Αν δεν συμβεί κάτι πραγματικά απρόοπτο, τα ξημερώματα της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου, το «Argo» του Μπεν Αφλεκ θα είναι ο κάτοχος του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ολοκληρώνοντας ένα σερί από βραβεύσεις (αναμεσά τους η Χρυσή Σφαίρα, το Bafta και το βραβείο του Αμερικανικού Σωματείου Παραγωγών) και δίνοντας στον Μπεν Αφλεκ την ευκαιρία να ανέβει στη σκηνή του Dolby Theater για να ευχαριστήσει την Ακαδημία που... δεν τον πρότεινε καν στην κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
Αν το «Argo» κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην 85η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, θα γίνει η τέταρτη ταινία στην ιστορία του θεσμού που ο σκηνοθέτης της δεν ήταν υποψήφιος για Οσκαρ. Οι άλλες τρεις ήταν το «Wings» του 1928 (η πρώτη ταινία που πήρε ποτέ Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας), με τον Γουίλιαμ Γουέλμαν εκτός υποψηφιοτήτων σκηνοθεσίας, το «Grand Hotel» του 1931 με τον Εντμουντ Γκούλντινγκ χωρίς υποψηφιότητα σκηνοθεσίας και το «O Σοφέρ της Κυρίας Ντέιζι» του 1989, τη χρονιά που ο Μπρους Μπέρεσφορντ δεν ήταν υποψήφιος στην πεντάδα της σκηνοθεσίας.
Αν το «Argo» κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην 85η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, ο Μπεν Αφλεκ θα κερδίσει το δεύτερο του Οσκαρ ως μέλος της παραγωγής της ταινίας. Το πρώτο το κέρδισε το 1998 στην κατηγορία πρωτοτύπου σεναρίου για τον «Ξεχωριστό Γουιλ Χάντινγκ», τότε μαζί με τον Ματ Ντέιμον. Συνεπακόλουθα ο Αφλεκ θα έχει κερδίσει και τις δύο φορές που υπήρξε υποψήφιος, ποτέ ως ηθοποιός. αλλά μια ως σεναριογράφος και μια ως παραγωγός.
Αν το «Argo» κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην 85η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, θα συμπεριληφθεί στη μεγάλη λίστα των ταινιών που κέρδισαν το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας σκηνοθετημένες από ηθοποιούς που έγιναν σκηνοθέτες. Ανάμεσα τους το «Hamlet» του Σερ Λόρενς Ολίβιε, (1948), οι «Συνηθισμένοι Ανθρωποι» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ (1980), το «Χορεύοντας με τους Λύκους» του Κέβιν Κόστνερ (1990). οι «Ασυγχώρητοι» του Κλιντ Ιστγουντ (1992), το «Braveheart» του Μελ Γκίμπσον (1995).
Αν το «Argo» κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην 85η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, αυτό θα σημαίνει πως κάποιος από τους πέντε υποψήφιους στην Κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας θα φύγει από την απονομή με το Οσκαρ, χωρίς αυτό να συνοδεύεται και από την Καλύτερη Ταινία. Αυτό έχει συμβεί στα 84 χρόνια των Οσκαρ μόλις 22 φορές. Δύο μάλιστα από τους φετινούς υποψηφίους, ο Ανγκ Λι και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ανήκουν στη λίστα των σκηνοθετών που έχουν κερδίσει Οσκαρ Σκηνοθεσίας χωρίς αυτό να συνοδεύεται από το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας (ο πρώτος για το «Βrokeback Mountain» και ο δεύτερος τη χρονιά του «Saving Private Ryan». Τα τελευταία έξι χρόνια, το Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας συνοδεύεται πάντοτε και από αυτό της Καλύτερης Ταινίας.
Οι 22 φορές που το Οσκαρ Σκηνοθεσίας δεν συνοδεύτηκε από αυτό της Καλύτερης Ταινίας ήταν οι εξής:
- 1927 - 1928: Φρανκ Μπορσάζι για το «Seventh Heaven» και Λίουις Μάιλστοουν για το «Two Arabian Knights»
- 1928 - 1929: Φρανκ Λόιντ για το «The Divine Lady»
- 1930 - 1931: Νόρμαν Τάουρογκ για το «Skippy»
- 1931 - 1931: Φρανκ Μπορσάζι για το «Bad Girl»
- 1935: Τζον Φορντ για το «The Informer»
- 1936: Φρανκ Κάπρα για το «Mr. Deeds Goes to Town»
- 1937: Λίο ΜακΚάρεϊ για το «The Awful Truth»
- 1940: Τζον Φορντ για το «The Grapes of Wrath»
- 1948: Τζον Χιούστον για το «The Treasure of the Sierra Madre»
- 1949: Τζόσεφ Μάνκιεβιτς για το «A Letter to Three Wives»
- 1951: Τζορτζ Στίβενσ για το «A Place in the Sun»
- 1952: Τζον Φορντ για το «The Quiet Man»
- 1956: Τζορτζ Στίβενς για το «Giant»
- 1967: Μάικ Νίκολς για τον «Πρωτάρη»
- 1972: Μπομπ Φόσι για το «Cabaret.
- 1981: Γουόρεν Μπίτι για τους «Κόκκινους»
- 1989: Ολιβερ Στόουν για το «Γεννημένος στην 4η Ιουλίου»
- 1998: Στίβεν Σπίλμπεργκ για το «Saving Private Ryan»
- 2000: Στίβεν Σόντερμπεργκ για το «Traffic»
- 2002: Ρόμαν Πολάνσκι για τον «Πιανίστα»
- 2005: Ανγκ Λι για το «Brokeback Mountain»
Αν το «Argo» κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην 85η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, o Μπεν Αφλεκ θα είναι άραγε τόσο χαρούμενος όσο τότε; Δείτε το βίντεο που ακολουθεί...
Oscars 2013: Οι προβλέψεις του Flix
- Δείτε τα Οσκαρ με τον τρόπο του Flix!
- Oscars 2013: Οι υποψηφιότητες!
- Το Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Α' & Β' Γυναικείος ρόλος
- Το Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Α' και Β' Ανδρικός Ρόλος
- Το Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Πρωτότυπο και Διασκευασμένο Σενάριο
- Το Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Καλύτερη Σκηνοθεσία!
- To Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
- To Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Καλύτερη Ταινία
- Το Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Μικρού Μήκους animation και live action