Άποψη

Το Flix προβλέπει τα Οσκαρ: A’ Aνδρικός Ρόλος

of 10

Μετρώντας αντίστροφα προς τη βραδιά της απονομής των 84ων βραβείων Οσκαρ την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, το Flix σας ξεναγεί σε κάθε κατηγορία, με προγνωστικά, νούμερα, στατιστικές, trivia, πληροφορίες και κριτικό ένστικτο!

Το Flix προβλέπει τα Οσκαρ: A’ Aνδρικός Ρόλος
Γκάρι Ολντμαν, Ζαν Ντιζαρντέν, Ντέμιαν Μπισίρ, Μπραντ Πιτ, Τζορτζ Κλούνεϊ: και οι πέντε ήταν υπέροχοι!

Πριν λίγο καιρό, η κατηγορία αυτή είχε αδιαφιλονίκητο φαβορί στο πρόσωπο του Ζαν Ντιζαρντέν για το «Τhe Artist». Τις τελευταίες ημέρες όμως το «team Τζορτζ Κλούνεϊ» έδειξε τα δόντια του στέλνοντας τον πρωταγωνιστή των «Απογόνων» ψηλά στα προγνωστικά. Τι θα γράφει τελικά ο φάκελος; Σίγουρα κανένα από τα ονόματα των τριών υπολοίπων υποψήφιων (Μπραντ Πιτ, Γκάρι Ολντμαν, Ντέμιαν Μπισίρ) που με κάποιον τρόπο θα άξιζαν εξίσου τη διάκριση σε μια κατηγορία που παραδοσιακά θα μπορούσε να είχε ακόμη πέντε υποψήφιους και να είναι και αυτοί φαβορί.

clooney

ΤΖΟΡΤΖ ΚΛΟΥΝΕΪ για τους «Απογόνους»

Φτάνοντας την έβδομη υποψηφιότητα του συνολικά και την τέταρτη ως ηθοποιός, ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει κάθε λόγο φέτος να θεωρεί τον εαυτό του άτυχο. Στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, στους «Απογόνους» του Αλεξάντερ Πέιν έρχεται με φόρα για να ταιριάξει στο Οσκαρ Β' Ανδρικού που πήρε το 2006 για το «Syriana», ένα Οσκαρ Α' Ανδρικού (μετά τις υποψηφιότητες για το «Μάικλ Κλέιτον» και το «Ραντεβού στον Αέρα»). Μόνο που μπροστά του βρίσκει κάποιον που, αν μιλούσε, θα μιλούσε Γαλλικά!

Τι λένε τα νούμερα: Με τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου για Δράμα, το βραβείο του National Board of Review και επτά ακόμη βραβεύσεις από Ενώσεις και Σωματεία, ο Τζορτζ Κλούνεϊ παίζει σχεδόν στα ίσα με τον Ζαν Ντιζαρντέν του «The Artist» ως φαβορί στην κατηγορία. Αυτός ο φάκελος θα έχει αγωνία...

Τι λέει o ίδιος: «Πρώτα απ' όλα χρειάζεσαι ένα καλό σενάριο και έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες που ζουν ανάμεσα μας. Οι "Απόγονοι" είναι σαν μια ιστορία ενηλικίωσης, μόνο που ο "έφηβος" στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένας άνδρας 50 ετών.»

Μία σκηνή άξια για Οσκαρ: 40 δευτερόλεπτα αρκούν. Μελαγχολικός, αστείος, αυστηρός, φιλαράκι και πατέρας...ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι ένας μεγάλος ηθοποιός.

Η γνώμη του Flix: Καμία γνώμη δεν μπορεί να υποστηρίξει πως ο Κλούνεϊ δεν αξίζει το Οσκαρ. Στο κάτω κάτω τι πιο ταιριαστό από ένα Χόλιγουντ που βραβεύει το πιο χολιγουντιανό του χαμόγελο;

jean

ZAN NTIZAΡΝΤΕΝ για το «Τhe Artist»

Σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο μη Αμερικάνο που υπήρξε ποτέ φαβορί για ένα Οσκαρ, ο Ζαν Ντιζαρντέν διένυσε φέτος το γύρο του θριάμβου χωρίς ανάσα: βραβείο ερμηνείας στις Κάννες, Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ, ΒΑFTA Α' Ανδρικού Ρόλου και 9 ακόμη βραβεύσεις από αμερικανικές ενώσεις και σωματεία έφεραν τον Γάλλο ηθοποιό που μέχρι χθες γνώριζε μόνο η Γαλλία στην κορυφή του κόσμου. Ποιος είπε ότι το αμερικάνικο όνειρο χρειάζεται λόγια;

Τι λένε τα νούμερα: Απόλυτο φαβορί, ο Ντιζαρντέν κάνει καλά και φοβάται πως ο άλλος γόης της κατηγορίας Τζορτζ Κλούνεϊ μπορεί να του στοιχίσει το Οσκαρ. Αλλά, αν έπρεπε να στοιχηματίσετε τώρα για κάποιον από τους πέντε, το σιγουράκι παραμένει ο Γάλλος με την κακή αγγλική προφορά αλλά τη vintage χολιγουντιανή αύρα.

