TV & STREAMING

Βραβεία Emmy 2016: Τα νέα αφεντικά της τηλεόρασης

of 10

Το «Game of Thrones» και το «Veep» έκαναν το ριπίτ και το «The People v. O.J. Simpson» ήταν ο αναμενόμενος μεγαλύτερος θριαμβευτής της βραδιάς.

Βραβεία Emmy 2016: Τα νέα αφεντικά της τηλεόρασης

Το «Game of Thrones» έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πιο πολυβραβευμένη σειρά μυθοπλασίας στην ιστορία των Emmy, ξεπερνώντας σε βραβεύσεις και το «Frasier» (είχε ήδη γίνει το #1 Δράμα από την περασμένη Κυριακή). Eχει τώρα 38 νίκες, έναντι 37 του «Frasier». Πρώτο μακριά στη λίστα παραμένει το «Saturday Night Live» που με μια φανταστική νίκη-έκπληξη απόψε έφτασε τα 50 βραβεία. Οι άλλοι μεγάλοι νικητές της βραδιάς ήταν το «Veep», που έκανε το ριπίτ ως Καλύτερη Κωμωδία και Καλύτερο Α’ Γυναικείο Ρόλο, αλλά πάνω απ’όλα το σπουδαίο «The People v. O.J. Simpson» με 5 νίκες σε 7 κατηγορίες.

Oμως πέρα από τις μεγάλες κατηγορίες, πόσο καλές είναι οι φετινές ερμηνευτικές βραβεύσεις; Πόσο όμορφες είναι αυτές οι νίκες; Ξυπνάς ένα πρωί και βλέπεις πως έχουν πάρει Emmy η Τατιάνα Μασλάνι, ο Μπεν Μέντελσον κι η Κέιτ ΜακΚίνον. Πώς να μην ξεκινήσει σπουδαία η βδομάδα σου; Πριν όμως πιάσουμε αυτές τις νίκες, και εξηγήσουμε τον απολαυστικά απρόβλεπτο χαρακτήρα τους, μια ευρύτερη παρατήρηση για τα φετινά βραβεία. Και τα περσινά, κάπως.

Emmys 2016: Διαβάστε αναλυτικά όλους τους νικητές

Emmys 2016 H περιχαρής ομάδα του Veep

Πέρσι παρατηρούσαμε πώς η Ακαδημία ξεμπέρδεψε τελείως με τις παλιές της συνήθειες στέφοντας νέους νικητές και κοιτάζοντας επιτέλους στο τηλεοπτικό σήμερα. Σαρωτικό «Game of Thrones»! Το «Veep» ξορκίζει το κακό που μας είχε βρει με το «Modern Family»! Μεγάλες νίκες για το «Transparent»! Τι φοβερά βραβεία!

Φέτος λοιπόν είχαμε σαρωτικό «Game of Thrones». Είχαμε το «Veep» να κυριαρχεί ξανά στην κωμωδία. Είχαμε τις ίδιες ακριβώς μεγάλες νίκες για το «Transparent». Τι, αχμ, γνώριμα βραβεία.Είναι υποθέτω αναπόφευκτη συνέπεια της ύπαρξης τηλεοπτικών βραβείων που βγαίνουν από ένα πολυμελές σώμα ψηφοφόρων, πως πάντα θα υπάρχουν αυτού του είδους οι νικητές-θεσμοί. Η συνήθεια πάντα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της τηλεοπτικής εμπειρίας, είναι κάπως ταιριαστό που τη συναντάμε ως βασικό στοιχείο και στα βραβεία της βιομηχανίας.

Η τελευταία μεγάλη αλλαγή που έγινε στο πώς ψηφίζονται τα Emmy αφορά το ποιοι ψηφίζουν πού. Για αρκετά μεγάλο διάστημα τους νικητές της κάθε κατηγορίας επέλεγαν διαλεγμένα γκρουπ 70-80 μελών, άνθρωποι που είχαν δει (τσεκαρισμένα) τα πάντα από ό,τι είχε προταθεί. Το πρόβλημα με αυτές τις επιτροπές ήταν ότι απαρτίζονταν κυρίως από μέλη της Ακαδημίας που δεν πολυδούλευαν ή ήταν μιας κάποιας ηλικίας, εξ ου και πολλές από τις επιλογές τους -ειδικά σε ερμηνευτικές κατηγορίες- έμοιαζαν εκτός ευρύτερης τηλεοπτικής συζήτησης.

Rami Malek Emmys O Ράμι Μάλεκ του Mr. Robot

Αυτό είναι σημαντικό, γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν αδιαφορούσε για τα Emmy επειδή βράβευαν συνέχεια τα ίδια, αδιαφορούσε επειδή βράβευαν συνέχεια τον «Mr. Monk» κι επειδή δεν πρότειναν ούτε μία τη Λόρεν Γκράχαμ για το «Gilmore Girls».

Επειδή τέλειο σύστημα δεν υπάρχει, τα Emmy άνοιξαν πλέον την τελική τους ψηφοφορία για τους νικητές σε όλο το σώμα ψηφοφόρων τους. Πλέον οι πάντες ψηφίζουν στα πεδία ειδίκευσής της (οι ηθοποιοί στα ερμηνευτικές, σκηνοθέτες στα σκηνοθεσίας κλπ) και όλοι μαζί στα μεγάλα. Αυτό είχε δύο άμεσα αποτέλεσματα: Από τη μία, έκανε τα Emmy πιο επιρρεπή στο buzz, σε αυτό που οι άνθρωποι όντως συζητούν σε σχέση με την τηλεόραση, κάτι που φαίνεται εντονότερα στα ερμηνευτικά βραβεία, στις κατεξοχήν δηλαδή κατηγορίες προσώπων. Υπάρχουν κι εκεί φυσικά 1-2 νικητές-θεσμοί, και στην τελική λογικό είναι (αν είναι να έχουμε μια εφ’όρου ζωής νικήτρια, ας είναι η Τζούλια Λούις-Ντρέιφους για το «Veep»), όμως ο κύκλος των νικητών άνοιξε διάπλατα, περιλαμβάνοντας ονόματα που όντως εκπροσπωπούν επάξια την τηλεόραση του σήμερα. Για να το πούμε αλλιώς, με τη σημερινή σύνθεση της Ακαδημίας, η Λόρεν Γκράχαμ θα είχε κερδίσει Emmy. Δεν συνέβη ποτέ αυτό, αλλά τουλάχιστον το πήρε η Τατιάνα Μασλάνι.

Emmys 2016 Η Τατιάνα Μασλάνι με το πρώτο της Emmy για το Orphan Black

Από την άλλη, αυτή ακριβώς η μαζικότερη συμμετοχή κάνει τα βραβεία πιο, ναι, μαζικής λογικής. Οι θριαμβευτές, ειδικά όταν πρόκειται για δημοφιλέστατες σειρές που όλοι βλέπουν, όλοι γνωρίζουν, είναι σαρωτικοί σε ακραίο βαθμό. Είναι δυνατόν να τιμάται με βραβείο καλύτερου σεναρίου το «Battle of the Bastards» του «Game of Thrones»; Είναι από τα καλύτερα επεισόδια της χρονιάς, αλλά η νίκη του δείχνει περισσότερο μια τάση μαζικής ψήφισης της μπλοκμπάστερ σειράς, παρά οτιδήποτε άλλο. Είπαμε, τέλειο σύστημα δεν υπάρχει.

Oμως εν τέλει δεν πειράζει και πολύ. Γιατί με τα απαραίτητα στραβά του, το παρόν καθεστώς κατάφερε και παρουσίασε μια πραγματικά εξαιρετική λίστα βραβευμένων. Η Κέιτ ΜακΚίνον που έκλεψε την παράσταση στο «Ghostbusters» εξαργυρώνει την εξαιρετική χρονιά της με ένα βραβείο που κι η ίδια δεν περίμενε αλλά της αξίζει. (Το σοκ της είναι ίσως η πιο όμορφη στιγμή της βραδιάς.) Ο Μπεν Μέντελσον, που για την 1η σεζόν του «Bloodline» είχε δώσει την κορυφαία ερμηνεία οπουδήποτε στην τηλεόραση, το πήρε ένα χρόνο μετά. Η Τατιάνα Μασλάνι, για την οποία επίσης έχουμε γράψει έναν παλιότερο ύμνο, έχει επιτέλους την Κάιλ Τσάντλερ στιγμή της, κερδίζοντας ερμηνευτικό Emmy όταν ακόμα κι οι πιο ένθερμοι φανς της είχαν αρχίσει να μην το πιστεύουν πια.

Emmys 2016 Η Σάρα Πόλσον για το The People v. O.J. Simpson

O Ραμί Μάλεκ είναι με διαφορά ο πιο πολυσυζητημένος νέους τηλεοπτικός σταρ των τελευταίων χρόνων και τα Emmy το αναγνωρίζουν άμεσα βραβεύοντάς τον για την 1η σεζόν του «Mr. Robot». Καλά αντανακλαστικά. Ο Λούι Aντερσον για το «Baskets» το είδος ενδιαφέρουσας ερμηνευτικής αναγνώρισης για μια εντελώς ιδιοσυγκρασιακή σειρά που ένας θεσμός βραβείων καλείται να κάνει. Και οι Σάρα Πόλσον, Στέρλινγκ Κ. Μπράουν και Κόρτνεϊ Μπ. Βανς έρχονται να κάνουν πράξη τον θρίαμβο του «The People v. O.J. Simpson» με 3 ερμηνευτικά βραβεία που το ένα είναι πιο δίκαιο από το άλλο.

Επίσης: Η Τζιλ Σόλογουεϊ έκανε το ριπίτ στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας για το συγκλονιστικό «Man on the Land» του «Transparent». Αυτή είναι μια κατηγορία που για 4 συνεχείς χρονιές την κέρδιζε ένα καλοφτιαγμένο σίτκομ και τώρα βραβεύει την actual, πραγματική, όλοι-εναντίον-όλων καλύτερη σκηνοθεσία της χρονιάς. Ο Αζίζ Ανσάρι κερδίζει βραβείο σεναρίου για το «Master of None», σε μια ακόμα ‘βλέπουμε τι γίνεται εκεί έξω, ΟΚ;’ δήλωση της Ακαδημίας. Νικητές ακόμα είναι η Σουζάν Μπίερ για το «Night Manager», ο Μιγκέλ Σαπότσνικ για το επικό «Battle of the Bastards» του «Game of Thrones», το εξαιρετικό σενάριο του επεισοδίου «Marcia, Marcia, Marcia» του «The People v. O.J. Simpson», αλλά και ο Τζον Ολιβερ με το εντελώς hot «Last Week Tonight» του. (Για του χρόνου να ευχηθούμε Σαμάνθα Μπι, Ακαδημία, ναι;)

Emmys 2016 H μουσάτη ομάδα του Game of Thrones

Η Ακαδημία με λιγοστές εξαιρέσεις, μοίρασε έξοχα την πίτα ακόμα και μέσα στην κατά τόπους υπερβολή της. Αν υπάρχει μια σειρά που φεύγει πικραμένη από τη βραδιά είναι το «Americans», που έφτασε στην πηγή αλλά όχι νερό δεν ήπιε, ούτε καν κανά πιτσίλισμα δεν του ήρθε. Θα πόνταρα όμως σε αυτό ήδη από τώρα, για του χρόνου. Όπως φαίνεται από τα φετινά βραβεία, ποτέ δεν είναι αργά για να φτάσεις στην κορυφή. Και, ενδεχομένως, να μείνεις εκεί.

Διαβάστε αναλυτικά όλους τους νικητές

Δείτε εδώ τον Ράμι Μάλεκ να μιλάει στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της τελετής των βραβείων:


Δείτε εδώ την Τατιάνα Μασλάνι να μιλάει στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της τελετής των βραβείων:


Διαβάστε ακόμη

Emmys 2016 Η ομάδα του The People v. O.J. Simpson

Emmys 2016 H Τζιλ Σόλογουεϊ με τον Τζέφρι Τάμπορ του Transparent

Η 68η Τελετή Απονομής Βραβείων EMMY μεταδόθηκε ζωντανά από το Microsoft Theater στο Los Angeles, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα στο FOX Life. Η τελετή θα προβληθεί επίσης, στην prime time ζώνη του καναλιού, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 21:00. Το FOX Life είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω NOVA, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης. H τελετή απονομής θα είναι επίσης διαθέσιμη on demand μέσω FOX Play.

Πόσο μέσα πέσαμε; Εδώ οι προβλέψεις του Flix στις βασικές κατηγορίες: