Συνέντευξη

Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11: «Οσο υπάρχει αλκοόλ…»

στα 10

Από την 1η ως τις 3 Φεβρουαρίου, ο οπαδικός κινηματογράφος κάνει σπίτι του το Gagarin 205. Για να προετοιμαστείτε, το Flix σας παρουσιάζει, έναν - έναν, τους ήρωες της φετινής διοργάνωσης!

Flix Team
Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11: «Οσο υπάρχει αλκοόλ…»

Λίγο πριν το 11ο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου κάνει την πανηγυρική του πρεμιέρα, την 1η Φεβρουαρίου, οι άνθρωποι που θα γεμίσουν φέτος την οθόνη του μάς δίνουν το στίγμα του παρελθόντος και του παρόντος του σινεμά που αγαπήθηκε με πάθος κι ενοχή. Σήμερα, ο συγγραφέας Δημήτρης Μαμαλούκας μιλά για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του, με τίτλο «Οσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα», από το σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή.

Το «Οσο Υπάρχει Αλκοόλ…» είναι μια ταινία που έχει αφήσει τη δική της σφραγίδα στο νέο ελληνικό κινηματογράφο. Η ταινία συμμετείχε μάλιστα στο 10o Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου που διοργάνωσε η Ελευθεροτυπία και στο 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Λέει σχετικά ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ: «Κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος - φετίχ του Δημήτρη-noir-Μαμαλούκα από τον αιρετικό Δημήτρη Μακρή - έναν από τους πιο τολμηρούς σκηνοθέτες της μεταπολιτευτικής γενιάς. Ενα υπέροχο low budget τριπλό straight ποτό αλά Μπαμπασάκης, made in Italy όμως, και μέσω... λάστιχου στην πλατεία Εξαρχείων στον ουρανίσκο του διψασμένου θεατή. Σκηνοθέτης και συγγραφέας έχουν αμφότεροι την αύρα - και τέφρα - του πάλαι ποτέ ψυχαναλυτή κοσμοπολίτη μπάρμαν, που πάντα θα θυμάται το πρώτο του μεθύσι με ΔΕΜΕΣΤΙΧΑ από τον χαφιέ καρφί περιπτερά γιατί, πολύ απλά, δεν έφυγε ποτέ από το αθηναϊκό κέντρο. Και ας έλεγε πως δούλευε χρόνια στη Ρώμη. Τότε που χτύπησε την κεφάλα του στο καζανάκι και έμεινε, ευτυχώς, λοξός για πάντα. Αγαπησιάρικη ταινία. Με ζέση και αλλοκοτιά. Για αφοσιωμένους.»

Γράφει σχετικά ο Δημήτρης Μαμαλούκας:

«Το πρώτο μου βιβλίο ωρίμαζε για καιρό μέσα μου, αλλά μ’ έναν μαγικό τρόπο μου παρουσιάστηκε, σχεδόν ολοκληρωμένο, σε μια νύχτα. Θα έγραφα ένα βιβλίο για την Ιταλία, τη χώρα που με είχε σημαδέψει. Δε θα ήταν ένα προσωπικό ημερολόγιο, αλλά ένα μυθιστόρημα μέσα από το οποίο θα μιλούσα για τις εμμονές, τις πληγές και κυρίως τις εικόνες της Ιταλίας, αυτές που με στοίχειωναν χωρίς να ξεθωριάζουν καθόλου.

Τις νύχτες της συγγραφής, ήξερα, μ’ αυτή τη βεβαιότητα που προστατεύει τους νέους και τους άπειρους, ότι το βιβλίο μου θα γινόταν cult για εκείνους που πέρασαν και έζησαν από την Ιταλία και γνώρισαν την αθέατη εικόνα της. Εκείνο όμως που δεν μπορούσα να φανταστώ ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα ήταν ότι υπήρχε η πιθανότητα το βιβλίο να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

Κι όμως έτσι συνέβη: η γκρίζα ατμόσφαιρα, τα ψηλά εφιαλτικά κτίρια που περιστοιχίζουν τις μεγαλουπόλεις, η φτώχεια, η μοναξιά, η άδεια ζωή μερικών φοιτητών, τα μελαγχολικά απογεύματα της Κυριακής που περνούσαν μόνο με ουίσκι μίλησαν στην καρδιά του σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή και του έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσει με τη δική του ματιά τις εικόνες και τις ιστορίες που η Ιταλία έκρυβε καλά μέσα της.»

info

Σύνοψη: Ο Μιχάλης περιπλανιέται στο Μιλάνο, τη φοιτητική του πόλη, και σε ένα εξαθλιωμένο μπλοκ πολυκατοικιών γνωρίζει τον Πέτρο και την κοπέλα του Χριστίνα. Θα μοιραστεί μαζί τους για λίγες μέρες την άδεια ζωή τους με άσκοπα ξενύχτια, βόλτες και ουίσκι.

2002 / Εγχρ. / Διάρκεια: 103' / Σενάριο - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακρής (βασισμένη στο βιβλίου του Δημήτρη Μαμαλούκα «Οσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα», (1999), εκδ. Απόπειρα / Ηθοποιοί: Πάνος Κρανιδιώτης, Μάκης Παπαδημητράτος, Μαίρη Κωνσταντάκη

Η ταινία «Οσο Υπάρχει Αλκοόλ» θα προβληθεί την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, στις 20.00.

Για περισσότερες πληροφορίες για το 11ο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο GAGARIN 205 (Λιοσίων 205), επισκεφθείτε τα websites της διοργάνωσης, gagarin205 και greekcultfilmfestival.