Λίγο πριν το 11ο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου κάνει την πανηγυρική του πρεμιέρα, την 1η Φεβρουαρίου, οι άνθρωποι που θα γεμίσουν φέτος την οθόνη του μάς δίνουν το στίγμα του παρελθόντος και του παρόντος του σινεμά που αγαπήθηκε με πάθος κι ενοχή. Σήμερα, ο Μάκης Παπασημακόπουλος, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ηρωικός dj και σταθερός θεατής του Φεστιβάλ γράφει για τις αγαπημένες του καλτ φυσιογνωμίες, με γνώση και θαυμασμό!
Γεια σας. Λέγομαι Μάκης Πασημακόπουλος και είμαι θαμώνας του Φεστιβάλ Καλτ Κινηματογράφου. Μου αρέσουν τα καθαρά πεζοδρόμια, ενίοτε τα βρώμικα (πεζοδρόμια), είμαι οπαδός της ΑΕΚ και της Αθλέτικ Μπιλμπάο μεταξύ άλλων, μου αρέσει η Μυρτώ λεβάντα αν και δεν την έχω φορέσει ποτέ και παραμένω καρφωμένος στην άποψη ότι η Ελλάδα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία για χρήμα και καταξίωση όταν σταμάτησε να σπρώχνει τα προγιόντα Τσόκο (σοκολατούχο γάλα) και Laky Cup.
Αλλά αρκετά για μένα. Παρακάτω είναι και κάποιοι άλλοι. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
Θέμης Μάνεσης: κοντός και μυστακοφόρος, αλλά στην πραγματικότητα γίγαντας. Και μυστακοφόρος. Στις «Φυλακές Ανηλίκων» σηκώνει πρώτος ανάστημα απέναντι στον λέοντα Γιώργο Πετρόχειλο και αν και τρώει μέγιστη τάπα αποδεχόμενος (αρχικά) τον τίτλο της κότας, παίρνει το αίμα του πίσω στο σίκουελ της ταινίας, όταν και κοζάρει φίνο κοριτσόπουλο στην εξοχή και της ξηγιέται αλμυρό φυστίκι. Αποτρόπαια πράξη δίχως άλλο, αλλά όπως έχει πει και μια πολύ καλή μου φίλη: «Οταν σου κάνει πέσιμο ο Μάνεσης, ευχαριστείς τον Θεό, δεν σκούζεις».
Κρις Σφέτας: ο αγαπημένος μου. Ο ιερέας του ελληνικού καράτε και ο άνθρωπος που πήγε να λύσει το κυπριακό με ένα ζυγισμένο τόλιο τσάκι. Τα ξένα κέντρα βέβαια (και το γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν και έχουν τον Τούρκο Ράμπο) του έκοψε τη δόξα αυτής της νίκης, αλλά αυτό δεν απασχολεί κανέναν. Ωριμο αντράκι πλέον, μπορεί να έχει αφήσει πίσω του τον Θείο του τον Νίντζα και τον Μικρό Κεραυνό, αλλά δεν με απασχολεί. Κρις, στην καρδιά μου είσαι για πάντα ο εκπορθητής του ονείρου. Απλά δεν έχω εντοπίσει το όνειρο ακόμα.
Απόστολος Σουγκλάκος: Αθάνατος από την κορυφή ως τα νύχια, έψαξε και βρήκε τον Στεργίου, πιθανόν να του πήρε όλα τα κρουασάν και τα σάντουιτς, δήλωσε σθεναρά και πολλάκις ότι δεν πουλιέται, ντύθηκε γυναίκα, μάγεψε τα σύμπαντα και σήμερα μας κοιτά από την ουράνια παλαίστρα. Που εδώ που τα λέμε μέχρι να πάει ο Απόστολας είχε ρίξει πολλή σαβούρα στα σχοινιά. Η ατάκα «θα σε σκοτώσω Μαύρε Πάνθηρα» από την «Επιστροφή των Καθαρμάτων», με συνοδεύει ακόμα στις νυχτερινές μου εξορμήσεις. Γκόμενα δεν έχω βγάλει.
