόγραμμα Media, ώστε να υποστηριχθούν συμπαραγωγές και να προωθηθούν τα ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα σε όλον τον κόσμο, να στηριχθούν οι κινηματογράφοι, τα φεστιβάλ και πρωτοβουλίες. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε σε αυτή τη φάση είναι η χρηματοδότηση να μην εμποδιστεί ή διακοπεί από οτιδήποτε. Ο οπτικοακουστικός τομέας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενώπιον του δεύτερου κύματος της πανδημίας έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση και δεν θα μπορέσει να αντέξει ένα κενό στις διαδικασίες χρηματοδότησης από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.»

(πηγή: Cineuropa)