Φεστιβάλ / Βραβεία

O «μυστηριώδης» κύριος Ντέμιαν Μπισίρ!

στα 10

To όνομα του Ντέμιαν Μπισίρ ανάμεσα στους πέντε υποψήφιους για τον Α' Ανδρικό ρόλο στα φετινά βραβεία Οσκαρ δεν ήταν ακριβώς έκπληξη. Και σε κάθε περίπτωση όχι μεγαλύτερη από το ότι ο Μεξικανός ηθοποιός γνώρισε τον σκηνοθέτη Κρίς Βάιτζ σε μια οντισιόν για τη «Νέα Σελήνη», το δεύτερο μέρος της saga του «Twilight»!

O «μυστηριώδης» κύριος Ντέμιαν Μπισίρ!

Οσοι βλέπουν το τηλεοπτικό «Weeds» μπορεί να θυμούνται τον διεφθαρμένο δήμαρχο της Τιχουάνα στον τέταρτο, πέμπτο και έκτο κύκλο της σειράς. Οσοι άντεξαν να δουν τον «Che» του Στίβεν Σόντερμπεργκ μπορεί να θυμούνται τον ηθοποιό που υποδύθηκε τον Φιντέλ Κάστρο. Και όσοι - πιο σινεφίλ - έχουν δει το «Εγκλημα του Πάτερ Αμάρο» του 2002 μπορεί να τον θυμούνται σε έναν μικρό ρόλο.

Οσοι ζουν βέβαια στο Μεξικό γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο Ντέμιαν Μπισίρ. Γιος ηθοποιών, ο 48χρονος Μεξικάνος ξεκίνησε να παίζει από την ηλικία των 14 ετών σε μεξικάνικες σαπουνόπερες πριν ξεκινήσει την κινηματογραφική του καριέρα και γίνει ένας από τους πιο «εμπορικούς» ηθοποιούς της χώρας. Το 1999 συμμετείχε στο «Sexo, Pudor y Lagrimas», την ταινία που μέχρι τότε έσπασε κάθε ρεκόρ στο box office. To 2011 το μεξικάνικο MTV καθιέρωσε μια κατηγορία στα κινηματογραφικά του βραβεία «Ο Καλύτερος Μπισίρ σε μια ταινία» αστειευόμενο από την έντονη παρουσία του Ντέμιαν και των αδερφών του στις περισσότερες μεξικάνικες ταινίες εκείνης της χρονιάς. Το 2008 έκανε το αμερικανικό του ντεμπούτο ως Φιντέλ Κάστρο στο «Che» του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Ηταν όμως ο ρόλος του στο τηλεοπτικό «Weeds» που τον έκανε ευρύτερα γνωστό και τον έστειλε στην οντισιόν για τη «Νέα Σελήνη».

«Με φώναξαν να κάνω ένα δοκιμαστικό για ένα βαμπίρ που θα μιλάει ιταλικά. Ξαφνικά ακούω κάποιον να με χαιρετάει στα ισπανικά. Ηταν ο Κρις Βάιτζ (σ.σ. o μεξικανικής καταγωγής σκηνοθέτης του «American Pie» και του «About a Boy»). Μιλήσαμε για μια ταινία που είχε στο μυαλό του και ήθελε να κάνει χρόνια για τους «αδήλωτους» κηπουρούς. Και εγώ ενθουσιάστηκα. Νόμιζα πως μιλάγαμε ακόμη για τη "Νέα Σελήνη" και πως το βαμπίρ που θα υποδυόμουν θα ήταν και κηπουρός.»

Ευτυχώς γι' αυτόν, ο ρόλος στη «Νέα Σελήνη» δεν πήγε στον Μπισίρ, αλλά ο Κρις Βάιτζ είχε βρει τον πρωταγωνιστή του «A Better Life» από εκείνη την ημέρα. Γυρισμένο εξ ολοκληρου με μεξικανούς ηθοποιούς και συνεργείο από το Μεξικό, τo φιλμ αφηγείται την ιστορία ενός παράνομου κηπουρού που προσπαθεί να ζήσει τον 16χρονο γιο του στο Λος Αντζελες.

«Πριν τα γυρίσματα έκανα βόλτες στο Μπέβερλι Χιλς και σταματούσα όπου έβλεπα πλήθος ανθρώπων να δουλεύει. Περίμενα μέχρι το διάλειμμα τους και συζήτησα μαζί του. Οι "παράνομοι κηπουροί' βρίσκονται παντού στην πόλη. Ξέρω ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί στο Μεξικό και καταλαβαίνω γιατί αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία εκεί προκειμένου να βελτιώσουν τη ζωή τους. Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι πόσο χαρούμενοι είναι και πόση θέληση έχουν να παλέψουν. Η ζωή είναι δύσκολη όταν δεν έχεις χαρτιά που σου δίνουν ένα όνομα και ένα πρόσωπο.»

Αν και όχι «παράνομος» στο Χόλιγουντ, ο Ντέμιαν Μπασίρ ξεχώρισε αμέσως για το ρόλο του που επαινέθηκε από την κριτική (δεν συνέβη το ίδιο με την ταινία που κρίθηκε μάλλον υπερβολικά...μελοδραματική) και η πρώτη φορά που θα ακουγόταν το όνομα του στη φετινή κούρσα των Οσκαρ ήταν στις υποψηφιότητες του Σωματείου Ηθοποιών της Αμερικής όπου ο Μπισίρ έχει προταθεί για Α' Ανδρικό Ρόλο ανάμεσα στους Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Ζαν Ντιζαρντέν και Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Οι χθεσινή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Οσκαρ απλά επιβεβαίωσε το ρεύμα που έχει ο Μπισίρ. Κλέβοντας τη θέση από ισχυρούς διεκδικητές (ανάμεσα τους και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο για το «J.Edgar»), ο 47χρονος ηθοποιός μοιάζει έτοιμος για το κοντινό του, ειδικά αφού αυτήν την εποχή βρίσκεται στα γυρίσματα του «Τhe Savages» του Ολιβερ Στόουν.

Και υπόσχεται πως το όνομα του δεν θα παραμείνει απλά μια «έκπληξη» στις υποψηφιότητες των Οσκαρ του 2012, αλλά το δικό του «νόμιμο χαρτί» για την επιτυχία.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «A Better Life» και μερικές φωτογραφίες από την ταινία για να «μάθετε» περισσότερα για τον ταλαντούχο κύριο Μπισίρ!

Διαβάστε περισσότερα για τη φετινή Οσκαρική κούρσα