57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 2016: Παιδικά - όχι αθώα ψέματα - στον «Σπορέα» του Γιόσουκε Τακέουτσι Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: Παιδικά - όχι αθώα ψέματα - στον «Σπορέα» του Γιόσουκε Τακέουτσι

Μια ταινία που σε βυθίζει αργά στον κόσμο της, θέτοντας ερωτήματα που ίσως και να μην χρειάζονται απαντήσεις, ο «Σπορέας» είναι το ντεμπούτο από την Ιαπωνία που αξίζει να προσέξεις.

Θεσσαλονίκη 2016: «Oταν Ξέσπασε η Βία» - Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους στα Aγρια Βαλκάνια Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: «Oταν Ξέσπασε η Βία» - Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους στα Aγρια Βαλκάνια

Μερικώς βαλκανικό western, μερικώς τοπική διασκευή της αισθητικής των αδερφών Κοέν και πλήρως μηδενιστικό στην προσέγγισή του, το «Oταν Ξέσπασε η Βία» πετυχαίνει μεν στις αναφορές του αλλά δεν καταφέρνει να βρει μέσα σε αυτές τη δίκη του διακριτή προσωπικότητα.

Θεσσαλονίκη 2016: Οι αδελφοί Κοέν συναντούν την οικονομική κρίση στο εξαιρετικό «Hell or High Water» του Ντέιβιντ Μακένζι Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: Οι αδελφοί Κοέν συναντούν την οικονομική κρίση στο εξαιρετικό «Hell or High Water» του Ντέιβιντ Μακένζι

O Βρετανός Ντείβιντ Μακένζι φτάνει στο δυτικό Τέξας και σκηνοθετεί υποδειγματικά τους Μπεν Φόστερ, Κρις Πάιν και Τζεφ Μπρίτζες σε μια ταινία για το έγκλημα, την τιμωρία, την αδελφική αγάπη και την οικονομική κρίση - άλλοτε αστείο, άλλοτε ελεγειακό, ένα αυθεντικό νεογουέστερν για την Αγρια Δύση της εποχής μας.

Θεσσαλονίκη 2016: Στον «Τυφλό Χριστό» του Κρίστοφερ Μάρεϊ η θρησκεία δεν έχει τίποτα κοινό με την Πίστη Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: Στον «Τυφλό Χριστό» του Κρίστοφερ Μάρεϊ η θρησκεία δεν έχει τίποτα κοινό με την Πίστη

Η αλληγορία του Κρίστοφερ Μάρεϊ είναι πολιτική, είναι κοινωνική, είναι άκρως ανθρωποκεντρική αλλά δεν είναι ποτέ θρησκόληπτη.

Θεσσαλονίκη 2016: Στο «Kékszakállú» η πραγματικότητα είναι χωρίς διέξοδο αλλά άψογα καδραρισμένη Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: Στο «Kékszakállú» η πραγματικότητα είναι χωρίς διέξοδο αλλά άψογα καδραρισμένη

Η αρχιτεκτονική του χώρου και τα αποσπάσματα από την όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ, το «Κάστρο του Κυανοπώγωνα», κάνουν το ντεμπούτο του Γκαστόν Σολνίτσκι μία ταινία που, ενώ είναι πανέμορφη, πασχίζει να βρει την δίοδο επικοινωνίας της με τον θεατή.

Θεσσαλονίκη 2016: Τo Flix βλέπει και γράφει για όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: Τo Flix βλέπει και γράφει για όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Το νεοσύστατο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου δείχνει το πρόσωπό του για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το Flix βλέπει όλες τις ταινίες που το αποτελούν και γράφει γι' αυτές.

Θεσσαλονίκη 2016: «Aνδρας Eλβετικός Σουγιάς» - ο Χάρι Πότερ πέθανε, ζήτω το πτώμα του (που κλάνει) Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: «Aνδρας Eλβετικός Σουγιάς» - ο Χάρι Πότερ πέθανε, ζήτω το πτώμα του (που κλάνει)

Φτιαγμένο με όλα τα συστατικά που μας έχει συνηθίσει το φεστιβάλ του Sundance, ο «Aνδρας Eλβετικός Σουγιάς» των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ αποκαλύπτει μέσα από την καφρίλα και την υπερβολή μια ειλικρινή, συγκινητική, ποπ φιλία.

Θεσσαλονίκη 2016:  Το «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους μία ωδή στην ποίηση της καθημερινότητάς μας Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: Το «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους μία ωδή στην ποίηση της καθημερινότητάς μας

Ο Τζιμ Τζάρμους επιστρέφει με μία απλή, λιτή κινηματογραφική σονάτα που ρίχνει φως και ζεστασιά στις μελαγχολικές ξεχασμένες αμερικανικές πόλεις, θυμίζοντας ότι η πραγματική τέχνη δεν βρίσκεται κάπου αλλού. Αλλά στην ίδια τη ζωή σου.

To 57o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινάει! Φεστιβάλ / Βραβεία

To 57o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινάει!

Το ανανεωμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ανοίγει αυλαία σήμερα, 3 Νοεμβρίου και για δέκα ημέρες φιλοδοξεί να στρέψει πάνω του τα βλέμματα μιας χώρας που εχει ανάγκη τις εικόνες του περισσότερο από οτιδήποτε αυτή τη στιγμή.

Λίγο πριν το «Αφτερλωβ», μια αγκαλιά απ' την αφίσα της ταινίας του Στέργιου Πάσχου Buzz

Λίγο πριν το «Αφτερλωβ», μια αγκαλιά απ' την αφίσα της ταινίας του Στέργιου Πάσχου

Ενα χάρτινο ανεξερεύνητο δάσος, μια σάρκινη αγκαλιά. Η αφίσα του «Αφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου κάνει την εμφάνισή της λίγο πριν από την ελληνική πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.