Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

«Ο Σπορέας» («The Sower») του Γιόσουκε Τακέουτσι - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 14.15

Ιαπωνικό δράμα με τη συναισθηματική νοημοσύνη που χαρακτηρίζει το ασιατικό σινεμά. Ο Μιτσούο μόλις βγήκε από μια ψυχιατρική κλινική έπειτα από τρία χρόνια και συναντά όλο χαρά τον αδελφό του, Γιούτα, και την ανιψιά του, Τσίε. Μόνο που την επόμενη μέρα ένα τραγικό γεγονός θα διαλύσει την επιφανειακή γαλήνη και θα βυθίσει ολόκληρη την οικογένεια στην οδύνη, τις τύψεις και την αμφιβολία. Ψηλαφίζοντας έννοιες όπως η ενοχή, η συγχώρεση, η μοίρα, κι εγείροντας σημαντικά ηθικά ερωτήματα, το φιλμ σε οδηγεί δίχως ανάσα, σε μια διαδρομή συναισθηματικής έντασης και ψυχολογικής αγωνίας. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τον «Σπορέα» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

Scarred Hearts 607

«Σημαδεμένες Καρδιές» («Scarred Hearts») του Ράντου Ζούντε - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 15.30

Λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας άντρας με πολιομυελίτιδα μπαίνει στο νοσοκομείο. Γίνεται κομμάτι μιας παρέας διανοούμενων ασθενών που σχολιάζουν την άνοδο του ναζισμού, τον καλλιτεχνικό αναβρασμό της εποχής και μια ολόκληρη κοινωνία που αλλάζει. Ο σκηνοθέτης του «Aferim!» επιστρέφει με μια σάτιρα που θυμίζει το «Μαγικό Βουνό» του Τόμας Μαν. Ειδικό βραβείο επιτροπής και βραβείο Δον Κιχώτης στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Διαβάστε περισσότερα για το φετινό τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια εδώ.

mountain 607

«Βουνό» («Mountain») του Αμίρ Νταντερί - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 18.30

Η νέα ταινία ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Νέου Ιρανικού Κινηματογράφου, που ήταν και ο πρώτος Ιρανός σκηνοθέτης που εγκατέλειψε το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Κάπου στον ύστερο Μεσαίωνα, ο Αγκοστίνο ζει με τη γυναίκα και τον γιο του στην απόλυτη εξαθλίωση, έξω από ένα μικρό χωριό. Ενα γιγαντιαίο βουνό υψώνεται σαν τείχος, κόβοντας το φως του ήλιου και αφήνοντας τη γη έρημη. Παρά τις παραινέσεις της οικογένειάς του να φύγουν, ο Αγκοστίνο επιμένει πως η μοίρα του βρίσκεται εκεί. Πιστεύει πως οι ρίζες ενός ανθρώπου δεν μπορούν να τον προδώσουν, κι έτσι, παλεύει μάταια να βρει μια λύση για να ταΐσει την οικογένειά του που λιμοκτονεί. Ομως η ζωή τους δεν βελτιώνεται, κι έτσι ο Αγκοστίνο αποφασίζει ν’ αναμετρηθεί με τον όγκο και τη δύναμη του βουνού...

un lac 607

«Μια Λίμνη» («Un Lac») του Φιλίπ Γκραντριέ - Αφιέρωμα - Παύλος Ζάννας στις 19.00

Για να βυθιζόμαστε... με το μαλακό στα σκοτάδια του Γάλλου δημιουργού, το αφιέρωμα στον Φιλίπ Γκραντριέ ξεκινά με μια ταινία του 2008, για την οποία γράφτηκε πως μοιάζει με «κάτι που θα γύριζε ο Ντέιβιντ Λιντς αν έπαιρνε LSD». Το φιλμ εκτυλίσσεται σε μια χώρα για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα: μια χώρα γεμάτη χιόνι και πυκνά δάση, κάπου στο Βορρά, όπου ζει μια οικογένεια σ’ ένα απομονωμένο σπίτι κοντά σε μια λίμνη. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το Αφιέρωμα στον Φιλίπ Γκραντριέ εδώ.

aniceto 607

«Ανισέτο» («Aniceto») του Λεονάρντο Φάβιο - Αφιέρωμα - Παύλος Ζάννας στις 21.00

Από σήμερα αρχίζουμε ν' ανακαλύπτουμε τον άνθρωπο που έγινε εξίσου διάσημος στη Λατινική Αμερική για τη μουσική όσο και για το σινεμά του, ενώ εξακολουθεί να παραμένει ελάχιστα γνωστός στην Ευρώπη κι ακόμη περισσότερο στην Ελλαδα. Σ' αυτήν, την τελευταία δουλειά του, ο Λεονάρντο Φάβιο κάνει ένα ριμέικ μιας από τις πρώτες του ταινίες, «Το Ρομάντζο του Ανισέτο και της Φρανσίσκα», αλλά υπό τη μορφή μιούζικαλ. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το Αφιέρωμα στον Λεονάρντο Φάβιο εδώ.

porto 607

«Πόρτο» («Porto») του Γκέιμπ Κλίνγκερ - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 21.30

Μια από τις τελευταίες ταινίες όπου έπαιξε ο τόσο πρόωρα χαμένος Αντον Γέλτσιν, που πέθανε τον Ιούνιο. Ο Τζέικ και η Ματί είναι δύο αουτσάιντερ στην πόλη του Πόρτο, που υπήρξαν κάποτε για λίγο μαζί. Μυστήριο καλύπτει τις στιγμές που μοιράστηκαν, και ψάχνοντας μέσα από άλλοτε χαρούμενες κι άλλοτε οδυνηρές αναμνήσεις, ξαναζούν την αιφνιδιαστική τους συνάντηση που σταμάτησε το χρόνο για μία νύχτα. Μια γνήσια ρομαντική εμπειρία, γεμάτη σινεφίλ αναφορές, που γυρίστηκε σε φιλμ 8, 16 και 35mm, κι έχει τις «ευλογίες» του Τζιμ Τζάρμους.

the last family 607

«Η Τελευταία Οικογένεια» («The Last Family») του Γιαν Ματουσίνσκι - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τώνια Μαρκετάκη στις 22.30

Μια αντισυμβατική, καθηλωτική βιογραφία του Πολωνού σουρεαλιστή ζωγράφου Σντζίζουαφ Μπεκσίνσκι, ο οποίος συνήθιζε να καταγράφει κάθε σκηνή της οικογενειακής του ζωής με την αγαπημένη του βιντεοκάμερα. Ο Μπεκσίνσκι είναι ένας τρυφερός άνθρωπος με αραχνοφοβία, παρά τις άγριες σεξουαλικές του φαντασιώσεις και τις δυστοπίες που αρέσκεται να ζωγραφίζει. Η γυναίκα του προσπαθεί να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη, αλλά ο γιος τους τούς δημιουργεί προβλήματα, με τα βίαια ξεσπάσματά του και τις απειλές του πως θ’ αυτοκτονήσει. Ενας ταλαντούχος ντοκιμαντερίστας αφηγείται την 28χρονη οδύσσεια της οικογένειας με τα περισσότερα ίσως τεκμήρια στην ιστορία, και θολώνει τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία.

innocence 607

«Αθωότητα» («Innocence») του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ - Ματιές στα Βαλκάνια / Αφιέρωμα - Σταύρος Τορνές στις 23.00

Ξεκινά το αφιέρωμα στον Ντεμίρκουμπουζ (με τη δική του παρουσία, καθώς ο σκηνοθέτης θα προλογίζει τις προβολές των ταινιών του), ο οποίος θεωρείται από τους θεμελιωτές του νέου τουρκικού σινεμά, ένας αντικομφορμιστής που φυλακίστηκε για τις αριστερές του πεποιθήσεις σε ηλικία 17 ετών και έκτοτε αποτυπώνει με τον δικό του διεισδυτικό και στοχαστικό τρόπο την τουρκική κοινωνία καθώς αλλάζει με δραματικούς ρυθμούς. Σ' αυτήν εδώ την ταινία του 1997, ο Γιουσούφ έχει μόλις αφεθεί ελεύθερος ύστερα από δέκα χρόνια στη φυλακή. Μην έχοντας πού αλλού να πάει, αποφασίζει να επισκεφθεί την αδελφή του στη Σμύρνη. Εγκαθίσταται σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τα αδιέξοδα στα οποία ο ίδιος έχει εγκλωβιστεί. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το αφιέρωμα στον Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ εδώ.

swiss army man 607

«Ανδρας Ελβετικός Σουγιάς» («Swiss Army Man») των Ντάνιελ Κουάν, Ντάνιελ Σάινερτ - Εκτός Συναγωνισμού - Ολύμπιον στις 23.15

Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ είναι πτώμα. Και κλάνει. Τι άλλο χρειάζεται να ξέρετε; Μια «γκόνζο» κωμωδία και μαζί μια buddy movie δια χειρός δύο επιφανών σκηνοθετών βιντεοκλίπ και διαδραστικών ταινιών, πότε παράλογη και πότε συναισθηματική, πότε πνευματώδης και πότε μύχια, και πάλι από την αρχή. Ο Χανκ είναι χαμένος στην ερημιά κι έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να επιστρέψει σπίτι. Ωσπου κάποια μέρα όλα αλλάζουν, όταν ένα πτώμα με το όνομα Μάνι ξεβράζεται στην ακτή. Οι δυο τους γίνονται κολλητοί και ξεκινούν για μια επική περιπέτεια που θα ξαναφέρει τον Χανκ στην αγκαλιά της γυναίκας των ονείρων του. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το τρέιλερ του «Swiss Army Man» εδώ.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.