Άποψη

Flix Top-10 2016: Οι καλύτερες ταινίες του 2016 στο βίντεο της χρονιάς

στα 10

Τις τελευταίες μέρες του 2016, το Flix παρουσίασε σε αντίστροφη μέτρηση τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, όπως τις ψήφισαν οι συντάκτες του Flix. Σήμερα τις ξαναζούμε, στο video με το Top-10 του 2016, με την υπογραφή του Νίκου Πάστρα.

Flix Team
Flix Top-10 2016: Οι καλύτερες ταινίες του 2016 στο βίντεο της χρονιάς

Μουσικές και εικόνες, στιγμές που έμειναν αξέχαστες, ταινίες που τις ειδαμε για πρώτη φορά μέσα στο 2016, αλλά που είναι βέβαιο πως θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμη. Θα τις ξαναδούμε, αφού τις αγαπήσαμε ήδη.

Με βάση την λίστα των δέκα καλύτερων ταινιών που ανακοινώσαμε τις τελευταίες δέκα μέρες του χρόνου, το βίντεο που επιμελήθηκε ο Νίκος Πάστρας ενώνει αυτές τις αναμνήσεις σε κάτι που έχει την δική του ομορφιά και που, μέσα από τα κινηματογραφικά πλάνα, ξεδιπλώνει ό,τι ήταν για μας η χρονιά που πέρασε.

Διαβάστε ακόμη: Flix Top-10 TV 2016: Αυτές είναι οι 10 καλύτερες τηλεοπτικές σειρές του 2016

Απολαύστε το βίντεο πιο κάτω και θυμηθείτε ολόκληρη την λίστα του Flix με τις καλύτερες ταινίες του 2016.


Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2016. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που μόλις τελείωσε...


Το κινηματογραφικό Top-10 2016 του Flix

The Red Turtle 607

10. «Η Κόκκινη Χελώνα» του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ

H σιωπή. Ο ανεπιτήδευτος σχεδιασμός. Η σιωπή. Η μουσική του Λορέν Περέζ ντελ Μαρ. Η σιωπή. Η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης: από τη μια μεριά ο ορθολογισμός και η μάχη του ανθρώπου να τιθασεύσει τα στοιχεία της φύσης που τον υπερβαίνουν, απο την άλλη το συναίσθημα, το ένστικτο και η παραδοχή της υποταγής σε κάτι που ξεπερνά το ανθρώπινο μέτρο. Η σιωπή. Διαβάστε αναλυτικά όσα έκαναν την «Κόκκινη Χελώνα» μια από τις καλύτερες ταινίες του 2016.

The Shallows 607

9. «Σε Ρηχά Νερά» («The Shallows») του Ζομ Κολέ-Σερά

Το «Σε Ρηχά Νερά» δεν είναι το «Jaws» των 2010s, απλώς και μόνο γιατί δεν θέλει να είναι κάτι τέτοιο. Αντίθετα με τον τίτλο του, το θρίλερ επιβίωσης του Ζομ Κολέ-Σερά πέφτει στα βαθιά και καταφέρνει να αναδυθεί ως μια από τις πιο απολαυστικές μιάμιση ώρες που δεν θα ήθελες ποτέ να σου συμβούν. Διαβάστε αναλυτικά όσα έκαναν το «Σε Ρηχά Νερά» μια από τις καλύτερες ταινίες του 2016.

Kubo and the Two Strings 607

8. «Ο Κούμπο και οι Δυο Χορδές» του Τραβις Νάιτ

Κάτω από το επικό του οπτικό μεγαλείο, και όλο αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα που συναρπάζει, η Laika δεν φοβάται να πει μια ιστορία σκοτεινή και αρκετά ενήλικη, αλλά ταυτόχρονα αλληγορική και γεμάτη αληθινό συναίσθημα, με λόγια ουσιώδη όπως μόνο η Laika ξέρει και μπορεί να κάνει. Διαβάστε αναλυτικά όσα έκαναν το «Kubo» μια από τις καλύτερες ταινίες του 2016.

anomalisa 607

7. «Anomalisa» του Τσάρλι Κάουφμαν

Η ζωή μπορεί να είναι υπέροχη. Απλώς συνήθως δεν είναι. Αυτό πιστεύει ακράδαντα ο Τσάρλι Κάουφμαν και το εκφράζει και σ’ αυτήν την ταινία, σ' ένα σενάριο γεμάτο μοναξιά, που μπλοφάρει με χιούμορ και τρυφερότητα. Διαβάστε αναλυτικά όσα έκαναν το «Anomalisa» μια από τις καλύτερες ταινίες του 2016.

Rams 607

6. «Δεσμοί Αίματος» («Rams») του Γκρίμουρ Χακόναρσον

Σιωπηλοί λέγοντας ωστόσο πολλά, ευαίσθητοι χωρίς να γίνονται ποτέ μελό και αβίαστα αστείοι χωρίς ποτέ να αγνοούν το δραματικό βάρος της ιστορίας τους, οι «Δεσμοί Αίματος» είναι μια ταινία για την αδελφική αγάπη, για όλα εκείνα που ορίζουν το παρελθόν χωρίς καν να τα θυμόμαστε και για εκείνες ακριβώς τις στιγμές όπου τίποτα δεν έχει περισσότερη σημασία από μια (κυριολεκτικά) ζεστή αγκαλιά. Διαβάστε αναλυτικά όσα έκαναν το «Rams» μια από τις καλύτερες ταινίες του 2016.

