Η Ιαπωνία είχε πάντα πολύ δυνατή κινηματογραφική κληρονομιά. Μερικά από τα καλύτερα έργα καθώς και κάποιοι από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της μεγάλης οθόνης προέρχονται από την Ιαπωνία. Ο Ακίρα Κουροσάβα αλλά και o Γιασουχίρο Οζου αποτελούν φωτεινά παραδείγματα Ιαπώνων σκηνοθετών. Ο Σύγχρονος Ιαπωνικός Κινηματογράφος στηρίζεται σε αυτήν την κληρονομιά αλλά δε μένει εκεί. Οι νέοι σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές της Ιαπωνίας συνεχώς εξελίσσονται και γίνονται όλο και πιο γνωστοί αφήνοντας το αποτύπωμά τους στη βιομηχανία κινηματογράφου της Ιαπωνίας.

Γενική Είσοδος 3 ευρώ ανά ταινία

Τετάρτη 3/2

19:00 TOKYO LOSERS, του TOSHIYUKI MORIOKA

Μια ιστορία «manga», από τη διάσημη καλλιτέχνη ιαπωνικών κόμικς, Ριέκο Σαϊμπάρα. Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού που μετακομίζει από μία επαρχιακή πόλη, στο Τόκυο για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Εκεί ανακαλύπτει πώς δεν είναι όλα όπως τα περίμενε. Ετσι ξεκινάει να ζωγραφίζει για όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Για εκείνους που είναι απογοητευμένοι και λυπημένοι. Ζωγραφίζει για να τους χαρίσει το χαμόγελο. Η ιστορία ενός κοριτσιού που ανακαλύπτει στην πόλη ποιο είναι το όνειρό της, μαθαίνοντας να βλέπει τη ζεστασιά στους ανθρώπους. Ο Τοσιγιούκι Μοριόκα είναι βραβευμένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης γεννημένος στην Ιαπωνία. Το 1996 γύρισε την πρώτη του επιτυχημένη ταινία «Gokudô sengokushi: Fudô» και έναν χρόνο αργότερα γύρισε την ταινία «Onibi». To 2007 γύρισε την ταινία «Koneko no namida» η οποία την ίδια απέσπασε βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Τόκυο. Το 2013 δημιούργησε την ταινία «Tokyo Losers» η οποία και θα προβληθεί στο φεστιβάλ στην Αλκυονίδα. Ο σκηνοθέτης Toshiyuki Morioka έχει βραβευτεί στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ του Τόκυο 2007, για την ταινία «Tears of Kitty».

Παρασκευή 5/2

19:00 MY LITTLE NIGHTMARE, του NORIYOSHI SAKUMA

Αστεία όνειρα, τρομακτικά όνειρα, αλλόκοτα όνειρα… Βλέπουμε όνειρα τα οποία χάνονται μυστηριωδώς. Τι θα γινόταν εάν μπορούσαμε να συνδεθούμε με το υποσυνείδητο ενός ανθρώπου που κοιμάται και μπορούσαμε να δούμε το μέλλον του σαν ένα «προφητικό όνειρο»; Θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι εάν μπορούσαμε να προβλέψουμε το μέλλον μας; Αυτή είναι η ιστορία ενός κοριτσιού με μυστηριώδεις δυνάμεις και της δασκάλας της που μπορεί να αποκωδικοποιήσει αυτές τις δυνατότητες. Ο Νοριγιόσι Σακούμα είναι και αυτός Ιάπωνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Η πρώτη του δουλειά ήταν η σειρά “Suika” η οποία προβλήθηκε το 2003 στην τηλεόραση της Ιαπωνίας. Το 2012 ακολούθησε η μίνι σειρά “ My little nightmare” η οποία προβλήθηκε και αυτή από την Ιαπωνική τηλεόραση. Η σειρά “ My little nightmare ” έκανε μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία και έναν χρόνο αργότερα, το 2014, ο Σακούμα γύρισε ταινία με βάση την σειρά αυτή “ My little nightmare: The Movie”. Η ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Kinema Junpo Awards

Σάββατο 6/2

19:00 PETAL DANCE, του HIROSHI ISHIKAWA

Η ιστορία δύο κοριτσιών που ταξιδεύουν για να συναντήσουν μία παλιά φίλη που βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο της επαρχίας έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας. Τα τρία κορίτσια θυμούνται το παρελθόν και επιθυμούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Ο σκηνοθέτης, Hiroshi Ishikawa, έγινε γνωστός με την ταινία Su-ki-da που απέσπασε το βραβείο Silver Iris το 2005 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ. Νωρίτερα, το 2002 είχε γυρίσει την πρώτη του ταινία «Tokyo.sora» στην οποία την μουσική έγραψε η Yoko Kanno, γνωστή Ιαπωνίδα συνθέτρια. Το 2013 γύρισε την πιο πρόσφατη ταινία του «Petal dance» η οποία ήταν υποψήφια για το βραβείο FIPRESCI στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών του Χονγκ Κονγκ. Την μουσική και αυτής της ταινίας έγραψε η Yoko Kanno.

21:00 TOKYO LOSERS, του TOSHIYUKI MORIOKA

Κυριακή 7/2

19:00 TAMAKO IN MORATORIUM, του NOBUHIRO YAMASHITA

Η Tamako αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και επέστρεψε στην πατρίδα της. Μένει με τον πατέρα της αλλά δεν του προσφέρει καμία βοήθεια ούτε στο μαγαζί του αλλά ούτε και στο σπίτι. Αντιθέτως, παίζει συνεχώς παιχνίδια στον υπολογιστή, διαβάζει κόμικς, τρώει και κοιμάται. Εκείνος δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο ζωής της αλλά δεν μπορεί να μην την φροντίζει. Η Tamako, μετά από λίγο διάστημα που περνάει μαζί με τον πατέρα της, τους συγγενείς της και τους γείτονες, βρίσκει κάτι να αλλάζει στον τρόπο που σκέφτεται. Ο Νομπουχίρο Γιαμασίτα γεννημένος το 1976 είναι Ιάπωνας σκηνοθέτης. Οι πρώτες του σπουδές ήταν στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα. Η ταινία για την διπλωματική του απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στον διαγωνισμό Off Theatre Competition το 2000. Έπειτα, το 2007 κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στο 32ο Hochi Film Award για τις ταινίες του «A Gentle Breeze in the Village» και «The Matsugane Potshot Affair». Το 2013 γύρισε την ταινία “Tamako in Moratorium”. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Busan International Film Festival και πρωταγωνίστρια είναι η Atsuko Maeda, η οποία είναι πολύ γνωστή ηθοποιός στην Ιαπωνία. Η ταινία «TAMAKO IN MORATORIUM» ήταν υποψήφια Καλύτερης Ταινίας στα Kinema Junpo Awards .

21:00 MY LITTLE NIGHTMARE, του NORIYOSHI SAKUMA