Ενημέρωση

Οι «διαφορετικοί» Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του σινεμά και της τηλεόρασης

στα 10

Από το 1911 μέχρι το 2019, ξεφυλλίζουμε το βιβλίο των κινηματογραφικών μεταφορών του πιο προσωπικού έργου του Τσαρλς Ντίκενς.

Οι «διαφορετικοί» Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του σινεμά και της τηλεόρασης

To «The Personal History, Adventures, Experience and Observation of David Copperfield the Younger of Blunderstone Rookery», όπως είναι ο πλήρης τίτλος αυτού που στην ιστορία έχει μείνει απλά ως «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» είναι το όγδοο μυθιστόρημα που έγραψε ο Τσαρλς Ντίκενς και εκδόθηκε αρχικά σε συνέχεις το 1849-50 και σαν ολοκληρωμένο βιβλίο το 1850.

Το βιογραφικό ταξίδι του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ από την παιδική του ηλικία μέχρι τη στιγμή που ως μεσήλικας αποφασίζει να διηγηθεί τη ζωή του σε πρώτο πρόσωπο, θεωρείται από πολλούς το αριστούργημα του Τσαρλς Ντίκενς, η επιτομή όλων των εμμονών, του απαράμιλλου στιλ και της κοινωνικής κριτικής και, όχι άδικα, την περίπου δική του αυτοβιογραφία.

Δύσκολο στη μεταφορά του στο σινεμά, λόγω της «επεισοδιακής» του δομής, αλλά και της αφαιρετικότητας που αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού και της φαντασίας, το βιβλίο μεταφέρθηκε πολλάκις (κυρίως για την τηλεόραση), αλλά δεν ευτύχησε ακριβώς να δώσει κλασικές ταινίες - τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε με τον «Ολιβερ Τουίστ» ή τις «Μεγάλες Προσδοκίες».

Με αφορμή την έξοδο στις αίθουσες του «Διαφορετικού Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» του Αρμάντο Ιανούτσι, ταξιδεύουμε από τη Δανία του βωβού μέχρι τον Τζορτζ Κιούκορ και από τον Ντάνιελ Ράντκλιφ μέχρι τον Ντεβ Πατέλ, ακολουθώντας το νήμα των μεταφορών του «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» σε σινεμά και τηλεόραση.

David Copperfield

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Τζορτζ Ο. Νικολς (1911)

Η πρώτη κινηματογραφική διασκευή του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, είχε αρχικά για σκηνοθέτη τον Τίοντορ Μάρστον αλλά τελικά αποδόθηκε ορθά στον Τζορτζ Ο. Νίκολς. Απολείται στην πραγματικότητα από τρεις βωβές μικρού μήκους ταινίες: το «The Early Life of David Copperfield», το «Little Em'ly and David Copperfield» και το «The Loves of David Copperfield».

David Copperfield

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Τόμας Μπέντλεϊ (1913)

Βρετανική βωβή δεύτερη κινηματογραφική διασκευή με το χαρακτηριστικό ότι σε μια εποχή ταινιών μικρού μήκους διαρκεί περίπου 67 λεπτά (7 μπομπίνες φιλμ), ενώ στο ρόλο του Ντέιβιντ Κόπερφιλν συναντάμε τρεις διαφορετικούς ηθοποιούς για τις τρεις διαφορετικές ηλικίες του και τα γυρίσματα έγιναν κατά βάση στις τοποθεσίες που αναφέρει ο Τσαρλς Ντίκενς στο βιβλίο.

David Copperfield

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Α. Β. Σάντμπεργκ (1922)

Δανέζικη διασκευή σε σκηνοθεσία του Αντερς Βίλχελμ Σάντμπεργκ, με διάσημους συντελεστές της εποχής, ανάμεσά τους και τον διάσημο Δανό σκηνογράφο Κάρλο Τζάκομπσεν.

David Copperfield

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Τζορτζ Κιούκορ (1935)

Η πιο διάσημη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Τσαρλς Ντίκενς από τον Τζορτζ Κιούκορ ήταν και η πρώτη ομιλούσα αλλά και προσωπικό όραμα του παραγωγού Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ, ο οποίος ήθελε να υπογράψει μια διασκευή του βιβλίου από το οποίο ο Ρώσος πατέρας του έμαθε αγγλικά και που το διάβαζε στους γιους του κάθε βράδυ όταν ήταν παιδιά. Το Λονδίνο του 19ου αιώνα «χτίστηκε» ολόκληρο στην αυλή της Metro Goldwyn Mayer υπό τις σκηνογραφικές οδηγίες του Σέντρικ Γκίμπονς, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και καμουφλαρισμένα locations αλλά και ειδικά εφέ. Για το ρόλο του κύριου Μικόμπερ είχε επιλεγεί αρχικά ο Τσαρλς Λότον, ο οποίος όμως δεν ικανοποιήθηκε από την εμφάνιση που θέλησαν να του δώσουν (φαλακρός όπως τον ανέφερε ο Ντίκενς, «έμοιαζε σαν να ήταν έτοιμος να αποπλανήσει το παιδί») και έτσι αντικαταστάθηκε από τον μοναδικό Γ.Κ. Φιλντς, που έπαιξε για πρώτη φορά ένα ρόλο χωρίς να αυτοσχεδιάσει, αλλά κάνοντας πετυχημένες προτάσεις στον Κιούκορ και υπήρξε αξεπέραστος στο ρόλο.

copperfield

David Copperfield (1956)

Απλωμένο σε 13 επεισόδια, σε διασκευή του Βίνσεντ Τίλσλεϊ (μετέπειτα διάσημου σεναριογράφου για την τηλεόραση που δούλευε ως script editor στο BBC) , τον Ρόμπερτ Χάρντι στον ομότιτλο ρόλο και τον Στιούαρτ Μπεργκ στη σκηνοθεσία, αυτή ήταν η πρώτη από τις πολλές που ακολούθησαν διασκευές του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ από το BBC. Η σειρά παίχτηκε από τις 16 Νοεμβρίου μέχρι τις 21 Νοεμβρίου του 1956 με θετικές κριτικές. Και τα 13 επεισόδια θεωρούνται σήμερα χαμένα.

copperfield

David Copperfield (1966)

Δεύτερη σειρά του BBC, δέκα χρόνια μετά από αυτή του 1956 και πάλι σε διασκευή του Βίνσεντ Τίλσλεϊ. Με τον Ιαν ΜακΚέλεν στον ομότιτλο ρόλο, 12 εκατομμύρια θεατές στην πρώτη της προβολή τον Ιανούαριο του 1966. Μόνο τέσσερα από 13 επεισόδια σώζονται.

copperfield

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Ντέλμπερτ Μαν (1969)

All-star cast για τη διασκευή του Ντέλμπερτ Μαν που στην Αμερική προβλήθηκε στην τηλεόραση αλλά στον υπόλοιπο κόσμο βγήκε στις αίθουσες. Λόρενς Ολίβιε, Ρίτσαρντ Ατένμπορο, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Σούζαν Χαμπσάιρ, Σιρίλ Κιούζακ πλαισιώνουν τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Ρόμπιν Φίλιπς και τον κύριο Μικόμπερτ του Ραλφ Ρίτσαρντσον. Τρεις υποψηφιότητες για βραβεία Emmy και μια υποψηφιότητα από την Ενωση Σκηνοθετών της Αμερικής για τον βραβευμένο με Οσκαρ σκηνοθέτη του «Marty».

copperfield

David Copperfield (1974)

Σειρά που ολοκληρώνεται σε έξι μέρη αυτή τη φορά, σε σκηνοθεσία της Τζόαν Κραφτ και παραγωγή του BBC, με πρωταγωνίστη τον Ντέιβιντ Γιέλαντ. Ξεκίνησε να προβάλλεται την 1η Δεκεμβρίου του 1974. Πήρε θετικές κριτικές.

copperfield

David Copperfield (1983)

Ταινία κινουμένων σχεδίων από το στούντιο παραγωγής Burbank Films Australia. Δείτε τη εδώ ολόκληρη, μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.

copperfield

David Copperfield (1986)

Σειρά του BBC, δέκα επεισοδίων που γράφτηκε από τον Τζέιμς Αντριου Χολ και σκηνοθετήθηκε από τον Μπάρι Λετς. Η σειρά ήταν υποψήφια για βραβείο BAFTA στην κατηγορία «Παιδικό Πρόγραμμα», ενδεικτικό του target group της.

copperfield

David Copperfield (1993)

Και animation. Και μιούζικαλ. Και με ανθρωπόμορφα ζώα στους κεντρικούς ρόλους. Σε σκηνοθεσία του Ντον Αριόλι και με τις φωνές των Σίνα Ιστον, Τζούλιαν Λένον, Χάουι Μαντέλ, Αντρεα Μάρτιν, Κέλι Λε Μπροκ, Μάικλ Γιορκ και άλλους. Παίχτηκε τα Χριστούγεννα του 1993 στο NBC.

copperfield

David Copperfield (1999)

Μίνι - σειρά σε δύο επεισόδια από το BBC, σε διασκευή του Αντριαν Χότζες που προβλήθηκε τα Χριστούγεννα του 1999 και σηματοδότησε την πρώτη εμφάνιση του Ντάνιελ Ράντκλιφ, στο πλευρό των Μάγκι Σμιθ, Ιμέλντα Στόντον, Ντον Φρεντς, Μπομπ Χόσκινς και Πολ Γουάιτχαουζ σε ένα all-star cast εορταστικό τηλεοπτικό μπουναμά από αυτά που οι Βρετανοί φτιάχνουν καλύτερα από όλους.

Copperfield

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Πίτερ Μέντακ (2000)

Γυρισμένο για την τηλεόραση, με τον Χιού Ντάνσι στο ρόλο του Ντέιβιντ Κόπερφιλν και all-star cast, ανάμεσα σε άλλους, τους Σάλι Φιλντ (που αντικατέστησε τελευταία στιγμή την Αντζελα Λάνσμπερι), Πολ Μπέτανι, Μάικλ Ρίτσαρντς και άλλους.

david copperfield 607

Ο Διαφορετικός Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Αρμάντο Ιανούτσι (2019)

Ο πιο μοντέρνος, all inclusive Ντέιβιντ Κόπερφιλντ που γυρίστηκε ποτέ, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αρμάντο Ιανούτσι που διασκεδάζει με τη βρετανική παράδοση, τις αναπάντεχες επιλογές στο καστ (από τον Κόπερφιλντ Ντεβ Πατέλ μέχρι την Τίλντα Σουίντον μέχρι τον Χιου Λόρι και από τον Μπεν Γουίσο μέχρι τον Πίτερ Καπάλντι) και το πνεύμα του Ντίκενς που αυτούσιο περιστρέφεται γύρω από μια βιογραφία κομμένη και ραμμένη για την παράξενη εποχή μας.


Το «Ο Διαφορετικός Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» του Αρμάντο Ιανούτσι προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 16 Ιουλίου σε διανομή της Spentzos Film.