Buzz

1939: Η «καλύτερη χρονιά στην κινηματογραφική ιστορία» κρατά ακόμα το σκήπτρο της, 80 χρόνια αργότερα

στα 10

Είναι η χρονιά για την οποία έχουν γραφτεί βιβλία - το 1939 μένει στην Ιστορία... όσα κι αν παίρνει ο άνεμος.

1939: Η «καλύτερη χρονιά στην κινηματογραφική ιστορία» κρατά ακόμα το σκήπτρο της, 80 χρόνια αργότερα

Κάθε φορά που κλείνει ένας χρόνος, ή μια δεκαετία, κάθε φορά που κάνουμε μια αναπόληση σε όσα πέρασαν κι όσα έμειναν, υπάρχει μια κινηματογραφική χρονιά που μοιάζει να κοροϊδεύει τις υπόλοιπες. Γι' αυτήν έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν γίνει ντοκιμαντέρ, αυτή αποτελεί το (υποκειμενικό, οπωσδήποτε, αλλά εύκολα αδιάσειστο) μέτρο σύγκρισης για ό,τι προηγήθηκε κι ό,τι ακολούθησε.


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2019, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.


Αυτή η χρονιά είναι το 1939 και, ενδεχομένως, ο λόγος να ήταν κάτι περισσότερο από συμπτωματικός. Ο Τόμας Χίσακ, συγγραφέας του «1939: Hollywood's Greatest Year», εξηγεί την πολιτισμική βαρύτητά της: «Αντιπροσωπεύει τη χρυσή στιγμή του Παλαιού Χόλιγουντ - του στουντιακού συστήματος, αλλά και του star system, του τρόπου με τον οποίο γίνονταν τότε οι ταινίες. Ό,τι αγαπάμε στο σινεμά, βρίσκεται εκεί. Το 1939 τα έκανε όλα και τα έκανε καλά.»

Από την άλλη πλευρά, ο Μαρκ Βιέιρα, συγγραφέας του «Majestic Hollywood: The Films of 1939», δίνει μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία: «Η ώθηση του να θεωρηθεί το 1939 ως μια εμβληματική χρονιά για τον κινηματογράφο ήταν σκόπιμη. Τα στούντιο είχαν μόλις αρχίσει να ανακάμπτουν από το οικονομικό κραχ, αλλά τα εισοδήματά τους απειλούνταν ακόμα, ειδικά με την ψήφιση, το 1938, του Αντιμονοπωλιακού Νόμου. Την ίδια στιγμή που το σινεμά γιόρταζε 50 χρόνια από την πρώτη προβολή και, το αμερικανικό σινεμά, 25 χρόνια από τη μετακίνηση της βιομηχανίας στο Χόλιγουντ, υπήρχε ανάγκη να σηματοδοτηθεί η χρονιά από μεγάλες, φιλόδοξες ταινίες που θα παγίδευαν την προσοχή του κοινού - και, σίγουρα, το έκαναν και με το παραπάνω.»

Οι 5 σημαντικότερες ταινίες του 1939 αποτελούν την επισφράγιση της σημασίας της χρονιάς:

«Οσα Παίρνει ο Ανεμος», του Βίκτορ Φλέμινγκ

οσα παίρνει ο άνεμος 607

«Ο Μάγος του Οζ», του Βίκτορ Φλέμινγκ

ο μάγος του οζ 607

«Οι Γυναίκες», του Τζορτζ Κιούκορ

οι γυναίκες 607

«Mr. Smith Goes to Washington», του Φρανκ Κάπρα

mr smith goes to washington 607

«Stagecoach», του Τζον Φορντ

stagecoach 607

Κι αν το 1939 ψάξει, κάποια στιγμή, για τον... διάδοχό του, μάλλον θα τον βρει μια εξηκονταετία αργότερα, στο 1999. Τι είδαμε τότε; Μεταξύ άλλων, τα «Eyes Wide Shut» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «The Fight Club» του Ντέιβιντ Φίντσερ, «The Matrix» των αδελφών Γουατσόφσκι, «The Blair Witch Project» των Ντάνιελ Μίρικ και Εντουάρντο Σάντσεζ, «Rushmore» του Γουες Αντερσον, «Boys Don't Cry» της Κίμπερλι Πιρς, «Magnolia» του Πολ Τόμας Αντερσον. Με το καλό στα επόμενα.


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2019, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.