
Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.
Σε Ρηχά Νερά (The Shallows) του Ζομ Κολέ-Σερά
Καθώς η Νάνσι (Μπλέικ Λάιβλι) κάνει σερφ μόνη της σε μια απομονωμένη παραλία στην άκρη του Μεξικό, βρίσκεται κυνηγημένη από έναν μεγάλο λευκό καρχαρία και εγκλωβίζεται πάνω σε έναν μικρό βράχο. Αν και απέχει μονάχα 200 μέτρα από την ακτή, η επιβίωση θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, αναγκάζοντάς την να επιστρατεύσει όλες της τις δυνάμεις, τη θέληση και την εφευρετικότητά της.
Το θρίλερ επιβίωσης του Ζομ Κολέ-Σερά πέφτει στα βαθιά και καταφέρνει να αναδυθεί ως μια από τις πιο απολαυστικές μιάμιση ώρες που δεν θα ήθελες ποτέ να σου συμβούν. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix.
Η ταινία προβάλλεται στη 00.00 στην ΕΡΤ 1
Big Fish του Τιμ Μπάρτον
Ο Εντ Μπλουμ είναι ένας αθεράπευτος παραμυθάς, πωλητής στο επάγγελμα. Η επιμονή του να λέει παράξενες ιστορίες για το παρελθόν του εκνευρίζει τον ενήλικο πλέον γιο του, Γουίλ Μπλουμ, ο οποίος μετά τον γάμο του διακόπτει τις σχέσεις μαζί του για τρία χρόνια. Οταν όμως διαπιστώνεται ότι ο Εντ Μπλουμ έχει καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο, η σύζυγός του Σάντρα Μπλουμ καλεί τον Γουίλ να επιστρέψει να δει τον πατέρα του. Ετσι ο Γουίλ κάνει μια προσπάθεια να ανασυνθέσει την πραγματική ιστορία του, μέσα από αυτό που εκείνος διηγείται.
Η ταινία προβάλλεται στις 21.00 στην ΕΡΤ 2
Η Βασίλισσα (The Queen) του Στίβεν Φρίαρς
Μ. Βρετανία, καλοκαίρι του 1997: τα νέα του τραγικού θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα χτυπούν το Λονδίνο σαν κεραυνός εν αιθρία. Η κοινή γνώμη συγκλονίζεται: η θλιμμένη πριγκίπισσα δεν υπάρχει πια! Το παλάτι, σοκαρισμένο από το άνευ προηγουμένου μέγεθος του εθνικού πένθους, έρχεται σε επαφή με την κυβέρνηση για την διαχείριση της κατάστασης. Ο Τόνι Μπλερ επιθυμεί να λάβει η νεκρώσιμη ακολουθία δημόσιο χαρακτήρα για να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα, ενώ η Βασίλισσα Ελισάβετ ζητά μία πιο κλειστή, οικογενειακή τελετή. Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αποκαλύπτουν τους λεπτούς, υπόγειους χειρισμούς των δύο πιο ισχυρών ανθρώπων της Μ. Βρετανίας.
Η ταινία προβάλλεται στη 01.45 στον ΣΚΑΪ
Μια Γυναίκα Προχωράει Μπροστά (Woman Walks Ahead) του Σουζάνα Γουάιτ
Η Κάθριν Γουέλντον (Τζέσικα Τσαστέιν) είναι ζωγράφος πορτρέτων και είναι από το Μπρούκλιν. Στα τέλη του 19ου αιώνα, θα ταξιδέψει μέχρι την Ντακότα, για να φτιάξει το πορτρέτο του Καθιστού Ταύρου, του ιερού αρχηγού της φυλής των ινδιάνων Λακότα. Το ταξίδι αυτό θα είναι καθοριστικής σημασίας για εκείνη, μια και θα εμπλακεί στον αγώνα των Ινδιάνων για την υπεράσπιση της γης τους και των δικαιωμάτων τους.
Η ταινία προβάλλεται στις 21.00 στο Open
Επιστροφή στη Σεούλ (Return to Seoul) του Ντέιβι Τσου
Παρορμητική, ενθουσιώδης και απρόβλεπτη, η Φρεντί γεννήθηκε στην Κορέα, δόθηκε μωρό για υιοθεσία σε Γάλλους γονείς και μεγάλωσε στην Ευρώπη. Τώρα κάνει το πρώτο της ταξίδι στη Σεούλ, αναζητώντας… νέες εικόνες και καλοπέραση. Αυτό που θα συναντήσει είναι απρόσμενοι σύνδεσμοι με τις καταβολές της, που διστακτικά θ’ αγκαλιάσει.
Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών και Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για ένα ταξίδι αυτογνωσίας σε συναρπαστικά, κορεσμένα χρώματα και μαιευτικό ρυθμό. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία προβάλλεται στις 00.00 στο Nova Cinema 1
Οικουμενική Γλώσσα (Universal Language) του Μάθιου Ράνκιν
Ενας δάσκαλος που ξεσπά από το πουθενά στους μαθητές του. Δύο κορίτσια αποφασισμένα να βοηθήσουν πάση θυσία έναν φίλο τους να αποκτήσει ξανά τα γυαλιά που του έκλεψε μία γαλοπούλα. Ενας άνδρας που έχει χάσει την ταυτότητά του. Ενας ξεναγός που στην πραγματικότητα δεν έχει και πολλά να πει.
