To 1975 o με καταγωγή από τις Φιλιππίνες Αμερικάνος Ρίτσαρντ Ανταμς και ο Αυστραλός Τόνι Σάλιβαν ήταν ένα από τα επτά ζευγάρια που παντρεύτηκαν μετά από τη θαρραλέα πρωτοβουλία ενός υπαλλήλου της κομητείας του Μπούλντερ του Κολοράντο. Ο Ρίτσαρντ υπέβαλε αμέσως μετά το γάμο αίτηση πράσινης κάρτας για τον Τόνι, βασιζόμενος στο δικαίωμα που έχουν τα παντρεμένα ζευγάρια στην Αμερική. Το γράμμα της άρνησης που έλαβε από την Υπηρεσία Μετανάστευσης έγραφε: «Αποτύχατε να αποδείξετε πως μπορεί να υπάρξει μια γνήσια έγγαμη σχέση ανάμεσα σε δύο αδελφές».
Ο Ρίτσαρντ και ο Τόνι κατέθεσαν αγωγή κατά της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, για να μείνουν στην ιστορία ως το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που διεκδίκησε ίσα δικαιώματα στην ιστορία της χώρας.
Διαβάστε ακόμη: 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πειράζει που κι ο Τζοβάνι θέλει να κάνει συγχρονισμένη κολύμβηση;
To ντοκιμαντέρ του Τόμας Μίλερ θα αφηγηθεί την ιστορία του Ρίτσαρντ και του Τόνι σαν μια από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες της ιστορίας της διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας των Η.Π.Α., ξεκινώντας από το παρόν και επιστρέφοντας συχνά στο παρελθόν, εκεί όπου η ιστορία των δύο αντρών θα ξετυλιχθεί σαν ένα love story, μνημείο το ίδιο όλων των ομόφυλων ζευγαριών που πάλεψαν μέσα στις δεκαετίες για να νομιμοποιήσουν τη σχέση τους κόντρα σε όλους και σε όλα.
Ο Μίλερ συνάντησε το ζευγάρι το 2001, όπου και το κινηματογράφησε πρώτη φορά θέλοντας να καταγράψει την ιστορία του με μοναδικό κέντρο βάρους το γεγονός της πρωτιάς της αγωγής τους πίσω στα τέλη της δεκαετίας του '70. Οσο, όμως, η συζήτηση γύρω από τον ομόφυλο γάμο άρχισε να διαβρώνει ακόμη και τα πιο συντηρητικά κέντρα της Αμερικής, ήταν λογικό πως ο Μίλερ είχε μπροστά στην κάμερά κάτι περισσότερο από ένα ιστορικό γεγονός.
Διαβάστε ακόμη: 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Ποιος Αρπαξε τον Τζόνι;» Οταν τα media ανακάλυψαν την εξαφάνιση παιδιών
Οι Ανταμς και Σάλιβαν είναι απλά χαρισματικοί, καθώς μεγαλώνουν μπροστά στα μάτια του θεατή, εξιστορώντας τον τρόπο που γνωρίστηκαν ακριβώς πάνω στο μετέπειτα του Stonewall, την οικογένεια που έστησαν με τη συμπαράσταση των συγγενών του Ρίτσαρντ, την αποκήρυξη του Τόνι από τους γονείς του στην Αυστραλία, την αποφασιστικότητα με την οποία θέλησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στο γάμο, όταν ακόμη η έννοια ήταν όχι μόνο άγνωστη, αλλά και αιτία... πολέμου.
Ο Μίλερ φτιάχνει το άλμπουμ της ζωής τους με τη συναίσθηση της ιστορικότητας αυτού που αφηγείται, αλλά και την γοητεία που ασκεί σε οποιονδήποτε, γκέι ή στρέιτ μια τέτοια σχέση. Μιλώντας τελικά πρωτίστως για την αγάπη που μοιάζει να είναι ο πιο ισχυρός ακτιβισμός από όλους. «Νικήσαμε», θα πει κάποια στιγμή ο ένας στον άλλον «γιατί τίποτα απ' όλα αυτά δεν κατάφερε να μας χωρίσει όλα αυτά τα χρόνια», σε μια σπαρακτική σύνοψη της σχέσης δύο ανθρώπων που έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους ως «απαγορευμένοι», με την απειλή της απέλασης να σκεπάζει κάθε ευτυχισμένη, δύσκολη ή καθημερινή στιγμή της ζωής τους.
Διαβάστε ακόμη: 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το Πέραμα, ο διάφανος καθρέφτης της Ελλάδας σήμερα
Πλησιάζοντας προς τις μέρες που το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. δέχθηκε το ίσο δικαίωμα στην πράσινη κάρτα και για τα ομόφυλα ζευγάρια, λίγο μετά τον συγκινητικό ιστορικό λόγο του Μπαράκ Ομπάμα το 2013, ο Ρίτσαρντ και ο Τόνι θα παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με ένα χαμόγελο στο στόμα, αλλά αντιμέτωποι και με την σκληρή φύση των πραγμάτων που δεν θα επιτρέψει στον Ρίτσαρντ να ζήσει την ιστορική ημέρα που το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι πήρε την πράσινη κάρτα.
Απο ώρα, η «Απαγορευμένη Αγάπη» έχει γίνει πια ένα σπαρακτικό love story από αυτά που κανονικά βλέπουμε μόνο στο σινεμά, αλλά που μερικές φορές η ζωή επιφυλλάσσει για τους τολμηρούς και όσους έζησαν με μοναδική «απαγόρευση» όχι την διαχρονική άρνηση των θεσμών να δεχθούν το φυσιολογικό, αλλά την υπόσχεσή τους να μην προδώσουν ποτέ αυτόν που αγάπησαν περισσότερο στη ζωή τους. Σίγουροι πως μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει κάποτε αυτός ο τόσο άδικος κόσμος.
H «Απαγορευμένη Αγάπη» προβάλλεται την Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 23.00 στο Ολύμπιον.
Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Το Flix βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα σας μεταφέρει καθημερινά την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ μέσα και έξω από τις αίθουσες
Διαβάστε περισσότερα:
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το Πέραμα, ο διάφανος καθρέφτης της Ελλάδας σήμερα
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πειράζει που κι ο Τζοβάνι θέλει να κάνει συγχρονισμένη κολύμβηση;
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οταν τα media ανακάλυψαν την εξαφάνιση παιδιών
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Ποιος Αρπαξε τον Τζόνι;» Οταν τα media ανακάλυψαν την εξαφάνιση παιδιών
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αυτό το κάτι της Κάθριν Χέπμπορν
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, «Sam Roma»: Κι ο Ελβις τσιγγάνος ήταν
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οζουρντουί ον παρλ φρανσέ
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η Ρεμπέκα ήταν μόνο επισκέπτρια στον κόσμο μας
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η Πάολα έκανε τη λάλα της - και πολλά παραπάνω
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, «Poverty Inc», όταν η φτώχεια γίνεται προσοδοφόρα επιχείρηση
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 5 χρόνια μετά την «Αγέλαστο Πέτρα», ο Φίλιππος Κουτσαφτής κοιτάζει τον επίγειο παράδεισο
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Μετά το «The Act of Killing», ο Τζόσουα Οπενχαϊμερ μετρά την όραση του θύτη
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Εναρξη με Ξυδάκη, υπερήλικες και νέο αέρα
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οδηγός Επιβίωσης
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Greeks do it better!
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Μεγάλοι δημιουργοί αναζητούν την αλήθεια
- 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Επτά γερμανικά ντοκιμαντέρ μάς ανοίγουν τα μάτια στον κόσμο
- Πρώτοι «δυνατοί» τίτλοι για το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης