Buzz

#Fail. Ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ευχαριστεί τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

στα 10

H επιστολή του Υπουργού Πολιτισμού στον Τζορτζ Κλούνεϊ, με αφορμή τις δηλώσεις του για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, είναι ακόμη ένα δείγμα πως στην Ελλάδα ασχολούμαστε με την επιφάνεια και διόλου με την ουσία.

#Fail. Ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ευχαριστεί τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Δεν υπήρξε Ελληνας που να μην χαμογέλασε όταν ο Τζορτζ Κλούνεϊ κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση για το «αν πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα μάρμαρα του Παρθενώνα;». Η δήλωσή του γράφτηκε παντού στην Ελλάδα και τον κόσμο, το αίτημα πολλών Ελλήνων ακούστηκε δυνατά, η Ελλάδα έγινε πρωτοσέλιδο και... αρκετά.

Δείτε εδώ το βίντεο με τον Τζορτζ Κλούνεϊ στην «επίμαχη» απάντηση.

Η ευχαριστήρια επιστολή του Υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου σε μια απόδειξη αντανακλαστικών που καλό θα ήταν να υπήρχε και για άλλα σημαντικότερα πράγματα «ελληνικού ενδιαφέροντος», έφερε και αυτή χαμόγελα, αλλά άλλου είδους. Μάλλον χλευαστικά, ορμώμενα από μια αίσθηση πως κάποιος κάνει πλάκα (ίσως γι' αυτό για πολλή ώρα στα social media όλοι πίστευαν πως η επιστολή ήταν ένα αστείο) και πως η ελληνική κυβερνηση βρήκε τρόπο να διαφημίσει τον ελληνικό τουρισμό προσκαλώντας τον Τζορτζ Κλούνεϊ στην Ελλάδα για μια αρχαιολογική περιήγηση.

Αν έπρεπε να στείλει μια ευχαριστήρια επιστολή ο κος. Παναγιωτόπουλος αυτή θα έπρεπε να απευθυνθεί στον Γιάννη Οικονομίδη, τον Αθανάσιο Καρανικόλα, τον Γιώργο Σερβετά, την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, τη Ρηνιώ Δραγασάκη, στους παραγωγους τους και στις ομάδες των ταινιών τους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην 64η Berlinale εκπροσωπώντας την Ελλάδα, αλλά και σε όλους τους Ελληνες κινηματογραφιστές που αυτή τη στιγμή ετοιμάζουν τις ταινίες τους υπό αντίξοες συνθήκες έχοντας απέναντί τους ένα Υπουργείο που αρνείται πεισματικά να βάλει τέλος στην ντροπή της ΕΡΤ και τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις ελληνικές παραγωγές η μη απόδοση των χρημάτων στις οποίες είναι συμπαραγωγός και έναν Υπουργό που δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το momentum του ελληνικού σινεμά, αναζητώντας τρόπους για να αναδειχθεί το δυναμικό του εντός και εκτός συνόρων.

Ή ακόμη καλύτερα, αντί να στείλει οποιαδήποτε ευχαριστήρια επιστολή, να κάνει άμεσα κάτι για όλα αυτά, αφήνοντας κατά μέρος το φτηνό γκλάμουρ και την καταχρηστική εκπροσώπηση «όλων των Ελλήνων» μέσα από την επιστολή του προς έναν σταρ του σινεμά.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του Πάνου Παναγιωτόπουλου στον Τζορτζ Κλούνεϊ (και μόνο που το γράφεις στην ίδια πρόταση είναι αστείο):

Αξιότιμε κύριε Κλούνεϊ

Απευθύνομαι σε σας ως Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά πιστεύω ότι εκφράζω όλους τους Έλληνες, καθώς σας μεταφέρω ένα εγκάρδιο ευχαριστώ για τη δήλωσή σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Φεστιβάλ του Βερολίνου, η οποία αφορούσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Πράγματι, όπως είπατε, είναι «και δίκαιο και καλό» να επιστραφούν τα λεηλατημένα αυτά αριστουργήματα της Ελληνικής αρχαιότητας εκεί όπου ανήκουν- στον Παρθενώνα. Είναι «και δίκαιο και καλό», όχι μόνον διότι ανήκουν στην ιστορία του Ελληνικού πολιτισμού, αλλ’ ακριβώς διότι, μέσα από τη δική μας ιστορία, λαμπρύνουν τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο θαυμάζουν κάθε χρόνο τον Παρθενώνα ως ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος. Και, ταυτόχρονα, γίνονται μάρτυρες μιάς ιστορικής βεβήλωσης, που συνεχίζεται με τη μορφή μιάς ανιστόρητης αδικίας. Μόνο μια απόφαση θα αποκαταστήσει αυτή την αδικία: η απόφαση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο όπου σμιλεύτηκαν, πλάι σ’ εκείνα τα γλυπτά από τα οποία παράνομα και βίαια αποσπάστηκαν. Αυτό ζητούν κορυφαίοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, αυτό ζητούν επιτροπές πολιτών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αυτό αντιλαμβάνεται ως δίκαιο και μεγάλο ποσοστό των Βρετανών πολιτών, αυτό, ασφαλώς, διεκδικεί σταθερά και η Ελληνική πολιτεία. Ηδη από το 1987, το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκεται μόνιμα στην Ημερήσια Διάταξη των διασκέψεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους ή τον Επαναπατρισμό τους σε Περίπτωση Παράνομης Κτήσης. Μετά από δικό μας αίτημα, ο διεθνής αυτός οργανισμός ενημέρωσε πρόσφατα τη βρετανική κυβέρνηση ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε θεσμική διαμεσολάβηση ανάμεσα στα δυο μέρη.
Οι συμπατριώτες μου και εγώ προσωπικά χαιρόμαστε που συμπλέετε δημόσια με αυτό το αέναο κύμα συμπαράστασης και διεκδίκησης. Δε μας εκπλήσσει, άλλωστε, η στάση σας. Όχι μόνο η νέα σας ταινία, αλλά ολόκληρη η πορεία σας καταδεικνύει έναν ενεργό πολίτη και δημιουργικό καλλιτέχνη που ανυποχώρητα υπερασπίζεται ό,τι είναι «και δίκαιο και καλό».
Σας ευχαριστώ και πάλι και ελπίζω ότι θα δεχθείτε την πρόσκληση να περάσετε λίγες μέρες στην Ελλάδα. Να περιηγηθείτε ένα πλήθος Ελληνικών αρχαιοτήτων που διατηρούνται αλώβητες κάτω από τον μεσογειακό ήλιο. Και, βέβαια, να επισκεφθείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από τον ιερό βράχο, όπου περιμένουν κενές οι θέσεις για τα ξενιτεμένα (χωρίς τη θέλησή τους…) Γλυπτά του Παρθενώνα.

Με τους πιο φιλικούς χαιρετισμούς

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

[Αν το Υπουργείο θέλει να φέρει τον Τζορτζ Κλούνεϊ στην Ελλάδα - όσο αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά έφερε τον Στίβεν Φράι - ας το προσπαθήσει με κάτι λιγότερο άκαιρο.]

Διαβάστε ακόμη:

Μαθαίνετε τα πάντα για την Berlinale 2014, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται διαρκώς