19 ταινίες, 22 χώρες, μεγάλα φεστιβαλικά ονόματα, διεθνείς σταρ, ντεμπούτα νεαρών δημιουργών απ' όλον τον κόσμο, σύγχρονα γουέστερν, υπαρξιακά δράματα, λεσβιακές κομεντί...
Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να ανακαλύψεις σε ένα Διαγωνιστικό Τμήμα για το οποίο ο Διευθυντής της Berlinale, Ντίτερ Κόσλικ παρομοιάζει σαν την ίδια τη ζωή: «Νέα ταλέντα και καθιερωμένοι δημιουργοί θα παρουσιάσουν ταινίες στις οποίες η πραγματικότητα και η μυθοπλασία δείχνουν να μπερδεύονται. Το διεθνές ανεξάρτητο σινεμά βρίσκεται σε αναδιοργάνωση. Γρήγορη και γεμάτη εκπλήξεις: η ζωή είναι σκληρή και άδικη - αλλά ακόμη κι έτσι με πολύ fun».
Ας δούμε αναλυτικά τις 19 ταινίες που θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Αρκτο και τις Αργυρές Αρκτους του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπως θα τις δουν και θα τις κρίνουν, εκτός από τους δημοσιογράφους και το κοινό και τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής με Πρόεδρο τον Γουονγκ Καρ Γουάι (διαβάστε εδώ περισσότερα).
Camille Claudel 1915 του Μπρούνο Ντιμόν (Γαλλία)
Στην πρώτη του συνεργασία με μια μεγάλη σταρ, ο Μπρούνο Ντιμόν («L' Humanite», «Hors Satan», «Flandres») αφηγείται το τραγικό τέλος της διάσημης γλύπτριας. Στο ρόλο της Κλοντέλ η Ζιλιέτ Μπινός έρχεται να διαδεχθεί τη διασημότερη ενσάρκωση της ηρωίδας που δεν ήταν άλλη από αυτή της Ιζαμπέλ Ατζανί το 1988 με το «Camille Claudel» που της είχε χαρίσει βραβείο ερμηνείας στο Βερολίνο, Σεζάρ γυναικείας ερμηνείας και μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Μια από τις πιο δυνατές υποψηφιότητες για βραβείο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου (και όχι μόνο για τη Μπινός) και σχεδόν το «βαρύ πυροβολικό» του διαγωνιστικού προγράμματος. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ.
Dolgaya Schastlivaya Zhizn (A Long and Happy Life) του Μπορίς Κλεμπνικόφ (Ρωσία)
Από τον Ρώσο σκηνοθέτη που το 2003 είχε εντυπωσιάσει με το «Koktebel» (σε συνσκηνοθεσία τότε με τον Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι του «Πώς Τελειωσε Αυτό το Καλοκαίρι) έρχεται η υπαρξιακή ιστορία του Σάσα, ο οποίος ζει σε μια επαρχία της Βόρειας Ρωσίας, διευθύνοντας τη φάρμα του. Οταν μια ομάδα αξιωματούχων θα του προσφέρει ένα μεγάλο αντάλλαγμα για να αγοράσει τη γη του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δίλημμα που θα του αλλάξει τη ζωή.
«Elle s'en Va» της Εμανουέλ Μπερκό (Γαλλία)
H ηθοποιός και σκηνοθέτης Εμανουέλ Μπερκό (η πιο πρόσφατη σκηνοθετική της δουλειά ήταν ένα επεισόδιο στο «6+1 Απιστίες»), έγραψε το ρόλο της Μπετί αποκλειστικά για την Κατρίν Ντενέβ, η οποία υποδύεται μια γυναίκα που στα 60 της χρόνια, εγκαταλείπει το εστιατόριο το οποίο διευθύνει προκειμένου να βγει για να αγοράσει τσιγάρα και δεν επιστρέφει ποτέ ξανά πίσω, αναζητώντας σε μια διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις ένα μεγάλο «διάλειμμα» στην μονότονη ζωή της.
