Συνέντευξη

Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11: Το νέο «αίμα»

of 10

Από την 1η ως τις 3 Φεβρουαρίου, ο οπαδικός κινηματογράφος κάνει σπίτι του το Gagarin 205. Για να προετοιμαστείτε, το Flix σας παρουσιάζει, έναν - έναν, τους ήρωες της φετινής διοργάνωσης!

Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11: Το νέο «αίμα»
Breakdown Reward του Ηλία Γεωργόπουλου

Λίγο πριν το 11ο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου κάνει την πανηγυρική του πρεμιέρα, την 1η Φεβρουαρίου, οι άνθρωποι που θα γεμίσουν φέτος την οθόνη του μάς δίνουν το στίγμα του παρελθόντος και του παρόντος του σινεμά που αγαπήθηκε με πάθος κι ενοχή. Σήμερα γνωρίζουμε, έναν-έναν, τη νέα γενιά σκηνοθετών που θα παρελάσει φέτος στο Φεστιβάλ, αποδεικνύοντας πως ακόμη και εν τω μέσω της κρίσης η καλλιτεχνική δημιουργία δε σταματά. Παιδιά νέα, με ταλέντο, όνειρα και κοινωνικές ανησυχίες τις οποίες εκφράζουν μέσα από τα έργα τους μας συστήνονται και περιμένουν τη γνώμη των θεατών.

Πέντραμ Βοσούγκι

forabetterFor a Better Life

«For a Better Life» Σύνοψη: Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι από την Ανατολή διασχίζουν βουνά και θάλασσες για να βρούν ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Ο μόνος τρόπος να φτάσουν εκεί όμως είναι μέσω της Ελλάδας, όπου δουλεύουν μέχρι να μαζέψουν τα απαραίτητα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Παρακολουθούμε την παράλληλη ιστορία δυο Ιρανών μεταναστών, της Ντόνιας και του Αρας, που ξέφυγαν από την χώρα τους και προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη για να ζήσουν τα όνειρα τους.

Ποια ήταν η αφορμή που σε οδήγησε να κάνεις αυτήν την ταινία;

Η ταινία αυτή γυρίστηκε στα πλαίσια της πτυχιακής μου εργασίας. Ηθελα, επειδή είμαι και ο ίδιος μετανάστης από τη Γερμανία, να θίξω το συγκεκριμένο θέμα, όχι όμως από κοινωνιολογική σκοπιά όπως κάνουν οι πιο πολλοί, αλλά να παρουσιάσω πώς είναι η ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα.

Πώς θα περιέγραφες την ταινία σου σε κάποιον που θα σε ρωτούσε «τι είναι»;

Πρόκειται για μια low budget προσπάθεια. Είναι μια «φοιτητική» ταινία πάνω σε μια οικογενειακή ιστορία γύρω από τη ζωή μεταναστών στη σημερινή Ελλάδα.

Ποια είναι η αγαπημένη σου καλτ ταινία και γιατί;

Επειδή έχω μεγαλώσει στο εξωτερικό δεν έχω δει ελληνικό κινηματογράφο. Από ελληνικά παρακολουθώ κυρίως μικρού μήκους ταινίες και ό, τι έχουν σκηνοθετήσει παιδιά με τα οποία έχω προσωπική σχέση.

Ηλίας Γεωργόπουλος

rewardBreakdown Reward

«Breakdown Reward» Σύνοψη: Δύο Γερμανοί προσλαμβάνονται για να ξεθάψουν ένα χαμένο θησαυρό. Η κατάσταση περιπλέκεται όταν ο θησαυρός αυτός πέφτει στα χέρια τριών μικροαπατεώνων: της Χαράς, του Τζίμη και του Σπούκυ, οι οποίοι το ίδιο βράδυ διέπραξαν μια διάρρηξη για να εξοφλήσουν τον Μουνίρ, έναν τοπικό νονό. Οι τρείς φίλοι χρησιμοποιούν τη γνωριμία τους με έναν πληροφοριοδότη για να ανταλλάξουν το θησαυρό με χρήμα. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πως τους καταδιώκουν οι δύο Γερμανοί και οι άντρες του Μουνίρ. [διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία εδώ]

Ποια ήταν η αφορμή που σε οδήγησε να κάνεις αυτήν την ταινία;

Με τη συνεργάτιδά μου, Νικολέττα Αλεφραγκή, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια πολυδιάστατη ταινία που να συνδυάζει διάφορα κινηματογραφικά είδη και να πειραματιστούμε στην διήγηση και το μοντάζ.

