Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2016: Οταν θύμωσε ο Τζορτζ Κλούνεϊ + 10 πράγματα που μάθαμε στη συνέντευξη Τύπου του «Hail, Caesar!»

στα 10

Η χρυσή εποχή του Χόλιγουντ και η Λέσβος των προσφύγων στη συνέντευξη Τύπου της νέας ταινίας των αδελφών Κοέν.

Berlinale 2016: Οταν θύμωσε ο Τζορτζ Κλούνεϊ + 10 πράγματα που μάθαμε στη συνέντευξη Τύπου του «Hail, Caesar!»

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η επίσημη συνέντευξη Τύπου για το «Χαίρε, Καίσαρ!», την καινούρια ταινία των αδελφών Κοέν, η οποία ανοίγει απόψε το βράδυ την επίσημη αυλαία της Berlinale 2016. Οι Τζόελ και Ιθαν Κοέν μπήκαν ευδιάθετοι στην αίθουσα Τύπου του ξενοδοχείου Hayatt, συνοδευόμενοι από μέρος του λαμπερού καστ τους: Τζος Μπρόλιν, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τίλντα Σουίντον και Αλντεν Ερενραϊχ έκατσαν απέναντί μας πλαισιώνοντας τους σκηνοθέτες τους.

Διαβάστε εδώ: την κριτική του Flix για το «Hail, Ceasar!»

Ολοι ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετοι και με όρεξη να συνεχίσουν κι εκτός οθόνης το σήμα κατατεθέν μαύρο χιούμορ των ταινιών των Κοέν. Ειδικά οι Τσάνινγκ Τέιτουμ και Τζορτζ Κλούνεϊ έμοιαζαν σα σχολιαρόπαιδα στη γαλαρία μίας τάξης, σχολιάζοντας σχεδόν όλες τις ερωτήσεις με πειράγματα κι αυτοσαρκασμό. Η αγέρωχη Τίλντα Σουίντον μίλησε ελάχιστα, αλλά έδωσε το στίγμα της ιδιοσυγκρασιακής σάτιρας των Κοέν, ο νεαρός Ερενραϊχ περιορίστηκε στο πόσο ευγνώμων ήταν να δουλέψει με τόσο «καλό κείμενο», ενώ οι ίδιο οι σκηνοθέτες απαντούσαν με τη διαβόητη φειδώ τους σε κάθε ερώτηση που επιχειρούσε να υπεραναλύσει το έργο τους.

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 11 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Hail Caesar Press Conference 607 1

Hail Caesar Press Conference 607 2

Πριν όμως περάσουμε στο κινηματογραφικό ενδιαφέρον της συζήτησης, να σταθούμε σε κάτι που πάγωσε για λίγα λεπτά την αίθουσα (παρόλο που ο Κλούνεϊ είναι αρκετά επαγγελματίας κι έσωσε τη στιγμή, αλλάζοντας αμέσως τόνο και ύφος). Δημοσιογράφος από τη Συρία σηκώθηκε, περίπου στα μισά της συνέντευξης Τύπου, και απευθύνθηκε στον πολιτικοποιημένο ηθοποιό. «Θα ήθελα να απευθυνθώ στον Τζορτζ Κλούνεϊ, γιατί ξέρω την ευαισθησία σας σε αυτά τα θέματα και γιατί είχατε γυρίσει το "Syriana" πριν από λίγα χρόνια». Ο δημοσιογράφος ενημέρωσε τον ηθοποιό ότι μόλις επέστρεψε από τη Λέσβο, όπου η κατάσταση είναι τραγική, τον κάλεσε να πάει στο νησί και του ζήτησε να γυρίσει μία ταινία που θα αφυπνίζει τον κόσμο για το προσφυγικό ζήτημα. «Σας δίνω δώρο αυτό το έργο του Πικάσο με την έκκληση να γυρίσετε το "Syriana 2"...» (είναι το πόστερ που κρατάει ο Κλούνεϊ στη φωτογραφία).

Hail Caesar 607 9

«Το να γυριστεί 2ο μέρος στο "Syriana" δεν είναι κάτι απλό. Εχετε δίκιο όμως. Είμαστε θεατές σε τόσα πράγματα που έχουν πάει πολύ λάθος στον κόσμο μας. Και το δυστύχημα είναι ότι εμείς στο Χόλιγουντ δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα με τον ρυθμό που τρέχουν οι τραγικές εξελίξεις. Αντιδρούμε, αλλά μας παίρνει χρόνο. Εδώ και χρόνια ψάχνω μία ταινία για το Νταρφούρ, το οποίο γνωρίζετε ότι με απασχολεί. Δεν έχω καταφέρει να βρω το κατάλληλο σενάριο, το κατάλληλο πρότζεκτ που θα μπορούσε να προσεγγίσει με σοβαρότητα το θέμα. Γιατί αν δε βρεθεί ένα σωστό σενάριο, αν τέτοιες ταινίες δε γίνουν σωστά, τότε έχασες τη χρυσή ευκαιρία. Δε θα μπορέσεις να κάνεις δεύτερη. Σας ευχαριστώ για την παρότρυνση. Ναι, αυτές οι ιστορίες πρέπει να ειπωθούν. Οχι μόνο από το σινεμά, αλλά κι από τις ειδήσεις μας. Ζω σε μία χώρα που βιώνει τη δική της πολιτική επικαιρότητα και δυστυχώς δεν μας δίνει ολόκληρη την εικόνα όσων συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο. Εχουμε απορροφηθεί από τις εκλογές. Ομως με ενδιαφέρει. Και να ξέρετε ότι η έκκλησή σας, ακούστηκε...»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Χαίρε Καίσαρ!» των αδελφών Κοέν

Hail Caesar Press Conference 607 3

Δέκα λεπτά αργότερα, δεύτερη δημοσιογράφος σηκώνεται από την καρέκλα της και ξεκινά την ίδια ιστορία. «Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Κλούνεϊ τι κάνει για το σοβαρό θέμα των προσφύγων στην Ευρώπη....» Κι ο Κλούνεϊ έχασε την ψυχραιμία του. Διέκοψε τη μακροσκελή της απαγγελία και με κοφτό ύφος, που δεν τον έχουμε συνηθίσει, τη ρωτάει: «Κι εσείς; Εσείς τι κάνετε; Ποιες δραστηριότητες έχετε αναλάβει εσείς στην καθημερινή σας ζωή που να βοηθούν αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους; Ξέρετε, μιλάτε σε κάποιον που έχει ασχοληθεί για πάρα πολύ καιρό με τέτοια ζητήματα, έχει ταξιδέψει σε πολύ επικίνδυνα μέρη, έχει αφιερώσει αρκετή ενέργεια και χρόνο για τέτοια ζητήματα. Δεν εκτιμώ λοιπόν ότι με ρωτάτε 'τι σκοπεύω να κάνω'. Εχω κάνει. Και, ναι, κάνω. Αύριο θα συναντηθώ με την Ανγκελα Μέρκελ για να της συζητήσω αυτό ακριβώς το θέμα. Εσείς; Θα ήθελα να ακούσω τι έχετε κάνει εσείς για τους πρόσφυγες...»

Ο Τζόελ Κοέν παρενέβη κι ηρέμησε τα πνεύματα λέγοντας το αυτονόητο: «Εχετε δίκιο. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Και το σινεμά ασχολείται με τα θέματα αυτά - δείτε ποια ταινία κέρδισε πέρσι στις Κάννες το Χρυσό Φοίνικα, μία ταινία που μιλάει για το προσφυγικό. Το «Dheepan: Ο Ανθρωπος Χωρίς Πατρίδα» του Ζακ Οντιάρ. Εχουμε λοιπόν αρκετά να συνεισφέρουμε στον παγκόσμιο διάλογο ως καλλιτέχνες. Ομως είναι άδικο να ρωτάτε κάποιον "γιατί δε γυρίζετε μία ταινία για αυτό ή το άλλο σημαντικό ζήτημα". Δεν γυρίζονται έτσι οι ταινίες. Δε λες πάντα όλες τις ιστορίες. Είναι περίεργο να στέκεσαι απέναντι σε μία τέτοια ερώτηση...»

Hail Caesar Press Conference 607 4

ΟΙ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ «HAIL, CEASAR!»

Tζόελ Κοέν: «Οχι, δεν κοιτάμε νοσταλγικά το παρελθόν του Χόλιγουντ» Στην ερώτηση για το αν η ταινία κρύβει μία μεγάλη νοσταλγία για το Old Hollywood, ο Τζόελ Κοέν διευκρίνησε ότι «δεν μπορείς να νιώθεις νοσταλγία για κάτι που δεν έζησες. Ομως, ναι, κοιτάμε με έναν ρομαντισμό το Χόλιγουντ των 50ς. Αλλά και χιούμορ και σαρκασμό. Ο τρόπος που λειτουργούσε τότε η βιομηχανία, τα στούντιο, η «καλολαδωμένη μηχανή», ήταν ζηλευτός. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε εμείς να χωρέσουμε σε ένα τέτοιο σύστημα και, σίγουρα, δεν κάνουμε ένα σινεμά που ανήκει σ' ένα τέτοιο σύστημα, αλλά το αγαπάμε το Old Hollywood. Το κοιτάμε με αγάπη και τρυφερότητα...»

Hail Caesar Press Conference 607 10

Τζος Μπρόλιν: «Δεν έχω ποτέ καμία σχέση με τους ρόλους που μου προτείνουν οι Κοέν» Ο πρωταγωνιστής του «Hail, Ceasar!» απάντησε σε ερώτηση για το αν είναι κι ο ίδιος «πατρική φιγούρα» και «fixer» στη ζωή του. «Είναι ειρωνικό, αλλά δεν έχω ιδέα γιατί μου προτείνουν τους ρόλους που μου προτείνουν. Εκτός από το "Καμμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους", τίποτα άλλο δεν μου ταίριαζε στην πρώτη ανάγνωση. Κάτι βλέπουν σε μένα που εγώ δεν το βλέπω. Αλλά είμαι μεγάλος φαν. Και τους εμπιστεύομαι...»

Hail Caesar Press Conference 607 11

Τίλντα Σουίντον: «Ω, το καταδιασκέδασα!» Η Τίλντα, που στην ταινία ερμηνεύει διπλό ρόλο (τις δίδυμες, και ανταγωνιστικές μεταξύ τους, αδελφές Θάκερ = δημοσιογράφους που βγάζουν τα άπλυτα των σταρ στις εφημερίδες τους) μίλησε για το πώς το χιούμορ των Κοέν βρίσκει πάντα νεύρο σε κάτι πολύ αληθινό. «Και σα θεατής και σα συνεργάτης τους καταδιασκεδάζω τον τρόπο με τον οποίο κοιτούν τα πράγματα. Για παράδειγμα, είμαι σίγουρη ότι αυτές οι αδελφές πιέστηκαν από μία μητέρα να γίνουν πρωταγωνίστριες κάποτε. Απέτυχαν. Δεν έγιναν σταρ. Αλλά έγιναν... (κοιτάει με νόημα την αίθουσα: απέναντί της έχει δημοσιογράφους) υπέροχες, ιδιοφυείς δημοσιογράφοι...» (γέλια)

Τζορτζ Κλούνεϊ: «Σε κάθε ταινίες τους παίζω τον μαλάκα» Ο Κλούνεϊ σχολίασε παλιότερη δήλωσή του: για τους Κοέν θα έκανε τα πάντα. «Ναι, ναι ξέρω πόσο μαλάκας φαίνομαι. Εχω γυρίσει 4 ταινίες μαζί τους. Και πάντα παίζω τον μαλάκα. Κάθε φορά που μου στέλνουν ένα σενάριο, ο χαρακτήρας μου είναι πιο πανηλίθιος από τον προηγούμενο. Μάλιστα φροντίζουν να το κάνουν χειρότερο, στέλνοντας και σχόλια, όπως στο «Καυτό Απόρρητο»: ''το γράψαμε έχοντας εσένα στο μυαλό μας". Σοβαρά τώρα; Ποιο είναι το πρόβλημά σας επιτέλους μαζί μου; Πάντα διασκεδάζω με τον τρόπο που με δουλεύουν...»

Hail Caesar Press Conference 607 5

Τσάνινγκ Τέιτουμ: «Θα έπεφτα κι από γκρεμό για τους Κοέν» Στον έπαινο μία δημοσιογράφου για τη χορευτική του σκηνή (είναι πράγματι εξαιρετικός ως ένας παραποιημένος «Τζιν Κέλι») και στην έκκληση μίας ακόμα να χορέψει μπροστά μας, ο Τέιτουμ σχεδόν κοκκίνησε. «Σας ευχαριστώ πολύ. Οχι δε θα μπορούσα να σας δείξω κάτι τώρα και να μην γίνω ρεζίλι. Δώστε credit και σε αυτούς εδώ (δείχνει τους σκηνοθέτες του) για το πώς γύρισαν τη σκηνή. Πάντως όταν πήρα το σενάριο στα χέρια μου, οφείλω να πω πως με ξεγέλασαν. Εγραφε μόνο ότι θα "είχα μία χορευτική σκηνή". Μία γραμμή. Και αυτό κατέληξε σε ένα 6λεπτο μουσικοχορευτικό νούμερο με κλακέτες. Δεν είχα ξαναχορέψει ποτέ κλακέτες. Η εμπειρία ήταν τρομαχτική. Ομως είναι από τους λίγους σκηνοθέτες για τους οποίους θα έπεφτα και στον γκρεμό. Είναι τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί τους...»

Το παραδοσιακό φλερτ στον Τζορτζ Κλούνεϊ Πολωνέζα δημοσιογράφος, ντυμένη με καπέλο ναύτη ξεκινά μία ερώτηση στον Τζορτζ Κλούνεϊ που δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Πρώτον, γιατί δεν υπήρχε στ' αλήθεια ερώτηση, αλλά μία γυναίκα που ήθελε να τον κοιτάξει στα μάτια και να τραβήξει ένα σχόλιό του. Και δεύτερον γιατί ο Κλούνεϊ είχε όρεξη και έδωσε παράσταση: «Με φλερτάρεις; Είμαι παντρεμένος πλέον. Τα ναυτικά καπέλα δεν με ρίχνουν. Επίσης, η ερώτησή σου έσπασε το ρεκόρ πολύωρης ερώτησης. Ημουν νιος και γέρασα μέχρι να τελειώσεις....»

Hail Caesar Press Conference 607 6

Ποια ήταν η καλύτερη σκηνή για τον Τζος Μπρόλιν; «Να χαστουκίζω ξανά και ξανά τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Το ξέρω ότι όλοι σας θα θέλατε κάποια στιγμή να το κάνετε. Οτι όλοι σας το ονειρεύεστε. Το έκανα για όλους εσάς!»

Πόση σχέση έχει το "Hail, Ceasar!" με το "Μπάρτον Φινκ"» Είναι απόλαυση να έχεις απάναντί σου τον Ιθαν Κοέν. Φλεγματικός, ολιγόλογος, σχεδόν αντιπαθής για όσους δεν εκτιμούν το κοφτό χιούμορ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μοιάζουν οι δύο ταινίες, έσκυψε στο μικρόφωνο και απάντησε: «Οχι».

Hail Caesar Press Conference 607 7

Εχει κατηγορηθεί ποτέ ο Τζορτζ Κλούνεϊ για κομμουνιστικές ιδέες; Στην ταινία ο ηθοποιός που υποδύεται ο Τζορτζ εμπλέκεται και ενθουσιάζεται με τον αριστερό κύκλο του Χόλιγουντ. Ο ίδιος έχει βρεθεί σε τέτοιους κύκλους; «Αν είμαι Κομμουνιστής;» (σκάει στα γέλια) «Μήπως είστε εσείς; Κινδυνεύω; Πρέπει να βρω τρόπο να φύγω από την αίθουσα; Δεν ξέρω για τι πράγμα μου μιλάτε....» Και συνέχισε κάνοντας πλάκα με τις Μακαρθικές ιστορικές καταθέσεις των ανθρώπων του Χόλιγουντ. «Επικαλούμαι την 5η τροπολογία. Δεν έχετε καμία αξιοπρέπεια κύριε;...»

Hail Caesar Press Conference 607 8

Ολοι λένε "ναι" στους Κοέν, χωρίς να διαβάσουν καν σενάριο Ολοι ομολόγησαν ότι δέχθηκαν τους ρόλους τους με το πρώτο τηλεφώνημα. Ο μόνος που πέρασε από κανονική ακρόαση ήταν ο νεαρός Αλντεν Ερενραϊχ. «Με φώναξαν για κάστινγκ. Λίγο πριν μου είπαν ότι δεν τους έκανα τελικά. Οταν λοιπόν μπήκα μέσα δεν είχα τίποτα να χάσω. Κι αποφάσισα να κάνω πλάκα. Γιατί ήταν τόσο εξαιρετικό κείμενο. Και αποφάσισα να διασκεδάσω μαζί του. Τελικά, μάλλον τους έκανα...»

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 11 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Διαβάστε ακόμα:

Tags: Hail Caesar