Ενα χρόνο ακριβώς πριν, το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ξεκινούσε με την Ελλάδα να βρίσκεται στο στόμα όλων, εξαιτίας της φρέσκιας (πρώτης) τότε εκλογής του Σύριζα στην κυβέρνηση, των παρθενικών εμφανίσεων του Γιάνη Βαρουφάκη στα ευρωπαϊκά όργανα και ενός αέρα αλλαγής που ήταν ικανός να σαρώσει τα πάντα. Τυχαία ή όχι, καμία ελληνική ταινία δεν συμμετείχε στα επίσημα και παράλληλα προγράμματα του Φεστιβάλ.
Ενα χρόνο μετά, η Ελλάδα δεν είναι πλέον στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων, αλλά ο απόηχος της ελληνικής κρίσης είναι πιο ζωντανός από ποτέ, με το θέμα της εξόδου της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν να συζητείται όλο και πιο πολύ και την αγωνία για το τι ακριβώς θα συμβεί τους επόμενους μήνες εντός συνόρων να κορυφώνεται. Τυχαία ή όχι, καμία ελληνική ταινία δεν συμπεριλαμβάνεται ξανά στα επίσημα και παράλληλα προγράμματα του Φεστιβάλ.
Σχεόδόν σύσσωμη ωστόσο η ελληνική κινηματογραφική διανομή βρίσκεται στο Βερολίνο έχοντας ήδη εξασφαλίσει τις περισσότερες από τις ταινίες του Διαγωνιστικού Προγράμματος και μέρος του Πανοράματος για έξοδο στις ελληνικές αίθουσες και για ακόμη μια φορά - δύο χρόνια μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου του «Μνημείων Ανδρες» ο Τζορτζ Κλούνεϊ βρίσκεται ξανά στη Berlinale, αυτή τη φορά για το «Χαίρε, Καίσαρ» των αδελφών Κοέν και δημοσιογράφος του απευθύνει ερώτηση που αφορά ξανά την Ελλάδα.
Μια σαχλαμάρα φτιαγμένη με πολλή αγάπη: Το Flix είδε το «Χαίρε, Καίσαρ!» των αδελφών Κοέν
Η ερώτηση στον Τζορτζ Κλούνεϊ μπορεί να περιείχε αναφορά στη Λέσβο, αλλά το πραγματικό θέμα ήταν το προσφυγικό που «αφορά» το Φεστιβάλ Βερολίνου όπως και όλον τον πλανήτη αυτή τη στιγμή.
Και μπορεί η ταινία των Κοέν να αφορά τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ να υποδύεται σε αυτήν έναν περίπου Τσάρλον Χέστον στο «Ben Hur», αλλά στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας μια δημοσιογράφος δεν αρκέστηκε σε όσα δήλωσε ο ηθοποιός στην ερώτηση ενός Σύρου συναδέλφου της και είπε: «Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Κλούνεϊ τι κάνει για το σοβαρό θέμα των προσφύγων στην Ευρώπη....» Κι ο Κλούνεϊ έχασε την ψυχραιμία του. Διέκοψε τη μακροσκελή της απαγγελία και με κοφτό ύφος, που δεν τον έχουμε συνηθίσει, τη ρωτάει: «Κι εσείς; Εσείς τι κάνετε; Ποιες δραστηριότητες έχετε αναλάβει εσείς στην καθημερινή σας ζωή που να βοηθούν αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους; Ξέρετε, μιλάτε σε κάποιον που έχει ασχοληθεί για πάρα πολύ καιρό με τέτοια ζητήματα, έχει ταξιδέψει σε πολύ επικίνδυνα μέρη, έχει αφιερώσει αρκετή ενέργεια και χρόνο για τέτοια ζητήματα. Δεν εκτιμώ λοιπόν ότι με ρωτάτε 'τι σκοπεύω να κάνω'. Εχω κάνει. Και, ναι, κάνω. Αύριο θα συναντηθώ με την Ανγκελα Μέρκελ για να της συζητήσω αυτό ακριβώς το θέμα. Εσείς; Θα ήθελα να ακούσω τι έχετε κάνει εσείς για τους πρόσφυγες...»
H φρενίτιδα με τον Τζορτζ Κλούνεϊ δεν περιορίστηκε μόνο στα «σοβαρά» ή στη σκιά της γκαρνταρόμπας της Αμάλ Αλαμουντίν που τον συνόδευσε στο Βερολίνο, αλλά και από τα πλήθη όσων τον περίμεναν για ένα βλέμμα ή ένα αυτόγραφο - από το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου...
(φωτό: © Yorgos Kyvernitis)
(φωτό: © Yorgos Kyvernitis)
(φωτό: © Yorgos Kyvernitis)
(φωτό: © Yorgos Kyvernitis)
...μέχρι το βράδυ στην επίσημη προβολή της ταινίας...
...στο πρώτο λαμπερό κόκκινο χαλί της φετινής Berlinale - με Αμάλ Κλούνεϊ, Τίλντα Σουίντον, Μέριλ Στριπ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τζόελ και Ιθαν Κοέν, Κλάιβ Οουεν, Aϊ Γουέι Γουέι...
... και το ζευγάρι της βραδιάς να κλέβει ξανά και ξανά την παράσταση.
For your information: Την Παρασκευή (την ώρα δηλαδή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές), ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα συναντηθεί με την Αγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν για το προσφυγικό, ενώ το «Είμαστε όλοι Αφρικανοί» της Μέριλ Στριπ από τη συνέντευξη Τύπου της φετινής κριτικής επιτροπής παραμένει η πιο εύστοχη περιγραφή του «κι όμως γίνεται» συνδυασμού χολιγουντιανής λάμψης και κοινωνικής ευαισθησίας. Οπως ακριβώς δηλαδή οφείλει να κάνει ένα μεγάλο φεστιβάλ σαν αυτό του Βερολίνου.
(φωτό: © Yorgos Kyvernitis)
Διαβάστε ακόμα:
- Berlinale 2016: Οταν θύμωσε ο Τζορτζ Κλούνεϊ + 10 πράγματα που μάθαμε στη συνέντευξη Τύπου του «Hail, Caesar!»
- Berlinale 2016: Η Μέριλ Στριπ είναι το Αφεντικό!
- Το «Χαίρε Καίσαρ!» των αδελφών Κοέν είναι μια σαχλαμάρα φτιαγμένη με πολλή αγάπη
- H 66η Berlinale στην αφετηρία
- Berlinale 2016: Γνωρίστε την κριτική επιτροπή της Μέριλ Στριπ
- Berlinale 2016: Αυτές είναι οι 18 ταινίες που θα πρέπει να κερδίσουν τη ψήφο της Μέριλ Στριπ!
- Η Δάφνη Πατακιά στο Shooting Stars του Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου
- Berlinale 2016: Οι αδελφοί Κοέν λένε «Hail Caesar!» στο επίσημο άνοιγμα του Φεστιβάλ Βερολίνου
- Berlinale 2016: (Επιτέλους) Μέριλ Στριπ για Πρόεδρος!