TV

Flix Top-10 TV 2014: To νούμερο 2

στα 10

Καθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της, το Flix ξεχωρίζει τις σειρές του 2014 μετρώντας αντίστροφα προς την καλύτερη.

Flix Top-10 TV 2014: To νούμερο 2

«Transparent» (1η σεζόν)

Αν μου έλεγε κάποιος πριν μια δεκαετία πως η πιο σημαντική και αναγνωρισμένη σειρά του 2014 θα προερχόταν από εκείνο το σάιτ από το οποίο αγόραζα DVD και κόμικς δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα, εδώ καλά-καλά σήμερα ακόμα αυτά τα πράγματα προσπαθούμε να καταλάβουμε. Φοβερό πράγμα η αλλαγή, ε; Το οποίο μας φέρνει στο σημερινό μας θέμα, που είναι το «Transparent» της Τζιλ Σόλογουεϊ.

Η Σόλογουεϊ είναι μια από τις σημαντικότερες φωνές στο αμερικάνικο τηλεοπτικό δράμα στα 2000s, έχοντας παίξει μεγάλο ρόλο σε διάφορες σειρές του ΗΒΟ (με σημαντικότερο το «Six Feet Under», την κορωνίδα των δραμάτων με δυσλειτουργικές οικογένειες), και που τώρα πήρε επιτέλους την ευκαιρία της. Στο «Transparent» των Amazon Studios ο Τζέφρι Τάμπορ («NO TOUCHING») υποδύεται έναν πάτερ φαμίλια που σε μεγάλη ηλικία αποφασίζει επιτέλους να βγει από τη ντουλάπα και να ανακοινώσει στα τρία παιδιά του πως είναι transgender.

Τα τρία παιδιά απορροφούν τους κραδασμούς των κοσμογονικών εξελίξεων, ωθούμενα κι εκείνα (κατανοώντας το ή μη) σε δικές τους μεγάλες αλλαγές. Η Σάρα, παντρεμένη με παιδιά, αμφισβητεί τον γάμο της και επιστρέφει στον έρωτά της για την Τάμι. Ο μουσικός παραγωγός Τζος, ύστερα από μια σειρά απίστευτα προβληματικών σχέσεων με τις γυναίκες, επιχειρεί να νιώσει κάτι διαφορετικό. Η Άλι (η απίστευτη Γκάμπι Χόφμαν την οποία η Σόλογουεϊ επέλεξε ύστερα από αυτό το αξέχαστο επεισόδιο «Louie»), ο στάνταρ χαρακτήρες που αναζητά σε εντελώς βασικό επίπεδο τον εαυτό του, αφήνεται αβέβαιη σε σεξουαλικούς πειραματισμούς.


Το Top-10 TV 2014


trans1

Η ιδέα της αλλαγής, της απελευθέρωσης, της εξερεύνησης, τρέχει βαθιά μες στο DNA της ιστορίας της Σόλογουεϊ. Όχι με το τραχύ τρόπο μιας πολιτικής δήλωσης (αν και φυσικά είναι μια τέτοια), μα με το ευαίσθητο βλέμμα του παρατηρητή που βρίσκεται εκεί την ακριβή στιγμή που τα πάντα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Σχέσεις δοκιμάζονται, προκαταλήψεις φεύγουν από το μπαλκόνι, φόβοι επιβεβαιώνονται σε μια επιφάνεια που δεν ηρεμεί ποτέ- μάλλον επειδή κι η ζωή ποτέ δε στέκεται ήρεμα περιμένοντάς σε να πάρεις τις αποφάσεις σου.

Μέσα από την όλη διαδρομή, η Σόλογουεϊ μας βάζει στα παπούτσια όλων των πρωταγωνιστών της. Σε πολλά σημεία η Μορτ/Μόρα (του Τάμπορ) μοιάζει ακόμα και με δευτερεύων χαρακτήρας, καθώς ακολουθούμε τις συνέπειες που φέρνει η δική της απόφαση στα παιδιά της, και τούμπαλιν. Το αποτέλεσμα είναι συγκινητικό, σκληρό, συναρπαστικό- μια σειρά αληθινά αποφασισμένη όσο και η ηρωίδα της, ένα μυθιστόρημα για μια οικογένεια που επιστρέφει διαρκώς στα παλιά (μέσα από προσεκτικά και πάντα απαραίτητα φλάσμπακ) για να αμφισβητήσει πράγματα που δεν είχε μάθει ως τώρα να αμφισβητεί. Και να μάθει πως, μάλλον, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να πας μπροστά.

Το «Transparent» είναι, πολύ απλά, ό,τι πιο τρυφερό υπήρξε φέτος οπουδήποτε στην τηλεόραση.

Το καλύτερο επεισόδιο

trans3

«Best New Girl» (1x08)

Μερικά από τα ωραιότερα φετινά επεισόδια των πιο φιλόδοξων σειρών ήταν εξ ολοκλήρου φλάσμπακ που ήρθαν λίγο πριν το season finale τους («Louie», «Leftovers», «Transparent»). Σε αυτό εδώ η δράση μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στο 1994, όταν ο Μορτ κι ο Μαρκ (o Μπράντλεϊ Γουίτφορντ σε ένα μικρό, αλλά φοβερά δυνατό guest) αποδρούν για ένα Σαββατοκύριακο ελεύθερου cross-dressing στα βάθη ενός δάσους, και ανακαλύπτουν για τους εαυτούς τους όσα ποτέ δε θα μπορούσαν υπό οποιοδήποτε γνώριμο βλέμμα. Την ίδια ώρα, τα τρία πιτσιρίκια βιώνουν τις δικές τους coming of age στιγμές. (Που ναι, βολικά συμβαίνουν όλες εκείνο ακριβώς το Σαββατοκύριακο. Σουτ.)

«Mark… we’re mother-effin’ here.» Υπέροχο.

Μια σκηνή

trans4

Η Μόρα περιμένει στην είσοδο του σπιτιού τον Τζος, έτοιμη και αποφασισμένη να του πει την αλήθεια. Λίγες στιγμές πριν ο Τζος φτάσει στο κατώφλι, η Μόρα πανικοβάλλεται, αμφιβολία κυριεύει το πρόσωπο, και κατευθείαν εξαφανίζεται μέσα στο σπίτι. Ο Τζος μπαίνει ψάχνοντας τον πατέρα του. Μισό λεπτό αργότερα, από το δωμάτιο βγαίνει ο Μορτ.

Δηλαδή θέλω να πω, το βλέμμα του Τζέφρι Τάμπορ σε αυτή τη σκηνή και μόνο.

Και κάτι ακόμα

trans2

To FiveThirtyEight αναρωτήθηκε αν έχουν τόση μεγάλη σημασία όλες αυτές οι τοπ-10 λίστες που εμφανίζονται παντού αυτές τις μέρες, το οποίο είναι μια εντελώς άλλη συζήτηση, αλλά στο θέμα μας, έβγαλε το «Transparent» ως περίπου το τηλεοπτικό «Boyhood» για φέτος.

Η σειρά έχει ανανεωθεί για 2η σεζόν που θα γίνει διαθέσιμη εντός του 2015.

Παλιότερα

  • Το περσινό 2: «Breaking Bad»
  • Το προηγούμενα «Transparent»: Νέα σειρά.

Διαβάστε ακόμη: