Φεστιβάλ / Βραβεία

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Επτά γερμανικά ντοκιμαντέρ μάς ανοίγουν τα μάτια στον κόσμο

στα 10

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναδεικνύει τους νέους αιχμηρούς Γερμανούς δημιουργούς που κοιτάζουν με τόλμη κοντά και λίγο πιο μακριά.

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Επτά γερμανικά ντοκιμαντέρ μάς ανοίγουν τα μάτια στον κόσμο

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα γίνει από τις 13 ως τις 22 Μαρτίου, ανοίγει τα χαρτιά του, παρουσιάζοντας σταδιακά το φετινό του πρόγραμμα, όπως πάντα με ποικιλία και δύναμη.

Το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα περιλαμβάνει το αφιέρωμα «Ανατρεπτικές Φωνές του Γερμανικού Ντοκιμαντέρ», μια επιλογή ταινιών από δημιουργούς που υπερβαίνουν γεωγραφικά σύνορα και αγγίζουν ιστορίες παγκόσμιας απήχησης, τολμώντας σε επίπεδο περιεχομένου και καλλιτεχνικής έκφρασης. Κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, πορτρέτα γνωστών προσωπικοτήτων, αλλά και προσωπικές αφηγήσεις που εκπλήσσουν, αναδεικνύουν ένα σύνολο από κινηματογραφικές φωνές με ανατρεπτική διάθεση. Τα γερμανικά, αυτά, ντοκιμαντέρ, βγαίνουν από τα σύνορα της χώρας τους και ταξιδεύουν στα σύνορα του ανθρώπινου ενδιαφέροντος. Μάθετε παρακάτω περισσότερα για το καθένα ξεχωριστά.

Διαβάστε ακόμη: Πρώτοι «δυνατοί» τίτλοι για το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

great kate 607

«Katharine Hepburn - The Great Kate» των Αντριου Ντέιβις και Ρίκε Μπρέντελ

Πορτρέτο της αμερικανίδας ηθοποιού Κάθριν Χέπμπορν, της προοδευτικής αντιστάρ που άφησε εποχή και ενσάρκωσε τη μοντέρνα, ανεξάρτητη γυναίκα κόντρα στα χολιγουντιανά πρότυπα.

pepe mujica 607

«Pepe Mujica - Lessons From the Flowerbed» της Χάιντι Σπεκόνια

Πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, γνωστός ως ο πιο φτωχός ηγέτης στον κόσμο. Μέσα από εξομολογήσεις του ίδιου, αρχειακό υλικό και καθημερινές στιγμές του, σκιαγραφείται ο αντισυμβατικός χαρακτήρας και ο λιτός τρόπος ζωής του, που φαντάζει σαν ουτοπία στη σύγχρονη πολιτική σκηνή.

35 cows 607

«35 Cows and a Kalashnikov» του Οσβαλντ φον Ριχτχόφεν

Σε παραγωγή του Ρόλαντ Εμεριχ, μια διαφορετική όψη της Αφρικής σ' ένα ντοκιμαντέρ που υμνεί λυρικά τις ομορφιές της. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος μεγάλωσε στο Χαρτούμ κι έφυγε πρόωρα από τη ζωή στη διάρκεια της ολοκλήρωσης αυτού του ντοκιμαντέρ, καταθέτει «μια προσωπική τριλογία για την Αφρική», όπου αποτυπώνονται παρθένες παραδόσεις, δυτικές επιρροές και στιγμιότυπα γεμάτα ζωντάνια από τη Μαύρη Ηπειρο.

raiders 607

«Raiders» του Αλεξάντερ Γκεντέλεφ

Στη Ρωσία διαδραματίζεται το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που φέρνει στο φως τη δράση ενός παράνομου δικτύου που με την εμπλοκή μαφιόζων, πολιτικών και δικαστών, πετά ανθρώπους έξω από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, παραποιεί τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και καρπώνεται ξένες περιουσίες.

spirit berlin 607

«Spirit Berlin» της Κορντούλα Χίλντερμπραντ

Μια άγνωστη πλευρά του Βερολίνου, ένας φόρος τιμής στον εναλλακτικό τρόπο ζωής και σκέψης. Με οδηγό ένα νεαρό ηθοποιό που ψάχνει τον εαυτό του, το ντοκιμαντέρ μυεί το θεατή σε ένα κόσμο σωματικής και πνευματικής έκφρασης που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.

humanitarians 607

«Humanitarians» του Μαξιμίλιαν Χάσλεμπεργκερ

Το φιλμ μιλά τολμηρά για τη σεξουαλικότητα, καταρρίπτοντας τα κοινωνικά στερεότυπα που αφορούν στους ανθρώπους με αναπηρία. Μια απροσδόκητη ερωτική ελεγεία και ταυτόχρονα μια καταγγελία για τις προκαταλήψεις και τα όρια της ελευθερίας στη σύγχρονη δυτική κοινωνία.

queen of silence 607

«Queen of Silence» της Ανιέσκα Ζβιέφκα

Η Ντενίσα, μια 10χρονη κωφάλαλη ρομά, επικοινωνεί με το περιβάλλον της μέσα από τη μουσική και το χορό, μιμούμενη τις πρωταγωνίστριες των ταινιών του Μπόλιγουντ. Η «εκκωφαντική» σιωπή της μικρής ηρωίδας συγκλονίζει τους θεατές. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί την ίδια στιγμή ένα σχόλιο για μια κοινότητα που αγωνίζεται ενάντια στον ρατσισμό, τον αποκλεισμό και τη φτώχεια.

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015.

Διαβάστε ακόμη: