Φεστιβάλ / Βραβεία

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η Ρεμπέκα ήταν μόνο επισκέπτρια στον κόσμο μας

στα 10

Οταν μια νέα γυναίκα που έχει ήδη φύγει απ' τη ζωή μοιράζεται μαζί σου το προσωπικό της ημερολόγιο, δεν έχεις παρά ν' ακούσεις και να δεις, να βοηθήσεις το χρόνο να διαρκέσει περισσότερο.

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η Ρεμπέκα ήταν μόνο επισκέπτρια στον κόσμο μας

Η Ρεμπέκα Μπάμπκοκ είναι μια συνηθισμένη κοπέλα, με καλλιτεχνικές ανησυχίες, έντονο ταμπεραμέντο και καλούς φίλους. Δε ζει πια, παρά σ' αυτήν την ταινία και στις αναμνήσεις των δικών της ανθρώπων. Η Μπέκα έμαθε στα 25 της ότι πάσχει από καρκίνο του παχέως εντέρου, που κληρονόμησε από τον πατέρα της. Από εκείνη τη στιγμή, μέχρι το τέλος που δεν υπήρχε αμφιβολλία ότι θα έρθει, πέρασε σε μια κατάσταση «ασθενούς διαρκείας» όπως λέει με παράπονο: χειρουργεία, θεραπείες, η αίσθηση της αδικίας, το χιούμορ και η ειρωνία. Καθώς η Ρεμπέκα μοιράζεται την καθημερινότητα, τις σκέψεις της και την ποίησή της στο δικό της blog, οι φίλοι της γυρίζουν τη ζωή της σ' ένα ντοκιμαντέρ, με τη βοήθεια της μητέρας της και της ίδιας. Καθώς η Ρεμπέκα γεμίζει, σταδιακά, την πλάτη της μ' ένα τεράστιο τατουάζ, το μόνο πράγμα που μπορεί να επιβάλλει στο σώμα της με δικό της έλεγχο, όταν όλα τ' άλλα αποφασίζονται από τους γιατρούς της, η ταινία αποτελεί περισσότερο μια δική της ανάγκη να υπάρξει, παρά μια ανάγκη του θεατή να μάθει.

Διαβάστε ακόμη: 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Η Πάολα έκανε τη λάλα της - και πολλά παραπάνω

είμαι επισκέπτρια 607

Η Ρεμπέκα δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθητική, ούτε ενδιαφέρουσα, το ίδιο κι ο κύκλος κι η ζωή της. Η ταινία είναι χειροποίητη, φτιαγμένη μ' ένα κολάζ αισθητικής και τεχνικών, με βιασύνη και συναισθηματισμό. Η λυρικότητα της αφήγησης εναλλάσσεται μ' έναν κατανοητό ναρκισσισμό. Σε πρώτο πρόσωπο η αφήγηση, σε πρώτο πρόσωπο η ταινία: ούτε συνεντεύξεις, ούτε έρευνα, παρά μια καταγραφή του τώρα, απλή, άμεση, συχνά άτεχνη. Αυτή είναι η αλήθεια: το ντοκιμαντέρ «I Am a Visitor in Your World» του Μιγκέλ Σιλβέιρα δεν έχει ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία, δεν καταφέρνει, παρά το θέμα του, να γίνει συγκινητικό, δεν είναι καν πολύ ξεχωριστό - η ιστορία της Μπέκα ταυτίζεται με κάθε ιστορία χαμένης νιότης. Είναι, όμως, εξαιρετικά προσωπικό, μια έντονη επιθυμία ενός κοριτσιού ν' αφήσει τη σφραγίδα του πριν φύγει, αφού ξέρει ότι δε θα προλάβει να το κάνει με άλλον τρόπο. Κι ως τέτοιο αποκτά όχι κινηματογραφική, αλλά ανθρώπινη αξία, καθώς το σινεμά, η κάμερα, ο λόγος κι η εικόνα γίνονται προσωπικό ημερολόγιο έτοιμο να περάσει στα χέρια του κόσμου, χωρίς φιλτράρισμα και σύστημα άμυνας.

Η ταινία «Είμαι Επισκέπτρια στον Κόσμο σας / I Am a Visitor in Your World» προβάλλεται σε επανάληψη την Τρίτη, 17 Μαρτίου, στις 18.00, στο Ολύμπιον.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ και η λίστα ταινιών κάθε τμήματος στο επίσημο site του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Το Flix βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα σας μεταφέρει καθημερινά την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ μέσα και έξω από τις αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα: