Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: Τα trending topics της #8ης μέρας

στα 10

Οι αδελφοί Νταρντέν με το «Αγνωστο Κορίτσι» τους, την καθόλου άγνωστη κι απόλυτα υπέροχη Αντέλ Ενέλ, άπλωσαν τη διακριτική παρουσία τους πάνω από το Φεστιβάλ, την ίδια μέρα που το Flix είχε κάποιες ξεχωριστές συναντήσεις...

Flix Team
Κάννες 2016: Τα trending topics της #8ης μέρας

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Ο Ζαν-Πιερ κι ο Λικ Νταρντέν, οι πιο διάσημοι Βέλγοι σκηνοθέτες της εποχής μας, από τους πιο αγαπημένους μας στο σύγχρονο σινεμά, είναι πολιτογραφημένοι κάτοικοι του Φεστιβάλ Καννών. Η νέα τους ταινία, το «Αγνωστο Κορίτσι», με πρωταγωνίστρια τη γοργά ανερχόμενη Αντέλ Ενέλ, σηματοδοτεί την έβδομη συμμετοχή τους στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης, ενώ στις Κάννες έχουν ήδη κερδίσει δύο Χρυσούς Φοίνικες - αλλά, όχι, δεν πηγαίνουν για τον τρίτο φέτος.

Το «Αγνωστο Κορίτσι» των αδελφών Νταρντέν ακολουθεί μία νεαρή γιατρό που κλονίζεται όταν συνειδητοποιεί ότι, ενώ έχει ως λειτούργημά της να βοηθά τον κόσμο, η αναλγησία της σκότωσε μια κοπέλα: οι Νταρντέν μάς ξεναγούν σε όλο το φάσμα της κοινωνικής μας αδιαφορίας. Και ταυτόχρονα, μέσα από την ανεξήγητη επιμονή της Τζενί να βρει την ταυτότητα του κοριτσιού, ή να μεταπείσει τον απογοητευμένο μαθητή της, μάς δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να κάνουμε το έξτρα βήμα. Οι Νταρντέν γράφουν ένα από τα πιο αδύναμα σενάριά τους και το κινηματογραφούν επίπεδα, καθοδηγώντας την πρωταγωνίστρια Αντέλ Ενέλ σε μία εξίσου υποτονική ερμηνεία.

Διαβάστε αναλυτικά την κριτική του Flix: Οι αδελφοί Νταρντέν απογοητεύουν με το «Αγνωστο Κορίτσι»

Ωστόσο, οι αδελφοί Νταρντέν, με τις καλύτερες και τις χειρότερες (που ποτέ δεν είναι κακές) ταινίες τους, είναι οι άνθρωποι που θέλεις ν' ακούσεις να μιλούν για το σινεμά τους και για τον κόσμο, κι έτσι η συνέντευξη Τύπου για το «Αγνωστο Κορίτσι» έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα, μόλις οι δύο σκηνοθέτες και η Αντέλ Ενέλ τελείωσαν το χαρούμενο και τρυφερό photocall τους.

unknown girl 607

unknown girl 607

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει σ' αυτήν την ταινία» είπε ο 62χρονος Λικ Νταρντέν «είναι η ηρωίδα μας, η γιατρός Τζένι. Είναι ένας άνθρωπος που θα νιώσει την κοινωνική ευθύνη, τη στιγμή που δεν την αισθάνεται κανείς. Γι' αυτό θ' ακολουθήσει μια πορεία εσωτερικής αγωνίας. Εδώ και καιρό συζητούσαμε για μια ηρωίδα που προσπαθεί να επανορθώσει, και νομίζω ότι έτσι προέκυψε αυτή η ταινία. Μιλούσαμε για κάποιον που θέλει να επανορθώσει, που δεν μπορεί να περνά το χρόνο του προσπαθώντας ν' αποφύγει τις δύσκολες ερωτήσεις.»

unknown girl 607

unknown girl 607

unknown girl 607

Λίγες ώρες αργότερα, οι Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν και η Αντέλ Ενέλ περπάτησαν στο κόκκινο χαλί, χαμογελαστοί και κεφάτοι παρά τις μέτριες κριτικές της ταινίας που είχαν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν. Χαζέψτε φωτογραφίες:

unknown girl 607

unknown girl 607

unknown girl 607

unknown girl 607

Η Chopard στο κόκκινο χαλί: Στη χθεσινοβραδινή επίσημη πρεμιέρα του «La Fille Inconnue» στο Palais des Festivals, με λαμπερά κοσμήματα Chopard εμφανίστηκαν η Ελεν Μίρεν με αυτοκρατορικό στιλ και πονηρό βλέμμα, η Εβα Χερτσιγκόβα και η Τζούλια Ρεστόιν-Ρόιτφιλντ:

unknown girl 607

unknown girl 607

unknown girl 607

Η Σόνια Μπράγκα ποτέ δεν πέρασε απαρατήρητη, ούτε και με το «Aquarius», τη βραζιλιάνικη ταινία του Διαγωνιστικού Προγραγράμματος όπου πρωταγωνιστεί. Ο Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου επιχειρεί, στην ταινία του, να χτίσει μία κινηματογραφική αλληγορία για την παλιά και τη νέα Βραζιλία, επιστρατεύοντας τη μεγάλη πρωταγωνίστρια κι ένα εμβληματικό παραλιακό οικοδόμημα της δεκαετίας του '70. Κι ενώ όλα ξεκινούν ευήλια, με την αύρα της θάλασσας και τα φιλιά της αιώνιας γυναίκας αράχνης, κάπου ανάμεσα στα 140 λεπτά της διάρκειας χάνεται το νόημα, η πυξίδα και το ενδιαφέρον μας.

Διαβάστε αναλυτικά την κριτική του Flix: Η Σόνια Μπράγκα λάμπει, το οικοδόμημα του «Aquarius», όμως, καταρρέει

Η ίδια η Σόνια Μπράγκα, πάντως, στα 66 της χρόνια, ξεδίπλωσε όλο τον αισθησιασμό και το χιούμορ της, ψυχαγωγώντας κοινό και φωτογράφους:

σόνια μπράγκα 607

σόνια μπράγκα 607

σόνια μπράγκα 607

Δεν είναι αγοράκι που έχει χαθεί - είναι μικρός Cannois που έχει χάσει τον μπαμπά του στην ουρά για την αίθουσα Ντεμπισί:

cannes 2016 607

Εκρηκτικός, αθυρόστομος, larger than life, σκωπτικός και ανατρεπτικός, ο Γουίλιαμ Φρίντκιν, του «Εξορκιστή», του «French Connection», του «Ψωνιστηριού», ήρθε βόλτα στις Κάννες για να δώσει ένα masterclass σε φερέλπιδες σκηνοθέτες - κι αν τα χρόνια έχουν περάσει, το βλέμμα του παραμένει το ίδιο διαπεραστικό:

γουίλιαμ φρίντκιν 607

Η Τετάρτη ήταν η μέρα που το Flix είχε ραντεβού με τον Τζιμ Τζάρμους. Επιστρέφοντας στις Κάννες μετά το «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί», με το «Paterson», ο Τζιμ Τζάρμους μάς γοήτευσε ξανά όχι μόνο με το σινεμά, μα και με τον υπέροχο χαρακτήρα του. Ξεκινώντας τη συνέντευξη, μας προειδοποιεί ότι οι περισσότερες απαντήσεις του θα είναι «δεν ξέρω». Πως θα προτιμούσε να αποφασίσουμε μόνοι μας τι μπορεί να σημαίνει ή όχι η ταινία του, αλλά στην πορεία θα μιλήσει για τα πάντα, από τον τρόπο που διάλεξε την πόλη του Πάτερσον («ένα μέρος με τόσο μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία, μια βιομηχανική πόλη που με κάποιο παράξενο τρόπο υπήρξε κοιτίδα ποιητών») έως τον τρόπο που βρήκε τον πρωταγωνιστή του, Ανταμ Ντράιβερ: «Τον είχα δει σε πολύ λίγες ταινίες και σε κάποια επεισόδια του “Girls”, και είχα εντυπωσιαστεί από το πρόσωπό του κι από τον τρόπο που δεν παίζει, αλλά αντιδρά. Αυτοί είναι οι αγαπημένοι μου ηθοποιοί» λέει. «Κάποια στιγμή διάβασα μια συνέντευξή του και σκέφτηκα ότι αυτός είναι ένας τύπος που θα πρέπει να γνωρίσω. Και είχα δίκιο. Ηταν τόσο ενδιαφέρων, που ήξερα αμέσως ότι είχα βρει τον ηθοποιό μου για το “Paterson”».

Διαβάστε τα highlights από τη συνέντευξη: H μεγάλη απόλαυση του να μιλάς με τον Τζιμ Τζάρμους

τζιμ Τζάρμους κάννες 2016 607

Αμέσως μετά, το Flix ήπιε καφέ με την Κρίστεν Στιούαρτ. Η Στιούαρτ βρίσκεται στο Φεστιβάλ Καννών με δυο ταινίες - το «Café Society» του Γούντι Αλεν που άνοιξε το Φεστιβάλ και το «Personal Shopper» του Ολιβιέ Ασαγιάς. Θα μπορούσε να είναι εδώ και χωρίς ταινία και πάλι τον ίδιο πυρετό θα προκαλούσε στα media και, ειδικά, στους φωτογράφους. Η Κρίστεν Στιούαρτ είναι, φέτος, η βασίλισσα των Καννών και, μιλώντας μαζί της, μάς εντυπωσίασε η ευγένεια κι η εξυπνάδα της - εκτός από τα τα φωσφοριζέ πράσινα μάτια της!