Η νωχελικότητα του Τζιμ Τζάρμους συναντά τον εγγενή μαγικό ρεαλισμό που διέπει τη φιλμογραφία του Ρόι Αντερσον και την οπτική ταυτότητα μίας ευρείας γκάμας σπουδαίων δημιουργών, από τον Ζακ Τατί μέχρι τον Αμπάς Κιαροστάμι, σε ένα υβριδικό love letter με παραλήπτη το ίδιο το σινεμά, το οποίο μιλά την οικουμενικότερη γλώσσα όλων. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Videorama
The Studio
Ακολουθεί ένα παλιό κινηματογραφικό στούντιο του Χόλιγουντ που προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο όπου είναι ολοένα και πιο δύσκολο για την τέχνη και τις επιχειρήσεις να συνυπάρχουν.
Στο τελευταίο φρενήρες, ελαφρώς ακατάλληλο αλλά απολύτως απολαυστικό δημιούργημά τους, για το Apple TV+, οι Σεθ Ρόγκεν και Εβαν Γκόλντμπεργκ μας ενημερώνουν πως τα κινηματογραφικά προϊόντα μπορούν να υπακούουν στους αυστηρούς νόμους τους εμπορίου και να παραμένουν εξαιρετικά διασκεδαστικά. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η σειρά ειναι διαθέσιμη στο Apple TV+
Four Seasons
Τρία ζευγάρια βρίσκονται σε μια εξοχική κατοικία. Διανύουν όλοι τους την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, έχουν πλούσιες γκαρνταρόμπες, αψεγάδιαστο γούστο και προϊστορία. Οι περισσότεροι γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια και κουβαλάνε την οικειότητα που μπορεί να φέρει μόνο ο καιρός. Κάθονται σε ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι, τρώνε το βραδινό τους και συζητούν για τον έρωτα: «Η ρομαντική αγάπη σβήνει», διατείνονται. «Δεν είναι θέμα τύχης αλλά θέμα επιμονής». Ολοι συμφωνούν πως ο έρωτας είναι υπολογισμένος, παρά το γεγονός ότι, κατά βάθος, είμαστε όλοι ζώα που θέλουμε να τριφτούμε ο ένας πάνω στον άλλον. «Είναι το αποτέλεσμα μιας επιλογής», καταλήγουν, ρουφάνε τις καραβίδες τους και πέφτουν ευτυχείς για ύπνο. Το όλο σκηνικό με τη σφιχτή αυτή παρέα ανθρώπων και τη σοφία που συνοδεύει τα 50 τους χρόνια μου θυμίζει ένα διήγημα του Ρέιμοντ Κάρβερ. Εκεί, δύο ζευγάρια συζητούν για τον έρωτα και καταλήγουν στο εξής: «Θα έπρεπε να μας κάνει να ντρεπόμαστε που πιστεύουμε ότι ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για την αγάπη». Για κάποια πράγματα δεν αρκεί ούτε μια ολόκληρη ζωή.
Η νέα σειρά του Netflix ακολουθεί μια παρέα μεσήλικων από τις ανοιξιάτικες βαρκάδες τους μέχρι τις χειμερινές αποδράσεις τους, και μας θυμίζει πως αυτή η ζωή είναι ανυπόφορη αν δεν πλαισιώνεσαι από τους σωστούς ανθρώπους. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η σειρά είναι διαθέσιμη στο Netflix
Flow: Η Γάτα που δεν Φοβόταν το Νερό (Straume (Flow)) του Γκιντς Ζιλμπαλόντις
Όταν μια μεγάλη πλημμύρα καταστρέφει το σπίτι της Γάτας, εκείνη βρίσκει καταφύγιο σε ένα σκάφος που κατοικείται από διάφορα ζώα, με τα οποία θα πρέπει να συνεργαστεί παρά τις διαφορές τους. Με την κιβωτό τους, που πλέει μέσα σε μυστηριώδη πλημμυρισμένα τοπία, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους της προσαρμογής σε αυτόν τον καινούριο, υδάτινο κόσμο.
Eνα οικολογικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Animation, υποψηφιότητα για Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας και Καλύτερου Animation. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo
25 χρόνια Μικροφίλμ
Ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα 25 χρόνια (2000-2024) παρουσίας του πετυχημένου προγράμματος «Μικροφίλμ» ετοίμασε το ERTFLIX με ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων και Ελληνίδων σκηνοθετών που ξεχώρισαν, διακρίθηκαν, αλλά και βραβεύτηκαν σε μεγάλα διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ κινηματογράφου.
Μπείτε στην ειδική κατηγορία «25 Χρόνια Μικροφίλμ», στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, και παρακολουθήστε μερικές από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από το 2000 έως και σήμερα.