TV

Flix Top-10 TV 2015: To νούμερο 10

στα 10

Καθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της, το Flix ξεχωρίζει τις σειρές του 2015 μετρώντας αντίστροφα προς την καλύτερη.

Flix Top-10 TV 2015: To νούμερο 10

«Mr. Robot» (1η σεζόν)

Πώς μπορείς να αντιδράσεις και να σταθείς απέναντι σε μια σειρά η οποία, από τον πρώτο της κιόλας κύκλο έχει καταφέρει να αποσπάσει από εσένα ως θεατή σχεδόν κάθε πιθανό είδος αντίδρασης; Παρακολουθώντας το συνοδευμένο από το εκκωφαντικότερο hype της χρονιάς, ξεκίνημα του «Mr. Robot», ενθουσιάστηκα, γέλασα, εξοργίστηκα, γούρλωσα τα μάτια, σκέφτηκα να το παρατήσω, με έπιασα να μη μπορώ να περιμένω τη συνέχεια, έκραξα, θαύμασα.

Ο Σαμ Εσμάιλ, σκηνοθέτης του ιδιοσυγκρασιακού ανεξάρτητου ρομάντικού sci-fi «Comet», οραματίστηκε αρχικά το «Mr. Robot» ως την επόμενη ταινία του, μια ιστορία digital επανάστασης σε μια ασφυκτικά αποστειρωμένη κοινωνία, που θα ξεκινούσε από το «Fight Club» και το «V for Vendetta» χτιζόντας προς… Θα δούμε. Όταν το «Mr. Robot» εξελίχθηκε σε σειρά του USA, ενός δικτύου γνωστού για τα πιο ανάλαφρα θεάματα τύπου «Burn Notice» και «Suits», η 1η σεζόν στο πλάνο του Εσμάιλ δεν ήταν παρά η πρώτη πράξη της ταινίας. Όλα αυτά δεν είναι παρά η αρχή.

robot3

Δηλαδή;

Ο Έλιοτ Άλντερσον, όπως τον παίζει ο Ραμί Μάλεκ, μια από τις πιο συναρπαστικές φάτσες αυτή τη στιγμή στο Χόλιγουντ, είναι προγραμματιστής ασφαλείας σε μεγάλη εταιρεία, τον οποίο προσεγγίζει η οργάνωση ενός μυστηριώδους αναρχικού, του Mr. Robot (Κρίστιαν Σλέιτερ, ορισμός σωστού κάστινγκ), με σκοπό να τον κάνει μέρος της αντίστασης: Υποδειγματικός υπάλληλος το πρωί, χάκερ επαναστάτης το βράδυ.

Ο Έλιοτ πάσχει από κοινωνική διαταραχή, όντας ικανός να επικοινωνεί με τους γύρω του μόνο αντιπαραβάλοντάς τους με συμπεριφορές digital οντοτήτων. Ιοί, προγράμματα, firewalls ζωντανεύουν μέσα από τη διαταραγμένη οπτική του Έλιοτ, καθώς η σειρά προσπαθεί (σαν με εμφανή σύγχυση) να ξετρυπώσει τα παρελθοντικά του τραύματα και να εξακριβώσει τι συμβαίνει μες στο μυαλό του.

Σε αυτή την συναρπαστική, προβληματική, κατά τόπους εξοργιστική διαδρομή (οι πολλαπλές αποκαλύψεις των προτελευταίων επεισοδίων έρχονται με μια υποψία έπαρσης, ενώ οι αναφορές της σειράς δε γίνονται πάντα με οργανικό τρόπο), ο Εσμάιλ κάνει τον Έλιοτ μέλος μιας πολυσυλλεκτικής ομάδας ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι το παγκόσμιο αύριο, εξερευνώντας τις μοντέρνες εκφάνσεις εννοιών σαν τη δημοκρατία, την κοινωνικότητα ή την ατομικότητα στο μεταβατικό μας σήμερα.

robot2

Απέναντί του θέτει έναν από τους ενδιαφέροντες κακούς της φετινής τηλεόρασης, τον περίπλοκο Ταϊρέλ (του Μάρτιν Γουάλστρομ), που δανείζει στην οθόνη κάτι από τη ψυχρότητα του Scandi-noir κύματος της σύγχρονης αστυνομικής τηλεόρασης. Κάτι στο οποίο συμβάλει σαφώς και η παρουσία πίσω από την κάμερα του Νιλς Άρντεν Όπλεβ για τον πιλότο, ο οποίος εκκινεί τη σειρά με στυλ, δίνοντάς της αισθητική ταυτότητα που περιβάλει την δημιουργική ανάπλαση των αναφορών του Εσμάιλ. Από την Anonymous εικονογραφία ως τα οργισμένα εσωτερικά λογύδρια του Αφηγητή περί στάτους κβο, κι από τους στατικά οπερατικοί τίτλοι αρχής ως τους δαίμονες/daemons στο μπερδεμένο μυαλό ενός ήρωα που όταν αρρωσταίνει ονειρεύεται πως θα σώσει τον κόσμο. Ακόμα κι αν ακόμα προσπαθεί να καταλάβει ποιος είναι ο ίδιος.

robot1

Το καλύτερο επεισόδιο

«eps1.3da3m0ns.mp4» (1x04)_

Ένα σχέδιο διαγραφής αρχείων από τον Έλιοτ απαιτεί φυσική παρουσία των μελών της fsociety κι έτσι ο Έλιοτ με την καθοδήγηση του Mr. Robot φέρεται έστω και για λίγο ως κατάσκοπος, σε ένα συναρπαστικό επεισόδιο που μπλέκει το digital data με το physical, με χαρακτήρες-προγράμματα που περιγράφονται ως δαίμονες (αρχεία που τρέχουν στο background εκτελώντας τον στόχο τους σχεδόν σαν πεπρωμένο) να παίρνουν τον έλεγχο από τους αυτοματοποιημένους ξενιστές. Στο μεταξύ, στα πυρετώδη όνειρα αποτοξίνωσής του, ο Έλιοτ ονειρεύεται την Άντζελα να τον ρωτάει αν θα το κάνει όντως, να αλλάξει τον κόσμο. Σε τόσα επίπεδα συνείδησης, άντε να βρεις ποιος έχει τον έλεγχο.


Μια σκηνή

Στο 3ο επεισόδιο, ο Έλιοτ φαντάζεται πώς θα ήταν γι’αυτό μια ‘bug-free’, νορμάλ ζωή.

Ποιος νοιάζεται για την κανονικότητα.

Το «Mr. Robot» προβάλλεται στην Ελλάδα από τo OTE CINEMA 4HD του OTE TV


Παλιότερα

  • Το περσινό 10: «Game of Thrones»
  • Το προηγούμενα «Mr. Robot»: Νέα σειρά.

Τηλεοπτική ανασκόπηση 2015:

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Περισσότερη «καλή» τηλεόραση εδώ.