Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε το 2007 το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX. Επιδίωξή του είναι να ενισχύσει την κυκλοφορία ευρωπαϊκών ταινιών στην Ευρώπη και να δώσει έναυσμα για διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάνω σε σημαντικά κοινωνικά θέματα. Oι τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το Βραβείο LUX προβάλλονται σε 24 γλώσσες και στις 28 χώρες μέλη, στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Ημερών LUX. Οι προβολές είναι ταυτόχρονες σε όλη την Ευρώπη και, αμέσως μετά, γίνεται ζωντανή μετάδοση του Q&A με τους σκηνοθέτες.

Φέτος, η Weird Wave φιλοξενεί τις Ημέρες LUX στους δύο χειμερινούς της κινηματογράφους: την Ανδόρα στους Αμπελόκηπους και το Αστορ στο κέντρο της Αθήνας. Οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο για τους θεατές και είναι προγραμματισμένες ως εξής:

  • «Η Αλλη Πλευρά των Πάντων» | Τρίτη 6/11 στις 20.00 στον κινηματογράφο Ανδόρα
  • «Γυναίκα σε Πόλεμο» | Τετάρτη 7/11 στις 20.00 στον κινηματογράφο Ανδόρα
  • «Στυξ» | Πέμπτη 8/11 στις 20.00 στον κινηματογράφο Αστορ

Δείτε το βίντεο των Βραβείων LUX 2018 (με υπότιτλους σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ) εδώ.

Λίγα Λόγια για τις Ταινίες

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ / THE OTHER SIDE OF EVERYTHING (DRUGA STRANA SVEGA) / Ντοκιμαντέρ / Σερβία / 2017 / 104'

Σκηνοθεσία: Μίλα Τουράιλιτς (Mila Turajlić), Με τους: Srbijanka Turajlić, Stevan Turajlić, Nina Turajlić, Nada Lazarević

Η σκηνοθέτης μας δίνει, με πολλή ευαισθησία, ένα πορτρέτο της μητέρας της, Srbijanka Turajlić, η οποία αγωνίστηκε με πάθος εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μέσα από το πορτρέτο αυτό φανερώνεται, ως ένα σημείο, η ταραγμένη ιστορία μιας ολόκληρης χώρας.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ / WOMAN AT WAR (KONA FER Í STRÍÐ) / Δραματική Περιπέτεια / Ισλανδία / 2018 / 101' / Διανομή Weird Wave

Σκηνοθεσία: Μπένεντικτ Έρλινγκσον (Benedikt Erlingsson), Με τους: Halldóra Geirharðsdóttir, Davíð Þór Jónsson, Ómar Guðjónsson, Jóhann Sigurðarson

Η ταινία είναι μια ηρωική, οικολογική περιπέτεια. Είναι η ιστορία μιας 50χρονης γυναίκας η οποία, φαινομενικά, ζει μια ήσυχη ζωή ενώ, στα κρυφά, έχει πλούσια ακτιβιστική δράση κι έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στην τοπική βιομηχανία αλουμινίου.

ΣΤΥΞ / STYX / Δραματική Περιπέτεια / Γερμανία / 2018 / 94' / Διανομή Weird Wave

Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Φίσερ (Wolfgang Fischer), Με τους: Susanne Wolff, Gedion Oduor Wekesa, Alexander Beyer, Inga Birkenfeld

Η ταινία απεικονίζει τη μεταμόρφωση που υφίσταται μια δυναμική και επιτυχημένη γυναίκα του δυτικού κόσμου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με ιστιοπλοϊκό στον Ατλαντικό Ωκεανό. Όταν η 40χρονη Rike συναντάει μια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες που κινδυνεύουν να πνιγούν και προσπαθεί να τους βοηθήσει, συνειδητοποιεί πόσο ασήμαντη και αδύναμη είναι στην πραγματικότητα και πόσο αδιάφορος είναι ο κόσμος γύρω της.

Δείτε τις τρεις ταινίες που διεκδικούν το φετινό Βραβείο LUX (σε ταυτόχρονη πανευρωπαϊκή προβολή) αποκλειστικά στους κινηματογράφους Ανδόρα και Αστορ.