Πώς θα περιέγραφες την ταινία σου σε κάποιον που θα σε ρωτούσε «τι είναι»;

Θα την περιέγραφα ως μια «εναλλακτική» ταινία κωμωδίας / δράσης. Το «Breakdown Reward» είναι μια ταινία που καθρεφτίζει τη σημερινή κοινωνία σε κρίση, όπου ο νόμος του ισχυρού είναι πιο εμφανής από ποτέ. Διαφθορά, εγκληματικότητα, ανεργία, αποξένωση, κατάθλιψη και κρίσεις ταυτότητας οριοθετούν το κάδρο στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία. Η περιπλοκότητα πολλών καταστάσεων μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε αλλοπρόσαλλες ενέργειες. Και άλλους στην ανακάλυψη τρομακτικών πτυχών του εαυτού τους.

Ποια είναι η αγαπημένη σου καλτ ταινία και γιατί;

Μου αρέσουν πολλές καλτ ταινίες, θα έλεγα όμως πως μια από τις αγαπημένες μου είναι το «Doom Generation» του Γκρεγκ Αράκι.

Αντυ Παπαδημητρίου

griza

«Αρχουσα Τάξη» Σύνοψη: Οι αριστεροί έχουν αρπάξει την πολιτική εξουσία. Οι δύο ακραίες πλευρές της νέας τάξης πραγμάτων (αριστερή & δεξιά) εκφράζονται μέσα από την ιστορία δύο φίλων, η οποία εξελίσσεται σε ένα πολιτικό θρίλερ όπου οι πολιτικές και οι ανθρώπινες αξίες συγκρούονται. Ο Βασίλης, πράκτορας του καθεστώτος «Αριστερή Ελευθερία», έρχεται σε δίλημμα για το αν θα πρέπει να εξοντώσει ή όχι τον καλύτερό του φίλο Γιώργο, υποστηρικτή της δεξιάς, ο οποίος επιθυμεί μέσα από τις δράσεις του να επανέλθει η προηγούμενη κοινωνική δομή και κατάσταση. Θα κερδίσει η υποκρισία της πολιτικής ιδεολογίας ή ο παράγοντας άνθρωπος; Θα μπορούσε η Αρχουσα Τάξη να δείξει ένα πιο ανθρώπινο χαρακτήρα στο όνομα της φιλίας; Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη…

«Reciprocation» Σύνοψη: Ο Mr. Collins ειδοποιείται τηλεφωνικώς ότι κάποιος έχει σκοτώσει το γιο του για να τον εκδικηθεί και ότι ο επόμενος στόχος του εκδικητή δολοφόνου είναι ο ίδιος. Στέλνει την ομάδα του να σταματήσει το δολοφόνο αλλά τα πράγματα παίρνουν περίεργη τροπή. Το μυαλό του Mr. Collins δηλητηριάζεται με φόβο και η επιβίωση είναι η επικρατέστερη σκέψη του.

«Γκρίζα Διαδρομή» Σύνοψη: Ο Αλέξης, ένας νέος γεμάτος αυτοπεποίθηση και σιγουριά, γνωρίζει και ερωτεύεται τη Σύνθια. Μαζί βιώνουν έναν παραμυθένιο έρωτα χαράζοντας μία κοινή πορεία. Όμως το όνειρο κόβεται απότομα για τον Αλέξη μετά το χωρισμό του με τη Σύνθια με αποτέλεσμα τη συναισθηματική απογοήτευση και παραίτηση. Νέες συνθήκες εμφανίζονται στο δρόμο του. Ενα αλληγορικό ταξίδι ξεκινάει για τον Αλέξη με σταθμούς ανθρώπους που επηρεάζουν τη ζωή ενός νέου. Σε ένα μουντό τοπίο, με την κρίση των ημερών να δημιουργεί αδιέξοδα στην πορεία του, ο ήρωάς μας πρέπει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που έχει μπροστά του και να βρει τη δύναμη να συνεχίσει. Θα μπορέσει ο Αλέξης να βγει από την παραίτηση και να διεκδικήσει; Τι ρόλο θα παίξουν οι άνθρωποι - σταθμοί στη ζωή του πρωταγωνιστή; [διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία εδώ]

Ποια ήταν η αφορμή που σε οδήγησε να κάνεις αυτήν την ταινία;

Με την ταινία μου «Αρχουσα Τάξη» ήθελα να καταδείξω τη διαφθορά της εξουσίας – το πώς η ίδια η εξουσία από μόνη της μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο και αυτό το στοιχείο είναι υπεράνω κομματικών γραμμών. Το «Reciprocation» δεν έχει κάποιο κοινωνικό μήνυμα αλλά έχει να κάνει με τον ψυχολογικό φόβο που λαμβάνει στοιχεία action. Η «Γκρίζα Διαδρομή» μιλά για τους νέους που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της εποχής μας. Η ταινία αυτή διαδραματίζεται σε δύο παράλληλους άξονες – την ψευδή εικόνα του κόσμου και το ρεαλισμό της πραγματικότητας. Πρόκειται για ένα αλληγορικό έργο.

Πώς θα περιέγραφες την ταινία σου σε κάποιον που θα σε ρωτούσε «τι είναι»;

Η «Αρχουσα Τάξη» είναι ένα κλασικό πολιτικό θρίλερ, το «Reciprocation» είναι ένα έργο δράσης με ψυχολογικά στοιχεία ενώ η «Γκρίζα Διαδρομή» είναι ένα κοινωνικό αλληγορικό δράμα.

Ποια είναι η αγαπημένη σου καλτ ταινία και γιατί;

Θα έλεγα ότι οι ταινίες του Κιούμπρικ έχουν για μένα καλτ στοιχεία. Ο Κιούμπρικ έχει το σπάνιο χάρισμα να εκθειάζει κάτι το οποίο παράλληλα κατηγορεί και το αναδεικνύει με το δικό του τρόπο πετώντας διαρκείς αιχμές. Παίρνει κάτι το οποίο παρακμάζει και του δίνει μια λάμψη. Τον ελληνικό κινηματογράφο για να είμαι ειλικρινής δεν τον έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα.

Θεοφύλακτος Αργυρού

heroinheroin

«Blackrose» Σύνοψη: Δυο εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, συναντώνται για να βιώσουν ένα λυτρωτικό και αδιέξοδο έρωτα.

«Prince of Streets» Σύνοψη: Ο δρόμος με τους πλατειακούς και τους αλήτες έχει τη δικιά του μόδα, το δικό του κώδικα, τα δικά του σκοτεινά μονοπάτια έρωτα, ηδονής και εύκολου χρήματος. Χτυπάει την πόρτα μας από τα σχολικά μας χρόνια και μας καλεί στο παιχνίδι του, τη φάση... Εκεί κάπου, κάποιοι κλείνονται σπίτι, κάποιοι απλά παρατηρούν, κάποιοι ξεφεύγουν και κάποιοι προσπαθούν να βιώσουν την αλήθεια του δρόμου, προβάλλοντας τη δικιά τους ανθρωποκεντρική ηθική... Αυτούς μάλλον τους λες πρίγκιπες. Μια ταινία από το δρόμο για το δρόμο. Μια mini περιπέτεια που θα χαραχτεί στο μυαλό και στην καρδιά μας. Μια ταινία ρομαντική, βρώμικη, επικίνδυνη... ατόφια!

«Heroin» Σύνοψη: Ενας αθλητής στην πρωινή προπόνηση θα δει μια τοξικομανή που γυρνάει από πάρτι να καταρρέει μπροστά του. Πρέπει να τη βοηθήσει...

Ποια ήταν η αφορμή που σε οδήγησε να κάνεις αυτήν την ταινία;

Στο «Blackrose» ήθελα να ασχοληθώ με την έλξη των αντιθέτων, δυο χαρακτήρων που διαφέρουν αλλά παράλληλα είναι ίδιοι γιατί ζουν και οι δυο στα άκρα. Στο «Prince of Streets» μεταφέρω τα ερεθίσματα από τη σχολική μου ηλικία αλλά και την παρατήρηση της καθημερινότητας μιας μερίδας νεαρών ατόμων που δρουν και κινούνται στις γειτονιές. Το «Heroin» προέκυψε βλέποντας πολλές ευαίσθητες ψυχές εθισμένες στα ναρκωτικά, να αντιμετωπίζονται από τον κοινωνικό περίγυρο σαν σκουπίδια και τις ίδιες να έχουν αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα σαν γεγονός χωρίς πολλές ενοχές ή δεύτερες σκέψεις. Μου δημιουργήθηκε έτσι μια απορία. Αν θα άλλαζε κάτι στη συμπεριφορά τους (παρά τη χρήση) αν όλη η κοινωνία τις αντιμετώπιζε σαν κανονικούς ανθρώπους, ίσους σε δικαιώματα αλλά και σε υποχρεώσεις τι θα γινόταν;

Πώς θα περιέγραφες την ταινία σου σε κάποιον που θα σε ρωτούσε «τι είναι»;

Το «Blackrose» είναι μια άσκηση ύφους σ’ αυτό που ονομάζουμε ερωτική ταινία. Το «Prince of Streets» είναι μια σπουδαστική μικρού μήκους ταινία της γειτονιάς (hood movie). Στο «Heroin» αναπτύσσεται ένας συμβολικός διάλογος μεταξύ δυο αγνώστων, της αυτοπειθαρχίας και του εθισμού. Πρόκειται για μια σπουδαστική μικρού μήκους ταινία για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που αποτελεί μάστιγα στις μέρες μας.

Ποια είναι η αγαπημένη σου καλτ ταινία και γιατί;

«O Πανίσχυρος Μεγιστάνας των Ninja».

Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Παγκάλου

Για περισσότερες πληροφορίες για το 11ο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο GAGARIN 205 (Λιοσίων 205), επισκεφθείτε τα websites της διοργάνωσης, gagarin205 και greekcultfilmfestival.