Handmaiden 607

5. «Η Υπηρέτρια» του Παρκ Τσαν-γουκ

Η «Υπηρέτρια» δεν είναι μονάχα ένας αισθητικός θρίαμβος αντάξιος της τριλογίας εκδίκησης που τον έκανε διάσημο, αλλά και ένα απολαυστικό υβρίδιο (ομο)ερωτισμού, σαγηνευτικού μυστηρίου, και απαράμιλλα στυλάτης ταινίας εποχής, ένα αδιάκοπα παραπλανητικό και απενοχοποιημένα σέξι φιλμ για το παιχνίδι της αποπλάνησης (και της εξαπάτησης), με αδιαμφισβήτητα γυναικεία καρδιά και απροσδόκητες νότες χιούμορ και ειρωνείας. Διαβάστε αναλυτικά όσα έκαναν την «Υπηρέτρια» μια από τις καλύτερες ταινίες του 2016.

Elle 607

4. «Εκείνη» («Elle») του Πολ Βερχόφεν

Ο 77χρονος Ολλανδός προβοκάτορας, πήρε την ιστορία του βιασμού μιας μεσήλικης CEO εταιρίας βιντεοπαιχνιδιών και πόνταρε σ’ αυτό που ξέρει καλύτερα, την πρόκληση, όχι με σκοπό τον φτηνό εντυπωσιασμό, αλλά μια πολυεπίπεδη προσέγγιση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης και της μάχης για εξουσία ανάμεσα στα δύο φύλα. Διαβάστε αναλυτικά όσα έκαναν το «Elle» μια από τις καλύτερες ταινίες του 2016.

La La Land 607

3. «La La Land» του Ντέιμιεν Σαζέλ

Τα ρετρό έντονα κόκκινα, τα φανταχτερά χρώματα των ρούχων, η old-school αισθητική που βρίσκει τον δρόμο της προς ένα μη παράταιρο σήμερα, τα φώτα της λάμπας που συνοδεύουν τις κινήσεις ενός ερωτευμένου ζευγαριού, μια ολόκληρη χορογραφία σε ένα μονόπλανο, η έκπληξη ενός μαντηλιού που αιωρείται πριν οι ήρωες εκτοξευθούν κυριολεκτικά στα αστέρια, η αλλαγή μιας γόβας προς χάρη κάτι πιο άνετου που οδηγεί σε ένα χορευτικό με κλακέτες. Το «La La Land» είναι γεμάτο εκπλήξεις μέσα στους κανόνες του, απότομες στροφές στην φαινομενικά ασφαλή πορεία του και έναν απρόσμενο ρεαλισμό μέσα στην φαντασιακή του extravaganza. Είναι μια ταινία που αγαπά το σινεμά και μια ταινία για το ίδιο το σινεμά και για τα όνειρα και τους έρωτες που βρίσκουν καταφύγιο στο σινεμασκόπ. Διαβάστε αναλυτικά όσα έκαναν το «La La Land» μια από τις καλύτερες ταινίες του 2016.

Toni Erdmann 607

2. «Toni Erdmann» της Μάρεν Αντε

Αυτή η βαθιά συγκινητική, αστεία και απόλυτα αληθινή κωμωδία μιλά για το πιο βασικό από όλα τα συναισθήματα όχι την αγάπη, την οικειότητα, την τρυφερότητα, τον τρόπο να έρθουμε κοντά, μα μιλά κυρίως για την αμηχανία, για τις άβολες στιγμές που είτε το θέλουμε είτε όχι αποτελούν τελικά τη ραχοκοκαλιά της ίδιας μας της υπαρξης. Διαβάστε αναλυτικά όσα έκαναν το «Toni Erdmann» μια από τις καλύτερες ταινίες του 2016.

arrival 607 2

1. «Arrival» του Ντενί Βιλνέβ

«Η Αφιξη» μάς εμπνέει να μην κοιτάξουμε μόνο ψηλά, με απορία, περιέργεια και δέος, αλλά πρωτίστως μέσα μας - εκεί όπου κρύβονται τα πραγματικά μυστήρια και τα θαύματα. Η εξωγήινη επίσκεψη αναγκάζει την ανθρωπότητα να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Το απόκοσμο εξανθρωπίζει το εγκόσμιο. Ο θάνατος δίνει νόημα στη ζωή. Και κάπως έτσι, μία ταινία γίνεται βιωματική εμπειρία για κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Εσύ, πώς επιλέγεις να ζεις τη ζωή σου; Διαβάστε αναλυτικά όσα έκαναν το «Arrival», κατά την άποψη του Flix, την καλύτερη ταινία του 2016.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2016. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που μόλις τελείωσε...