Φωκίων Μπόγρης: Θα πω πως έχω δει την «Κάθαρση» σε αβαντ πρεμιέρ πως διάλο την λένε στο σαλόνι του καλλιτέχνη και ενώ ο ίδιος φορούσε σαγιονάρα/παντοφλικό θανάτου. Αυτό από μόνο του δείχνει το μεγαλείο του δημιουργού. Ο Φωκίωνας είναι ο άθρωπας που συνέδεσε το «Maniac» με την αθηναϊκή πρέζα, το «Exterminator» με την ελληνική σαπίλα και εξαθλίωση, το σεξ με το αίμα, την μπύρα με την κάκωση έσω πλαγίου, το κρασί με το κέφι, το Απέλια με τη Μονεμβασιά. Το τελευταίο δεν ισχύει. Θα έπρεπε όμως.
Γιώργος Πετρόχειλος: Στο στόμα του, η ατάκα «Σκίστε τις κουρέλες», απέκτησε μια άλλη σημασία. Εγινε η τιτάνια κραυγή αντίστασης κατά της όποιας αρχής, η οποία βέβαια τον οδήγησε σε πολύ λάθος δρόμους, καθότι στη χρυσή εποχή της βιντεοκασετίας, υπήρξε και πολύ αλήτρα ρε παιδί μου. Στη φυλακή, το καυτό σορτσάκι του και το πουκάμισό του δεμένο στο ύψος του αφαλού, δια την αποκάλυψη καυτών κοιλιακών, έβρεξε πολλά βρακάκια. Και αυτό από μόνο του αρκεί. Το ένας αλλά λέων που λέμε; Α γεια σου.
Γιάννης Φλωρινιώτης: Πριν από την αξέχαστη ζωντανή του εμφάνιση στο Γκάγκαρο του 205, καθώς περίμενε να τελειώσει το ομηρικό έπος «Ο τραγουδιστής και το κορίτσι του μπαρ», ο Γιάννης το είχε πάρει βαριά που φώναζα διάφορα προς τον κινηματογραφικό χαρακτήρα που ενσάρκωνε. Ολα ήταν από αγάπη Γιάννη, εγώ ποτέ δεν την είδα αυτήν την μπαρόβια με καλό μάτι. Τρεις ώρες την ζαχάρωνες και αυτή στο τέλος προτίμησε τα χάπια και την πρέζα. Τι κατάλαβες Γιάννη μου; ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;
Ο Μάκης Παπασημακόπουλος είναι άνθρωπος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, αλλά για το εργάζεται δεν παίρνει και όρκο. Κάθεται στις πίσω σειρές.
Για περισσότερες πληροφορίες για το 11ο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο GAGARIN 205 (Λιοσίων 205), επισκεφθείτε τα websites της διοργάνωσης, gagarin205 και greekcultfilmfestival.
- Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου: Hit me! Hit me! Hit me! Ολες οι πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα
- Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11. Ετσι κι αλλιώς, όλα είναι δρόμος
- Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11. Μάκης Παπασημακόπουλος: «Αθλητισμός σημαίνει φως. Και ολίγον σινεμάς.»
- Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11. Μπάμπης Μπεσλεμές: «Δεν φανταζόμαστε ποτέ ότι ο Παντελής Βούλγαρης θ’ ασχοληθεί μαζί μας»
- Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11. Φωκίων Μπόγρης: «Δεν είναι, άλλωστε, όλο το ελληνικό σινεμά καλτ;»
- Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11: «Οσο υπάρχει αλκοόλ…»
- Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11: Το νέο «αίμα»
- Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11: Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης, «Είμαστε ο Σινεμάς!»
- Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11: Ο Θανάσης Χειμωνάς, ο Βαμβακούλος και η Γκολάρα του!
- Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11: Διονύσης Ξανθός, Ο Γύρος της Ζωής