Άποψη

Flix Top Ten - 2016: Το νούμερο 7

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2016. Στο νούμερο 7, ένα stop motion animation που λειτουργεί απίθανα κι ως ψυχανάλυση.

Flix Top Ten - 2016: Το νούμερο 7

Anomalisa του Τσάρλι Κάουφμαν

Η ζωή μπορεί να είναι υπέροχη. Απλώς συνήθως δεν είναι. Αυτό πιστεύει ακράδαντα ο Τσάρλι Κάουφμαν και το εκφράζει και σ’ αυτήν την ταινία, σ' ένα σενάριο γεμάτο μοναξιά, που μπλοφάρει με χιούμορ και τρυφερότητα. Υποψήφια για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, η «Anomalisa» μάς σύστησε τον Μάικλ, το self-help γκουρού που αναζητά το διαφορετικό στην ανθρώπινη μονοτονία και τη Λίσα, αυτό το «διαφορετικό» που ίσως δε χωρά σε επιθυμίες και προδιαγραφές. Και, μαζί, μάς βύθισε σε μια απλύτως ενήλικη stop motion animation ταινία για την άλλη πλευρά της ανθρώπινης κατάστασης.


Το κινηματογραφικό top-ten του Flix

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2016: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!


anomalisa 607

Power Points

Η δημιουργική έμπνευση του Τσάρλι Κάουφμαν. Το τεχνικό μεγαλείο του animation του, απόδειξη υπομονής και ομαδικότητας. Η έξυπνη επιλογή του voice cast: Ντέιβιντ Θιούλις ο Μάικλ, Τζένιφερ Τζέισον Λι η Λίσα, Τομ Νούναν οι «όλοι». Αλλά πάνω απ' όλα αυτά, ο τρόπος με τον οποίο υπερβαίνει την τεχνική, για να εκφράσει μια γεμάτη χιούμορ, μελαγχολία και γενναία ψυχή ιστορία για την ανθρώπινη επιθυμία.

anomalisa 607

anomalisa 607

Θα μείνει κλασικό:

Μπορεί ο Μάικλ και η Λίσα να είναι κούκλες, μαριονέτες που κινεί, τοποθετεί και κατευθύνει ο Τσάρλι Κάουφμαν, αλλά στη δική του, «κατασκευασμένη» ιστορία, κρύβεται μιάμιση ώρα animated ψυχανάλυσης και μια ερωτική σκηνή τόσο αδέξια και τόσο αξιολάτρευτη, άξια να μπει στη λίστα με τις ωραιότερες στην ιστορία του σινεμά.

Anomalisa 607

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε:

Girls just want to have fun. Ετσι κι η Λίσα, σε μια διασκευή του τραγουδιού της Σίντι Λόπερ, με φωνή συναρπαστικά «διαφορετική». Don't laugh at me...


Γράψαμε στο Flix

Μια από εκείνες τις ταινίες, σπάνιες και εμπνευσμένες, που αν περιγράψεις την πλοκή τους δεν έχουν κανένα ξεχωριστό χάρισμα, είναι σχεδόν κοινότυπες. Κι αν βυθιστείς στην εικόνα τους, στην τεχνική τους, στις λεπτομέρειές τους, στην ψυχή τους και στον τρόπο με τον οποίο αυτή γεμίζει το χώρο της οθόνης και το χρόνο της μνήμης, αποκαλύπτονται ως μικρά αριστουργήματα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική για την «Anomalisa»

anomalisa 607

anomalisa 607

Και κάτι ακόμη:

Tρία χρόνια και 1261 κούκλες χρειάστηκαν για να γυριστεί η «Anomalisa». Δείτε πώς έγινε αυτό το θαύμα σ' ένα μικρό αλλά αποκαλυπτικό βίντεο: Χειροποίητη μαγεία. Κατασκευάζοντας την «Anomalisa». Διαβάστε ακόμη τη συνέντευξη που έδωσε στο Flix ο executive producer της «Anomalisa», Ντίνο Σταματόπουλος.

anomalisa poster gr 607


Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2016. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2016: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!