Buzz

Το «Promised Land» του Γκας Βαν Σαντ σε επτά νέα clips

στα 10

Η νέα συνεργασία του Γκας Βαν Σαντ με τον Ματ Ντέιμον κάνει «προεκλογική εκστρατεία» για τα Οσκαρ και αποκαλύπτει κάποιες από τις ατμοσφαιρικές σκηνές της.

Το «Promised Land» του Γκας Βαν Σαντ σε επτά νέα clips

Την προηγούμενη φορά που ο Γκας Βαν Σαντ συνεργάστηκε με τον Ματ Ντέιμον ήταν για το «Good Will Hunting» και η ταινία, εκτός από εισπρακτική επιτυχία, ήταν υποψήφια για 9 Οσκαρ, από τα οποία κέρδισε τα 2, β’ ανδρικού ρόλου για τον Ρόμπιν Γουίλιαμς και σεναρίου για το τότε χρυσό δίδυμο, Ματ Ντέιμον – Μπεν Αφλεκ.

Το «Promised Land» είναι η δεύτερη ταινία που σκηνοθετεί ο Γκας Βαν Σαντ σε σενάριο του Ματ Ντέιμον, αυτή τη φορά γραμμένο μαζί με τον συμπρωταγωνιστή του στην ταινία, Τζον Κραζίνσκι και ήδη συζητείται έντονα για τα Οσκαρ (άλλωστε το φιλμ βγαίνει στρατηγικά στις αμερικανικές αίθουσες, σε περιορισμένο κύκλωμα, στις 28 Δεκεμβρίου, πάνω στην ώρα), ενώ σε ύφος μοιάζει περισσότερο με το mainstream παρελθόν του Βαν Σαντ παρά με τις πιο υπόγειες, αφαιρετικές ταινίες του.

Η ταινία καταπιάνεται με το fracking, ή «hydraulic fracturing», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, μια μέθοδο εξόρυξης κυρίως φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου με τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων νερού, άμμου και χημικών που διοχετεύονται με πίεση στα πετρώματα γύρω από τα κοιτάσματα, προκειμένου να δημιουργηθούν ρωγμές στις φυσικές δεξαμενές που περιέχουν το αέριο ώστε αυτό να αντληθεί με ευκολία. Μόνο που, στην πορεία, τα χημικά και το αέριο που διαφεύγει μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, καθιστώντας τις περιοχές όπου γίνεται τέτοιου είδους άντληση κυριολεκτικά καταραμένες.

Το fracking υπήρξε το θέμα του υποψήφιου για Οσκαρ ντοκιμαντέρ του Τζος Φοξ «Gasland», όμως το φιλμ του Βαν Σαντ και η παρουσία ενός σταρ όπως ο Ντέιμον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ευαισθητοποιει την κοινή γνώμη σε μια σαφώς μεγαλύτερη κλίμακα.

Το «Promised Land» παρακολουθεί τον Στιβ Μπάτλερ, τον ήρωα του Ματ Ντέιμον, έναν εταιρικό πωλητή, που φθάνει σε μια κωμόπολη, μαζί με τη συνεργάτη του Σου Τόμασον που υποδύεται η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, για να προτείνει στους κατοίκους της ταλαιπωρημένης από την οικονομική κρίση περιοχής να παραχωρήσουν τα κτήματά τους, με το αζημίωτο, για εξορύξεις. Αντίσταση θα συναντήσουν μόνο στο πρόσωπο του δασκάλου το τοπικού σχολείου και του Ντάστιν Νομπλ, ενός ακτιβιστή που υποστηρίζει τις παραδοσιακές αρχές κι αντιτίθεται στον Στιβ τόσο επαγγελματικά, όσο και προσωπικά.

Δείτε παρακάτω μονταρισμένα 7 κλιπ από το «Promised Land» (όπως εμφανίστηκαν στο collider) και περιμένετε την ταινία στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου από την Odeon.

Διαβάστε περισσότερα για το «Promised Land» και δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