Διαβάστε τα highlights από τη συνέντευξη: Η Κρίστεν Στιούαρτ στο Flix - «Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι που δεν ήθελα να κάνω»

κρίστεν στιούαρτ 607

Ακριβώς ένα χρόνο μετά το «Mommy», ο Ξαβιέ Ντολάν διαγωνίζεται και πάλι στις Κάννες με το «It's Only the End of the World», κι αν το πολυαναμενόμενο φιλμ τελικά μας απογοήτευσε... δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Ο Ντολάν έκανε, για μια ακόμη φορά, μια ταινία που θα μπορούσε, μα δεν είναι σπουδαία. Το «It's Only the End of the World» ξεκινά συγκλονιστικά με την Camille να τραγουδά «Home Is Where It Hurts», συνοψίζοντας τη θεματική του φιλμ όσο η κάμερα ακολουθεί τον Λουί, ο οποίος επιστρέφει στο πατρικό του έπειτα από 12 χρόνια απουσίας, σε ένα μοντάζ που τον φέρνει από το αεροδρόμιο μέσα από μια υπέροχη συρραφή από εικόνες μέσα από το παράθυρο του ταξί στο πατρικό του σπίτι, όπου η μητέρα του ετοιμάζει μεζεδάκια και χούμους για την επανένωση. Μικρές μπουκιές που θα μείνουν αφάγωτες αφού στη διάρκεια της μέρας οι ήρωες θα κόβουν κομμάτια ο ένας από τον άλλο. Σκηνοθετημένο με τη γνώριμη υπερβολή του Ντολάν, με τη μουσική συχνά στη διαπασών να καταπίνει τα πάντα και με τη σκηνοθεσία να γίνεται για μια ακόμη φορά περισσότερο επιδειξιομανής απ' όσο χρειάζεται για να υπηρετήσει την ταινία, το φιλμ χάνει πόντους από τη διάθεσή του να εντυπωσιάσει, σε κουράζει παρά τη σύντομη διάρκειά του.

Διαβάστε αναλυτικά την κριτική του Flix: Ο Ξαβιέ Ντολάν μας καθησυχάζει - «It's Only the End of the World»

it's only the end of the world 607

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Διαβάστε και δείτε ακόμη:

  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #1ης μέρας / Ο Γούντι Αλεν και το «Café Society» γλύκαναν την πρώτη μέρα του 69ου Φεστιβάλ Καννών, ώσπου μια «χιουμοριστική» κατηγορία εναντίον του ως βιαστή άφησε πικρή γεύση στη βραδινή τελετή έναρξης.
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #2ης μέρας / H δεύτερη μέρα του 69ου Φεστιβάλ Καννών είχε σκάνδαλα, βόλτες στην παραλία, ελληνικό ενδιαφέρον και την ξυπόλητη Τζούλια Ρόμπερτς. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #3ης μέρας / Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ μάς επιφύλλασε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες των τελευταίων χρόνων, το ντεμπούτο της κόρης του Τζόνι Ντεπ, τον πάντα μαχητικό Κεν Λόουτς κι έναν Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ σε οσκαρικό ρόλο.
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #4ης μέρας / Αυτή ήταν η μέρα που χτυπήθηκε από... ερωτικό πυρετό, απ' το πρωί («The Handmaiden») ως το βράδυ («American Honey»), με αρκετή παιδική διάθεση («The BFG» του Στίβεν Σπίλμπεργκ) στη μέση, για να ισορροπήσει!
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #5ης μέρας / Γαλλικό κινηματογραφικό royalty με την Μαριόν Κοτιγιάρ να περπατά στο κόκκινο χαλί, κάμποσο white trash με το καστ του «American Honey» να φέρνει το πατρινό καρναβάλι στις Κάννες και τον Ράιαν Γκόσλινγκ να φορά λευκό κοστούμι με class. H 5η μέρα στις Κάννες είχε απ΄ όλα.
  • Κάννες 2016: Τα trending topics της #6ης μέρας / Και τα πρώτα οσκαρικά προγνωστικά και cool Τζιμ Τζάρμους στο κόκκινο χαλί και o Ρόμπερτ Ντε Νίρο να προσδίδει λίγο μύθο στο Φεστιβάλ.Κάννες 2016: Τα trending topics της #7ης μέρας / Η Κρίστεν Στιούαρτ κι ο Βίγκο Μόρτενσεν προσπάθησαν, όμως δικαιωματικά ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, η «Julieta» και τα κορίτσια του μονοπώλησαν τα φλας των παπαράτσι. Για εμάς βέβαια η μέρα ανήκε στις ελληνικές συμμετοχές του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών.