Άποψη

Flix Top Ten - 2016: Το νούμερο 9

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2016. Στο νούμερο 9, η ταινία που τόλμησε να κάνει σταρ ένα γλάρο!

Flix Top Ten - 2016: Το νούμερο 9

Σε Ρηχά Νερά (The Shallows) του Ζομ Κολέ-Σερά

Ας μιλήσουμε λίγο για τις ταινίες επιβίωσης. Που χρησιμοποιούν ωραιότατα τα κλισέ που όλοι μισούμε να αγαπάμε και μετά εκτοξεύουν έναν... ωκεανό από χορταστικά κομμάτια σινεμά που δεν χορταίνεις να καταναλώνεις. Και για να μην παρεξηγηθούμε, το «Σε Ρηχά Νερά» δεν είναι το «Jaws» των 2010s, απλά και μόνο γιατί δεν θέλει να είναι κάτι τέτοιο. Αντίθετα με τον τίτλο του, το θρίλερ επιβίωσης του Ζομ Κολέ-Σερά πέφτει στα βαθιά και καταφέρνει να αναδυθεί ως μια από τις πιο απολαυστικές μιάμιση ώρες που δεν θα ήθελες ποτέ να σου συμβούν.


Το κινηματογραφικό top-ten του Flix

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2016: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!


The Shallows 607

Power Points

Με σειρά προτεραιότητας:

  • Η Μπλέικ Λάιβλι
  • Ο Στίβεν Σϊγκαλ
  • Ο Καρχαρίας
  • Η Παραλία
  • Ο Βράχος

The Shallows 607

Θα μείνει κλασικό:

... με τη χρονοκαθυστέρηση που απαιτείται για να το ανακαλύψουν όσοι πίστευαν ότι είναι ακόμη μια ταινία με έναν καρχαρία.

The Shallows 607

H σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Δείτε το. Δεν είναι spoiler. Είναι σπουδαίο σινεμά δράσης, επιβίωσης, πόρωσης. Και δεν είναι καν η καλύτερη όλης της ταινίας. Αλλά δεν την ξεχνάς, σχεδόν όσο και όταν την έχεις ζήσει...


Γράψαμε στο Flix

Με ένα υποτυπώδες ψυχολογικό υπόβαθρο που όμως λειτουργεί αποτελεσματικά (πριν προλάβει να γίνει μελοδραματικό), μια ελαφριά αίσθηση μεταφυσικού (μήπως όλα όσα βλέπει η Νάνσι δεν είναι παρά μόνο μια φαντασίωση;) που μένει αναξιοποιήτη αλλά δημιουργεί την ατμοσφαιρά της και ένα σπουδαίο χαρακτήρα στο μέγεθος και κυρίως στο βλέμμα ενός γλάρου (που ακούει ή πιο σωστά δεν ακούει στο όνομα Στίβεν... Σίγκαλ), το «Σε Ρηχά Νερά» μένει συγκεντρωμένο στην απειλή, όπως ακριβώς κάνει και η ηρωίδα του και δεν την αφήνει σχεδόν ποτέ μόνη βάζοντας αναπόφευκτα τον κάθε ένα από τους θεατές να ζουν μαζί της την ίδια αγωνία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Σε Ρηχά Νερά»

The Shallows 607

Και κάτι ακόμη

Ολα σε αυτόν τον κόσμο γίνονται επειδή δεν είμαστε μόνοι. H Μπλέικ Λάιβλι εμπνεύστηκε για την ταινία από τον σύζυγό της, Ράιαν Ρέινολντς και όσα παρόμοια έζησε στο «Buried»: Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ήθελα τόσο πολύ να παίξω σε αυτήν την ταινία, γιατί ξέρω πόσο δύσκολο ήταν γι' αυτόν και πόση ήταν η ανταμοιβή όταν το κατάφερε.»

The Shallows 607


Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2016. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2016: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!