W Imię... (In the Name of) της Μαλγκόσκα Σουμόβσκα (Πολωνία)
O Ανταμ είναι ένας Καθολικός ιερέας που ανακάλυψε τις ιερατικές του ανησυχίες στην ηλικία των 21 ετών. Τώρα ζει σε ένα χωριό στην Πολωνία όπου ασχολείται με εφήβους που έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και εκδηλώνουν βίαιες αντιδράσεις. Προσπαθώντας να τηρήσει το λόγο του Θεού, αγωνιά να κρύψει και την ομοφυλοφιλία του, η οποία όμως θα εμφανιστεί σε μορφή ισχυρής επιθυμίας για τον νεαρό Λούκας. Από τη σκηνοθέτη του ατυχούς «Elles», στην ταινία που ενδέχεται να αποτελέσει και το φιλμ - πρόκληση του Φεστιβάλ.
Vic+Flo ont Vu un Ours (Vic+Flo Saw a Bear) του Ντενί Κοτέ (Καναδάς)
Η Βικ, μια γυναίκα που μόλις έχει αποφυλακιστεί αναζητά την ηρεμία που θα την κάνει να εκτιμήσει ξανά τη ζωή. Μετακομίζει σε ένα σπίτι ενός συγγενή σε ένα δάσος του Καναδά όπου θα την επισκεπτεί η εραστής της, η Φλο. Οι ανέμελες μέρες τους θα διακοπούν από τις συνεχείς επισκέψεις του αστυνομικού που φροντίζει για την επιτήρηση της Βικ αλλά και από την αλλόκοτη συμπεριφορά της Φλο. Δεύτερη συνεχόμενη εμφάνιση για τον Κοτέ στο Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου πέρσι είχε παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του «Bestiaire».
Uroki Garmonii (Harmony Lessons) του Εμίρ Μπαλγκαζίν (Καζακστάν / Γερμανία)
Πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του Εμίρ Μπαλγκαζίν από το Καζακστάν, τα «Μαθήματα Αρμονίας» αφηγούνται την ιστορία ενός 13χρονου παιδιού που μετά από τον εξευτελισμό που δέχεται μπροστά στους συμμαθητές του, κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης, προσπαθεί να ελέξγχει τους πάντες και τα πάντα γύρω του, ορμώμενος από βίαια ένστικτα εκδίκησης και επιβίωσης.
Prince Avalanche του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν
Ερχόμενο στο Βερολίνο με εξαιρετικές κριτικές από το Φεστιβάλ του Σάντανς, όπου και έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του, το «Prince Avalanche» βρίσκει τον σκηνοθέτη του «George Washington», του «All the Real Girls» και δυστυχώς του «Pineapple Express» σε μια φόρμα που έδειχνε να χάνει τα τελευταία χρόνια. Εδώ με την ιστορία του Αλβιν και του Λανς που περνούν ολομόναχοι του καλοκαίρι του 1988 σε ένα καμμένο δάσος, επιδιορθώντας τις σημάνσεις στον επαρχιακό δρόμο. Ριμέικ της ισλανδικής ταινίες «Either Way» του Χαφστάιν Γκούναρ Σιγκούροσον, στο «Prince Avalanche» πρωταγωνιστούν ο Πολ Ραντ και ο Εμίλ Χιρς.
Epizoda u Zivotu Beraca Zeljeza (An Episode in the Life of an Iron Picker) του Ντάνις Τάνοβιτς (Βοσνία και Ερζεγοβίνη / Γαλλία / Σλοβενία)
Ο Βόσνιος Ντάνις Τάνοβιτς επιστρέφει δυναμικά (το 2001 κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας με το «No Man's Land») και αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας τσιγγάνων καθώς αυτή προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης αλλά και της αναλγησίας των σύγχρονων κρατικών μηχανισμών απέναντι στους Ρομά. Ο Τάνοβιτς χρησιμοποίησε ερασιτέχνες ηθοποιούς και πιο συγκεκριμένα μια αληθινή οικογένεια τσιγγάνων.
Nugu-ui Ttal-do Anin Haewon (Nobody's Daughter Haewon) του Χονγκ Σανγκ-σου (Δημοκρατία της Κορέας)
O Xονγκ Σανγκ - σου συμμετείχε στο Διαγωνιστικό των Καννών που μας πέρασε με το «In Another Country» που έκλεισε το 53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα προβληθεί σύντομα και στην Ελλάδα. Με καινούρια ταινία συμμετέχει στο Διαγωνιστικό του Βερολίνου και αφηγείται την ιστορία της Χαεγουόν, μιας ονειροπόλας έφηβης, η οποία νιώθει αποκλεισμένη από τον περίγυρό της και προσπαθώντας να ξεφύγει βρίσκει καταφύγιο σε ένα παλιό κάστρο στα βουνά της Σεούλ.
Gold του Τόμας Αρσλαν (Γερμανία)
Εχοντας συμμετάσχει πολλές φορές και βραβευθεί στο παρελθόν στα παράλληλα τμήματα του Φεστιβάλ, ο Γερμανός Τόμας Αρσλαν κάνει το ντεμπούτο του στο Διαγωνιστικό Τμήμα με το «Gold» ένα γουέστερν για τους Γερμανούς χρυσοθήρες του 1890 στο οποίο πρωταγωνιστεί η Νίνα Χος του «Barbara».
PARADIES: Hoffnung (Paradise: Hope) του Ουλριχ Ζάιντλ (Αυστρία / Γαλλία / Γερμανία)
Το τρίτο μέρος της τριλογίας του «Παράδεισου» (η «Αγάπη» συμμετείχε στο Διαγωνιστικό των Καννών, η «Πίστη» στο Διαγωνιστικό της Βενετίας), βρίσκει τον αιρετικό Αυστριακό να αφηγείται την ιστορία της 13χρονης Μέλανι η οποία όσο η μητέρα της λείπει σε διακοπές (είναι η ηρωίδα της «Αγάπης») συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος για υπέρβαρους εφήβους στην εξοχή της Αυστρίας. Εκεί το κορίτσι και ενώ προσπαθεί να πειθαρχήσει στις ανορθόδοξες μεθόδους του προγράμματος, ερωτεύεται τον κατά 40 χρόνια μεγαλύτερο της γιατρό που εποπτεύει την ομάδα των εφήβων.
Gloria του Σεμπάστιαν Λέλο (Χιλή/Ισπανία)
H ταινία που κέρδισε το βραβείο Films in Progess στο φετινό Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν ανήκει στον Χιλιανό Σεμπάστιαν Λέλο που είχε κάνει αίσθηση στο ίδιο Φεστιβάλ το 2005 με το «La Sagrada Familia» και αφηγείται την ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας που ονειρεύεται τον ιδανικό έρωτα και για να το πετύχει επισκέπτεται ομάδες ανδρών που αναζητούν συντροφιά. Η γνωριμία της με έναν συνομίληκό της θα την φέρει ενώπιον μιας καινούριας, αναπάντεχης ζωής.
Pozitia Copilului (Child's Pose) του Πέτερ Τσάλιν Νέτσερ (Ρουμανία)
Η απαραίτητη ρουμάνικη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό του Βερολίνου με την καινούρια ταινία του Νέτσερ («Medal of Honour» του 2009 με βραβεία στη Θεσσαλονίκη και στο Τορίνο) που αφηγείται την ιστορία μιας 60χρονης γυναίκας που αναπτύσσει μια παθολογική σχέση εξάρτησης από τον γιο της.
Promised Land του Γκας Βαν Σαντ (Η.Π.Α.)
Ευρωπαϊκή πρεμιέρα - εντός διαγωνιστικού - για την καινούρια ταινία του Γκας Βαν Σαντ, σε σενάριο του Ματ Ντέιμον (δεκαπέντε χρόνια μετά την οσκαρική συνεργασία του στο «Good Will Hunting»), η οποία αφηγείται την ιστορία του Στιβ Μπάτλερ, του ήρωα που υποδύεται Ματ Ντέιμον, έναν εταιρικό πωλητή, που φθάνει σε μια κωμόπολη, μαζί με τη συνεργάτη του Σου Τόμασον που υποδύεται η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, για να προτείνει στους κατοίκους της ταλαιπωρημένης από την οικονομική κρίση περιοχής να παραχωρήσουν τα κτήματά τους, με το αζημίωτο, για εξορύξεις. Αντίσταση θα συναντήσουν μόνο στο πρόσωπο του δασκάλου το τοπικού σχολείου και του Ντάστιν Νομπλ, ενός ακτιβιστή που υποστηρίζει τις παραδοσιακές αρχές κι αντιτίθεται στον Στιβ τόσο επαγγελματικά, όσο και προσωπικά. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία που θα βγει στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου από την Odeon.)
Layla Fourie της Πία Μάρε (Γερμανία / Νότιος Αφρική / Γαλλία / Ολλανδία)
Tο 2007 η Πία Μάρε είχε κερδίσει το μεγάλο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρότερνταμ για το «The Unpolished». To νέο της φιλμ, μια συμπαραγωγή Γερμανίας, Νοτίου Αφρικής, Γαλλίας και Ολλανδίας, αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας στη Νότιο Αφρική η οποία πιάνει δουλειά σε ένα καζίνο και γίνεται ύποπτη για έναν παράξενο φόνο την πρώτη μέρα της καινούριας της δουλειάς.
Parde του Τζαφάρ Παναχί
Μεγάλο γεγονός του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, η καινούρια ταινία του Τζαφάρ Παναχί, «Parde»,δεύτερή του μετά το «Τhis is Not A Film» που σκηνοθετεί ενώ βρίσκεται σε απαγόρευση από το ιρανικό καθεστώς. Την ταινία συνυπογράφει ο Ιρανός κινηματογραφιστής Καμπόζια Παρτόβι, ο οποίος είχε γράψει το σενάριο για τον «Κύκλο» του Τζαφάρ Παναχί και είχε σκηνοθετήσει το 2007 το «Cafe Transit» που ήταν η επίσημη υποβολή του Ιράν για το ξενόγλωσσο Οσκαρ. Το «Parde» αφηγείται την ιστορία ενός άντρα και του σκύλου του (ο ισλαμικός νόμος θεωρεί τα σκυλιά «βρώμικα») και μιας γυναίκας που ανήκει σε μια παράνομη αντικαθεστωτική ομάδα, καθώς οι τρείς τους βρίσκονται κλεισμένοι μέσα σε μια απομονωμένη βίλα κοντά στη θάλασσα. Κάπου ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Τζαφάρ Παναχί, στο ρόλο του σκηνοθέτη! Ο Τζαφάρ Παναχί που είχε κερδίσει το 2006 την Αργυρή Αρκτο σκηνοθεσίας για το «Offside» δεν θα παρευρίσκεται φυσικά στην πρεμιέρα της ταινίας του, αν και μεγάλο φαβορί για κάποιο από τα μεγάλα βραβεία.
Τhe Necessary Death of Charlie Countryman του Φρέντρικ Μποντ (ΗΠΑ)
Μετά το θάνατο της μητέρας του από καρκίνο, ο Τσάρλι ταξιδεύει στο Βουκουρέστι όπου το πνεύμα της μητέρας του του ζήτησε να πάει για να καθαρίσει το μυαλό και την καρδιά του. Αλλά καθώς ταξιδεύει, ακόμη ένας θάνατος συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πτήσης. Και ο Τσάρλι αναλαμβάνει να παραδώσει την βαλίτσα του πεθαμένου επιβάτη στην κόρη του Γκάμπι. Την βρίσκει, την ερωτεύεται και αποφασίζει να την προστατέψει από μια ομάδα εμπόρων ναρκωτικών που την έχουν βάλει στο μάτι. Η ταινία για την οποία ο Σάια ΛαΜπεφ «φτιαχνόνταν» κυριολεκτικά για να υποδυθεί τον νεαρό πρωταγωνίστή της, προβάλλει ως ένα από τα γεγονότα του Φεστιβάλ, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ντεμπούτο του Φρέντρικ Μποντ.
