Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2013: Τιμώμενο πρόσωπο ο ντοκιμαντερίστας Κλοντ Λανζμάν

στα 10

Το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το αποδεικνύει περίτρανα: τα ντοκιμαντέρ είναι έτοιμα να κατακτήσουν το σύμπαν (και αρκετές Χρυσές Αρκτους στη διαδρομή).

Berlinale 2013: Τιμώμενο πρόσωπο ο ντοκιμαντερίστας Κλοντ Λανζμάν

Στη διάρκεια του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, που θα γίνει από τις 7 ως τις 17 Φεβρουαρίου 2013, η τιμητική Χρυσή Αρκτος θ’ απονεμηθεί σ’ έναν δημιουργό που μπορεί να μην τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, ρίχνει όμως άπλετο φως στην αληθινή ζωή. Ο Γάλλος ντοκιμαντερίστας Κλοντ Λανζμάν θα είναι ο αποδέκτης του ξεχωριστού βραβείου και, με αυτήν την αφορμή, η Berlinale θα παρουσιάσει ολόκληρο το έργο του.

«Ο Κλοντ Λανζμάν είναι ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς στο χώρο του ντοκιμαντέρ,» δήλωσε σχετικά ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Βερολίνου, Ντίτερ Κόσλικ [δείτε εδώ τη συνέντευξή του στο Flix, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα]. «Με την αποτύπωση της βίας, της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του αντισημιτισμού και των συνεπειών του, πυροδότησε μια νέα κινηματογραφική κι αισθητική συζήτηση. Είναι τιμή μας να τον τιμήσουμε.»

Η γνωστότερη ταινία του Λανζμάν, το «Shoah» του 1985, έχει μείνει στην ιστορία ως ένα ανυπέρβλητο αριστούργημα τεκμηρίωσης της συλλογικής μνήμης. Το ντοκιμαντέρ, που διαρκεί 9μιση ώρες και αποτυπώνει τη γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης προβλήθηκε στο Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου το 1986 και απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία. Η δημιουργία της ταινίας πήρε 12 χρόνια και δεν περιλαμβάνει καθόλου αρχειακό υλικό: αποτελείται μόνο από επιζώντες και μάρτυρες (θύματα και θύτες) του Ολοκαυτώματος (Shoah στα εβραϊκά).

Ο Κλοντ Λανζμάν γεννήθηκε το 1925 σε εβραϊκή οικογένεια στο Παρίσι, πήρε μέρος στη γαλλική αντίσταση, σπούδασε Φιλοσοφία στη Γαλλία και τη Γερμανία και δίδαξε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου το 1948-49. Υποστήριξε το κίνημα της ανεξαρτησίας της Αλγερίας στις αρχές του ’60 και σε όλη τη ζωή και την καριέρα του υπερασπίστηκε τους αγώνες για ελευθερία.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Λανζμάν εργάστηκε ως δημοσιογράφος κι εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι ο εκδότης του «Les Temps Modernes», του περιοδικού που ίδρυσε ο Ζαν-Πολ Σαρτρ. Το 2009, ο Κλοντ Λανζμάν εξέδωσε τα απομνημονεύματά του, με τον τίτλο «The Patagonian Hare», όπου αφηγείται την προσωπική και πολιτική του ιστορία, σε σχέση με το κινηματογραφικό του έργο και πέρα από αυτό.

Στην τιμητική εκδήλωση για τον Κλοντ Λανζμάν από την 63η Berlinale θα προβληθεί το συγκλονιστικό του ντοκιμαντέρ «Sobibor, 14 Octobre 1943», διάρκειας 16 ωρών, σε συντηρημένη ψηφιακή κόπια.

Συνολικά στη ρετροσπεκτίβα θα προβληθούν και τα 6 κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ του Κλοντ Λανζμάν: «Pourquoi Israël» (1973), «Shoah» (1985), «Tsahal» (1994), «Un Vivant qui Passe» (1997), «Sobibor, 14 Octobre 1943» (2001) και «Le Rapport Karski» (2010).