Συνέντευξη

Ντίτερ Κόσλικ: «Ακόμη κι ένα θαύμα, δεν μπορεί να πάει μακριά χωρίς χρήματα»

στα 10

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βερολίνου βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα προσκεκλημένος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Goethe Institut Athen και μίλησε στο Flix για τη δουλειά του στην Berlinale, την πορεία των φεστιβάλ αλλά και την εικόνα που έχει για το ελληνικό σινεμά.

Ντίτερ Κόσλικ: «Ακόμη κι ένα θαύμα, δεν μπορεί να πάει μακριά χωρίς χρήματα»

Είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς ανθρώπους στο κινηματογραφικό τοπίο παγκοσμίως. Διευθυντής του Φεστιβάλ Βερολίνου από το 2001, είναι ο άνθρωπος που έδωσε έναν καινούριο αέρα στην Berlinale εν μέσω ενός σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων φεστιβάλ.

Με προϋπηρεσία στη δημοσιογραφία, αλλά και στον τομέα της χρηματοδότησης ταινιών, ο Ντίτερ Κόσλικ μοιάζει να βλέπει ανά πάσα στιγμή τη μεγάλη εικόνα. Υπό την καθοδήγησή του, η Berlinale μοιάζει να αντιλαμβάνεται τη σημασία της παρουσίας των σταρ, αλλά και το γεγονός ότι ένα φεστιβάλ οφείλει να βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στο glamour, την τέχνη και το χρήμα.

Κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Το κρύο του Βερολίνου δε βοηθά, η μετατόπιση των βραβείων της αμερικάνικης Ακαδημίας νωρίτερα, στερεί τις πρεμιέρες των μεγάλων οσκαρικών ταινιών, ο ανταγωνισμός για τις φεστιβαλικές ταινίες είναι πιο σκληρός από ποτέ. Ομως η Berlinale εξακολουθεί να παραμένει απαραίτητη στάση όχι μόνο για τους δημιουργούς και τους κριτικούς, αλλά και για τους ανθρώπους που κινούν το χρήμα στη βιομηχανία του σινεμά, αφού η αγορά του παραμένει μια από τις πιο σημαντικές της χρονιάς. Και φυσικά για το κοινό του Βερολίνου, που γεμίζει κάθε χρόνο ασφυκτικά τις αίθουσες.

Και εδώ και αρκετά χρόνια, το Βερολίνο έχει ανακαλύψει τη σημασία του να επενδύεις στο μέλλον με προγράμματα που αφορούν στους νέους και σε χώρες με αδύναμη κινηματογραφική παραγωγή, οδεύοντας προς μιας κατεύθυνση που ο ίδιος ονομάζει full service festival. Για όλα αυτά, μίλησε με θέρμη, ευθύτητα αλλά και χιούμορ τόσο στην ομιλία του στην ημερίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, όσο και στην κουβέντα που οργανώθηκε στο Goethe Institut, αλλά και στην κάμερα του Flix, σε μια συνέντευξη που μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.