Side Effects του Στίβεν Σόντερμπεργκ (ΗΠΑ)
Ενα ψυχολογικό θρίλερ ανατροπών με βάση τα παιχνίδια του ανθρώπινου μυαλού, τις παρενέργειες των φαρμάκων και τη δύναμη της ψυχιατρικής είναι το θέμα της νέας ταινίας (και τελευταίας, κατά τον ίδιο και τις δηλώσεις του) του Στίβεν Σόντερμπεργκ, με πρωταγωνιστές τους Ρούνι Μάρα, Τζουντ Λο, Τσάνινγκ Τέιτουμ και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο μίας κοπέλας με διαταραγμένη ψυχική κατάσταση, το πάλαι ποτέ «Κορίτσι με το Τατουάζ» μοιάζει να κουβαλά μία διαφορετική, αλλά εξίσου διαπεραστική ένταση: η ηρωίδα της, αγχώδης και στα πρόθυρα της κατάθλιψης, θα βρει την λύση σε ένα φάρμακο που θα της συστήσει ο ψυχίατρος της, μόνο που η αρχική της ανακούφιση θα μεταμορφωθεί σε τρόμο, όταν ανακαλύψει ένα πτώμα στο διαμέρισμά της. Το οποίο όλα δείχνουν ότι δολοφόνησε εκείνη υπό την επήρεια των νέων μαγικών χαπιών που έχουν μάλλον μερικές απροσδόκητες παρενέργειες. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ.
La Religieuse του Γκιγιόμ Νικλού (Γαλλία / Γερμανία / Βέλγιο)
Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Ντενίς Ντιντερό (που είχε ξαναγίνει ταινία από τον Ζακ Ριβέτ και απαγορεύθηκε από την εκκλησία), το «La Religieuse» αφηγείται την ιστορία μιας νεαρή γυναίκας που στάλθηκε σε ένα μοναστήρι χωρίς τη θέλησή της διεκδικώντας με κάθε τρόπο την ελευθερία της. Με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τη Μαρτίνα Γκέντεκ του «Ζωές των Αλλων».
Εκτός Διαγωνιστικού
Στο επίσημο πρόγραμμα της 63ης Berlinale, αλλά εκτός διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθούν φυσικά το «The Grandmaster» του Γουονγκ Καρ Γουάι που είναι και η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, το «Before Midnight» του Ρίτσαρντ Λινλέιτερ (με χώρες παραγωγής τις ΗΠΑ και την Ελλάδα!), το τρισδιάστατο φιλμ κινουμένων σχεδίων «The Croods» των Κερκ Ντε Μίκο και Κρις Σάντερς, το «Dark Blood» - η τελευταία ταινία του Ρίβερ Φίνιξ - του Τζορτζ Σλούιζερ, το «Night Train to Lisbon» του Μπίλε Ογκαστ με τους Τζέρεμι Αϊρονς, Μελανί Λοράν και Μαρτίνα Γκέντεκ.
Διαβάστε ακόμη:
- Η Ελλάδα και… στο Διαγωνιστικό Τμήμα της φετινής Berlinale!
- Πρώτες ταινίες για το Διαγωνιστικό του 63ου Φεστιβάλ Βερολίνου!
- Εννιά ακόμη τίτλοι για το Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου Φεστιβάλ Βερολίνου!
- Περισσότερες ταινίες για το φεστιβάλ Βερολίνου
- Αθανάσιος Καρανικόλας: Με δύναμη από τη Γερμανία!
- Ελληνική απόβαση στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου!
Tags: berlinale 2013