Industry

Η Ζιλιέτ Μπινός θα γίνει η Καμίλ Κλοντέλ του Μπρουνό Ντιμόν

στα 10

Ο σκηνοθέτης των σιωπών θα σκηνοθετήσει μια τρανταχτή βιογραφία, αντικαθιστώντας τους ερασιτέχνες που συνήθως χρησιμοποιεί με τη Γαλλίδα σούπερ-σταρ.

Η Ζιλιέτ Μπινός θα γίνει η Καμίλ Κλοντέλ του Μπρουνό Ντιμόν

Η Ζιλιέτ Μπινός έχει υπάρξει μούσα διάφορων auteurs στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο τον Αμπάς Κιαροστάμι και το «Γνήσιο Αντίγραφο».

Συνέχεια έχει, απ’ ό,τι φαίνεται, ο Μπρουνό Ντιμόν, ο οποίος ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει επαγγελματίες, πόσο μάλλον διάσημους, ηθοποιούς στις ταινίες που του έφεραν αναγνώριση, τη «Ζωή του Ιησού», το «L’Humanite» και τη «Φλάνδρη» - για τα δύο τελευταία τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών – και το «Hors Satan» που προβλήθηκε φέτος στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του ίδιου Φεστιβάλ.

Ομοίως και η υπόθεση της ταινίας ξεφεύγει από τον μινιμαλιστικό ρεαλισμό των υπόλοιπων ταινιών του σκηνοθέτη: ο τίτλος είναι «La Creatrice», δηλαδή η δημιουργός και βασίζεται στην ιστορία της γλύπτριας Καμίλ Κλοντέλ και ερωμένης του Ροντέν (θυμαστε ίσως και το «Camille Claudel» του 1988 με την Ιζαμπέλ Ατζανί), την οποία η οικογένειά της έκλεισε για τριάντα χρόνια στο ψυχιατρείο.

Κάτι μας λέει ότι με το αφαιρετικό, στυγνό κινηματογραφικό ύφος του Ντιμόν, το πρόσφορο έδαφος της τρικυμιώδους ζωής και της ψυχασθένειας της Κλοντέλ και το κουρασμένο μεν, παθιασμένο δε, ερμηνευτικό ταλέντο της Μπινός, η ταινία μπορεί και ν’ απογειωθεί. Σιωπηλά. Δίπλα στην Μπινός θα σταθεί ο Ντενίς Πονταλιντές, στο ρόλο του ποιητή και διπλωμάτη αδελφού της Καμίλ, του Πολ Κλοντέλ.

Η ταινία ξεκινά γυρίσματα άμεσα για να βγει στη Γαλλία μέσα στο 2012. Να μαντέψουμε ότι θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών;