Φεστιβάλ / Βραβεία

Εννιά ακόμη τίτλοι για το Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου Φεστιβάλ Βερολίνου!

στα 10

Ανακοινώθηκαν μόλις ακόμη εννιά τίτλοι που θα διαγωνιστούν για τα μεγάλα βραβεία του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ανάμεσά τους το «Side Effects» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και οι νέες ταινίες των Τζαφάρ Παναχί και Μπρούνο Ντιμόντ.

Εννιά ακόμη τίτλοι για το Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου Φεστιβάλ Βερολίνου!
Side Effects του Στίβεν Σόντερμπεργκ

Στις αρχές Δεκεμβρίου το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που ανοίγει την αυλαία του στις 7 Φεβρουαρίου με το «Τhe Grandmaster» του Γουονγκ Καρ Γουάι, είχε δημοσιοποίησει τους πρώτους τίτλους του φετινού διαγωνιστικού του προγράμματος (διαβάστε περισσότερα εδώ). Σήμερα άλλες εννέα ταινίες προστίθενται σε αυτές που θα διεκδικήσουν φέτος τα μεγάλα βραβεία της Berlinale, όπως θα τα μοιράσει η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Γουονγκ Καρ Βάι.

Ανάμεσα τους βρίσκουμε την καινούρια ταινία του Γάλλου Μπρούντο Ντιμόν («Humanity», «Hors Satan», «Flanders») που με τον τίτλο «Camille Claudel 1915» και πρωταγωνίστρια τη Ζιλιέτ Μπινός (για πρώτη φορά μια σταρ πρωταγωνιστεί σε ταινία του Ντιμόν) αφηγείται το τραγικό τέλος της διάσημης γλύπτριας. Στο ρόλο της Κλοντέλ η Ζιλιέτ Μπινός έρχεται να διαδεχθεί τη διασημότερη ενσάρκωση της ηρωίδας που δεν ήταν άλλη από αυτή της Ιζαμπέλ Ατζανί το 1988 με το «Camille Claudel» που της είχε χαρίσει βραβείο ερμηνείας στο Βερολίνο, Σεζάρ γυναικείας ερμηνείας και μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Από τη Γαλλία έρχεται και το «Elle s'en Va» της ηθοποιού και σκηνοθέτιδος Εμανουέλ Μπερκό (η οποία είχε σκηνοθετήσει και ένα επεισόδιο στο «6+1 Απιστίες») με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ, αλλά και το «La Religieuse» του Γκιγιόμ Νικλού, βασισμένο στην ομώνυμη νουβελα του Ντενίς Ντιντερό, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τη Μαρτίνα Γκέντεκ.

Ο Βόσνιος Ντάνις Τάνοβιτς επιστρέφει δυναμικά (το 2001 κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας με το «No Man's Land») με το «An Episode in the Life of an Iron Picker» που αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας τσιγγάνων και είναι μια παραγωγή της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Γαλλίας και της Σλοβενίας.

Εχοντας συμμετάσχει πολλές φορές και βραβευθεί στο παρελθόν στα παράλληλα τμήματα του Φεστιβάλ, ο Γερμανός Τόμας Αρσλαν κάνει το ντεμπούτο του στο Διαγωνιστικό Τμήμα με το «Gold» ένα γουέστερν για τους Γερμανούς χρυσοθήρες του 1890 στο οποίο πρωταγωνιστεί η Νίνα Χος του «Barbara».

Από τη Γερμανία έρχεται και το «Layla Fourie» της Πία Μαρέ, που το 2007 είχε κερδίσει το μεγάλο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρότερνταμ για το «The Unpolished». To νέο της φιλμ, μια συμπαραγωγή Γερμανίας, Νοτίου Αφρικής, Γαλλίας και Ολλανδίας, αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας στη Νότιο Αφρική η οποία πιάνει δουλειά σε ένα καζίνο και γίνεται ύποπτη για έναν παράξενο φόνο την πρώτη μέρα της καινούριας της δουλειάς.

Μεγάλο γεγονός του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, η καινούρια ταινία του Τζαφάρ Παναχί, «Parde»,δεύτερή του μετά το «Τhis is Not A Film» που σκηνοθετεί ενώ βρίσκεται σε απαγόρευση από το ιρανικό καθεστώς. Την ταινία συνυπογράφει ο Ιρανός κινηματογραφιστής Καμπόζια Παρτόβι, ο οποίος είχε γράψει το σενάριο για τον «Κύκλο» του Τζαφάρ Παναχί και είχε σκηνοθετήσει το 2007 το «Cafe Transit» που ήταν η επίσημη υποβολή του Ιράν για το ξενόγλωσσο Οσκαρ.

Την Αμερική εκπροσωπούν (εκτός από το «Promised Land» του Γκας Βαν Σαντ) μέχρι στιγμής το «Τhe Necessary Death of Charlie Countryman» του Φρέντρικ Μποντ, μια ρομαντική κομεντί δράσης με τον Σάια ΛαΜπεφ, την Ιβαν Ρέιτσελ Γουντ, τον Μαντς Μίκελσεν και τον Ρούπερτ Γκράιντ που θα κάνει την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Sundance, ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα της φετινής Berlinale θα κάνει και την πρεμιέρα του το «Side Effects», η πολυσυζητημένη τελευταία ταινία (αν ισχύει ότι αποσύρεται) του Στίβεν Σόντερμπεργκ (διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία).

Το μεγάλο αφιέρωμα του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα είναι αυτό στον σπουδαίο ντοκιμαντερίστα Κλοντ Λανζμάν («Shoah») για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Το Flix θα βρεθεί και φέτος στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen προκειμένου να σας μεταφέρει όλα τα νέα από την 63η διοργάνωση.

Μέχρι να μάθουμε κι άλλες πληροφορίες για το φετινο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου, διαβάστε εδώ περισσότερα.