Τι λέει o ίδιος: «Την πρώτη φορά που ο Μισέλ μου ανακοίνωσε τις προθέσεις του, είπα αμέσως ναι. Μετά άρχισα να έχω αμφιβολίες. Δεν ήμουν σίγουρος ότι έπρεπε να το κάνω, για το λόγο πως δεν ήξερα πολλά πράγματα για την εποχή, το βωβό σινεμά, τη λογική του. Ο Μισέλ όμως μου αποκάλυψε πως ο ρόλος είχε γραφτεί για μένα και πως δεν υπάρχει κανείς άλλος για να το κάνει. Φυσικά και θα το έκανα. Τώρα πια θέλω να κάνω μόνο βωβές ταινίες!»

Μία σκηνή άξια για Οσκαρ: Xαρισματικός, γοητευτικός, γεννημένος σταρ. Κυρίες και κύριοι, απολαύστε τον Ζαν Ντιζαρντέν!

Η γνώμη του Flix: Υποκύψαμε στη γοητεία του ήδη από το Φεστιβάλ Καννών και θεωρούμε πως ακόμη κι αν η φόρα του «Τhe Artist» οφείλεται κυρίως στη γνωστή μονομανία του Χόλιγουντ, αν αξίζει κάποιος περισσότερο το Οσκαρ από την ταινία αυτός είναι ο Ζαν Ντιζαρντέν.

pitt

ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ για το «Μoneyball»

Στη δεύτερη υποψηφιότητα του για Α' Ανδρικό Ρόλο μετά την «Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» (έχει προταθεί και άλλη μια φορά για Β' Ανδρικό Ρόλο για τους «12 Πιθήκους»), ο Μπραντ Πιτ δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξει πως μεγαλώνοντας γίνεται όλο και καλύτερος ηθοποιός.

Τι λένε τα νούμερα: Αν και τρεις ενώσεις κριτικών του έδωσαν με γενναιοδωρία το βραβείο, ο Μπραντ Πιτ θα παραστεί στην απονομή μόνο για να χειροκροτήσει τον κολλητό του Τζορτζ Κλούνεϊ αν είναι αυτός που θα κερδίσει το Οσκαρ. Οι ελπίδες του να ακούσει το όνομα του όταν ανοίξει ο φάκελος είναι αντιστρόφως ανάλογες με αυτές που είχε ως προπονητής Μπίλι Μπιν στο «Moneyball» να δει την ομάδα των απόκληρων του να κερδίζει το πρωτάθλημα.

Τι λέει o ίδιος: «H ταινία μιλάει για το πως εκτιμούμε τα πράγματα. Πως εκτιμούμε τους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω μας, πως εκτιμούμε τον εαυτό μας. Και τελικά πως αποφασίζουμε ποιος είναι ο νικητής. Η ταινία μιλάει για τον ορισμό της επιτυχίας. Για τα προσωπικά Εβερεστ που κατακτούμε καθημερινά, χωρίς να γίνονται πρωτοσέλιδα.»

Μία σκηνή άξια για Οσκαρ: Ο Πιτ ξεπερνά τον εαυτό του κουβαλώντας στους ώμους του μια ολόκληρη ταινία. Και το κάνει με το πιο μελαγχολικό βλέμμα που είδαμε ποτέ να σκεπάζει το γοητευτικό βλέμμα του.

Η γνώμη του Flix: Οχι, δεν θα δίναμε το Οσκαρ στον Μπραντ Πιτ. Οχι γιατί δεν το αξίζει, αλλά γιατί φοβόμαστε πως αν το πάρει θα σταματήσει να παίζει. Και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε ούτε να το σκεφτούμε...

gary

ΓΚΑΡΙ ΟΛΝΤΜΑΝ για το «Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι»

Το σοκαριστικό trivia της κατηγορίας είναι πως αυτή είναι η πρώτη υποψηφιότητα για Οσκαρ του Γκάρι Ολντμαν. Ενας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του χρειάστηκε 30 χρόνια καριέρας για να αναγνωρισθεί από την Ακαδημία στην - με διαφορά - ανδρική ερμηνεία της χρονιάς.

Τι λένε τα νούμερα: Το ότι υπάρχουν νούμερα είναι θαύμα, αφού μέχρι και λίγο πριν την ανακοίνωση των φετινών οσκαρικών υποψηφιοτήτων ο Γκάρι Ολντμαν δεν ήταν καν υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, έχοντας κερδίσει μόνο ένα βραβείο από την Ενωση κριτικών κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο. Η είσοδος του στην πεντάδα χαροποίησε πολλούς αλλά κυρίως τον ίδιο που είδε μια ολόκληρη ζωή να αγγίζει το...χρυσό, έστω και καθυστερημένα.

Τι λέει o ίδιος: «Εχω ξαναπαίξει χαμηλότονα. Δεν θα έλεγα πως ως Μπετόβεν ή ως Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ήμουν υπερβολικός... Απλά ένιωσα πως έπρεπε να περιμένω 30 χρόνια για να μου προσφέρουν έναν τέτοιο ρόλο. Η μεγαλύτερη πρόκληση όταν παίζεις έναν χαρακτήρα τόσο συναισθηματικά κλειστό είναι να αναρωτιέσαι συνέχεια αν κάνεις αρκετά πράγματα και αν αυτά μεταδίδονται στο κοινό.»

Μία σκηνή άξια για Οσκαρ: Παρακολουθήστε την παρακάτω σκηνή. Με προσοχή. Είναι αδύνατον να μην νιώσετε μια ανατριχίλα και ένα δέος μπροστά σε αυτό που καταφέρνει ο Ολντμαν. Να παίζει σαν να μην παίζει, να υπάρχει σαν να μην υπάρχει.

Η γνώμη του Flix: Τι ατυχία την μια και μοναδική φορά που ο Γκάρι Ολντμαν είναι υποψήφιος, η τάση της Ακαδημίας να γέρνει αλλού. Τι ατυχία η καλύτερη ανδρική ερμηνεία της χρονιάς να φύγει από την τελετή μόνο με την υποψηφιότητα της. Τι ατυχία να είσαι ο Γκάρι Ολντμαν και ο πραγματικός αντίπαλος σου να είναι το Χόλιγουντ...

bishir

ΝΤΕΜΙΑΝ ΜΠΙΣΙΡ για το «A Better Life»

H μεγαλύτερη έκπληξη όλων των φετινών υποψηφιοτήτων ήταν αυτός ο 48χρονος Μεξικάνος που εν μια νυκτί τρύπωσε στην πεντάδα του Α' Ανδρικού Ρόλου για το «A Better Life» του Κρις Βάιτζ και ανάγκασε το Χόλιγουντ να μάθει το όνομα του. Από τους πιο εμπορικούς ηθοποιούς στο Μεξικό και με περάσματα στο τηλεοπτικό «Weeds» και το «Che» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο Ντέμιαν Μπισίρ θα είναι ο μόνος από τους πέντε υποψήφιους που του αρκεί ότι θα βρίσκεται στην 84η τελετή των βραβείων Οσκαρ. (Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Ντέμιαν Μπισίρ)

Τι λένε τα νούμερα: Στην πραγματικότητα, ο Ντέμιαν Μπισίρ θα μπορούσε να είναι το απόλυτο outsider της κατηγορίας, αν τα φαβορί δεν ήταν φέτος ένα, αλλά δύο. Το όνομα του θα ακουστεί στην τελετή μόνο λόγω της υποψηφιότητας του, αλλά στο μέλλον θα ακούγεται όλο και πιο πολύ - αυτή τη φορά σε αγγλόφωνους ρόλους.

Τι λέει o ίδιος: «Aν πως πως το όνειρο μου είναι να δουλέψω με τον Γούντι Αλεν και το ακούσει ο Τζιμ Τζάρμους, τότε δεν θα με πάρει ποτέ να παίξω σε ταινία του. Και πραγματικά θέλω πολύ να παίξω σε μια ταινία του Τζιμ Τζάρμους.»

Μία σκηνή άξια για Οσκαρ: Ο σωστός άνθρωπος στο σωστό ρόλο, ο Ντέμιαν Μπισίρ παίζει με τη στόφα ενός μεγάλου ηθοποιού της μεθόδου ποτίζοντας την τεχνική του με ισχυρές δόσεις νατουραλισμού. Σώζοντας μια κατά βάση υπερβολικά μελοδραματική και «εύκολη» ταινία.

Η γνώμη του Flix: Ας ευχηθούμε πως αυτή η πρώτη υποψηφιότητα του Μπισίρ θα τον οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερους ρόλους και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Αρκεί να μην υποκύψει στην γοητεία του Χόλιγουντ χάνοντας την αυθεντικότητα της καταγωγής του...

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε όλες τις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή Οσκαρική κούρσα και θυμηθείτε πως για την Ελλάδα η μετάδοση της απονομής θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα από 26η προς 27η Φεβρουαρίου στα κανάλια NovaCinema 1 και NovaCinema HD και μοιραστείτε στα σχόλια παρακάτω τις επιλογές σας.

Tags: Oscars 2012