Φεστιβάλ / Βραβεία

To 57o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινάει!

στα 10

Το ανανεωμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ανοίγει αυλαία σήμερα, 3 Νοεμβρίου και για δέκα ημέρες φιλοδοξεί να στρέψει πάνω του τα βλέμματα μιας χώρας που εχει ανάγκη τις εικόνες του περισσότερο από οτιδήποτε αυτή τη στιγμή.

Flix Team
To 57o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινάει!

Το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στην πρόβα τζενεράλε της νέας του διεύθυνσης (γενικής και καλλιτεχνικής) που θα κριθεί όχι μόνο για τις επιλογές της αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο ολόκληρη η διοργάνωση θα αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα της χώρας, της Ευρώπης, του κόσμου σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές της Ιστορίας τους.

Το Flix θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που μας κάνουν να ανυπομονούμε περισσότερο:

νήμα 607

1. Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου / Θεσμοθετείται φέτος για πρώτη φορά επίσημα και περιλαμβάνει περίπου όλη την ελληνική παραγωγή της χρονιάς, συν παράλληλες εκδηλώσεις για την προώθηση του ελληνικού σινεμά. Οι προβολές περιλαμβάνουν 12 ταινίες σε πρώτη προβολή, 11 ταινίες που είτε έχουν βγει στις αίθουσες ή έχουν προβληθεί σε άλλες διοργανώσεις, 3 ταινίες από Ελληνες της Διασποράς και μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους, ανάμεσα στις οποίες και οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας.

Διαβάστε ακόμη: Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου: Οχι τόσο σέξι, αλλά ευτυχώς ούτε «τα νέα κρατικά βραβεία»!

ΠΑΟΚ

2. Η προβολή του «90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη / Είναι με διαφορά η πιο εορταστική προβολή ολόκληρου του Φεστιβάλ. Οχι μόνο γιατί είναι το τελευταίο φιλμικό ταξίδι του Νίκου Τριανταφυλλίδη, αλλά γιατί ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του ΠΑΟΚ και την ίδια στιγμή αυτή της Θεσσαλονίκης κάνει πρεμιέρα ακριβώς στον τόπο που πρέπει τη στιγμή που πρέπει.

Διαβάστε ακόμη: ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί! Η Μαρίνα Δανέζη μοιράζεται με το Flix το τελευταίο ταξίδι του Νίκου Τριανταφυλλίδη

in the blood 607

3. Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα / 17 ταινίες που θα συζητηθούν, όλες πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών απ' όλον τον κόσμο που έρχονται φορτωμένες βραβεία από διεθνή φεστιβάλ ή κάνουν στη Θεσσαλονίκη την παγκόσμια πρεμιέρα τους. Οι πραγματικές ανακαλύψεις του 57ου Φεστιβάλ βρίσκονται εδώ και είναι αυτές που θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης.

Διαβάστε αναλυτικά: Θεσσαλονίκη 2016: 17 ταινίες για έναν Χρυσό Αλέξανδρο

gimme danger 607

4. Τζιμ Τζάρμους x 2 / To 57o Φεστιβάλ ανοίγει αυλαία με το «Paterson», την πιο πρόσφατη ταινία του Τζιμ Τζάρμους που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 69ο Φεστιβάλ Καννών. Ενδιάμεσα, το volume ανεβαίνει για το «Gimme Danger», το ντοκιμαντέρ του Τζιμ Τζάρμους για τους The Stooges - ναι, όχι μόνο δηλαδή για τον Ιγκι Ποπ.

Διαβάστε εδώ περισσότερα: Ενας Τζιμ Τζάρμους δεν είναι (ποτέ) αρκετός στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

malgre la nuit 607

5. Το αφιέρωμα στον Φιλίπ Γκραντριέ. / Ενας από τους πιο ιδιαίτερους Γάλλους σκηνοθέτες έρχεται στη Θεσσαλονίκη με τη σκοτεινά γοητευτική φιλμογραφία του αλλά και την πιο πρόσφατη ταινία του με τίτλο «Malgre La Nuit» και πρωταγωνίστρια την Αριάν Λαμπέντ.

Διαβάστε αναλυτικά: O Φιλίπ Γκραντριέ φέρνει τα σκόταδια του στο 57o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Valerie 607

6. Οι μεταμεσονύκτιες προβολές / Με γενικό τίτλο «Round Midnight», μια εκλεκτική ομάδα ταινιών ετοιμάζεται να κάνει τα «μετά τις 12» του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μια πραγματική εμπειρία. Από το «Σπίτι με τα Γελαστά Παράθυρα» του Πούπι Αβάτι μέχρι το «Η Βάλερι και η Εβδομάδα των Θαυμάτων» του Γιάρομιλ Γίρις, η έννοια του «κλασικού» παίρνει τις πραγματικές του διαστάσεις.

Ornithologist 607

7. Το τμήμα «Αντι/Κατοπτρισμοί» / Στο νέο αυτό τμήμα του Φεστιβάλ, οι ταινίες συνομιλούν μεταξύ τους, αναζητώντας τον τρόπο που δυο φιλμ καθρεφτίζουν ξεκάθαρα ή αδιόρατα το ένα το άλλο, στη φόρμα, στην αισθητική, στη θεματική, στον τρόπο που βλέπουν το σινεμά ή τον κόσμο. Ανάμεσά τους ο βραβευμένος «Ορνιθολόγος» του Ζοάο Πέδρο Ροντρίγκεζ, το «Mimosas» του Ολιβερ Λάσε και το «Γράμματα από το Μέτωπο» του Ιβο Μ. Φερέιρα.

Block - C 607

8. To αφιέρωμα στον Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ / Ο θεμελιωτής του νέου τουρκικού κινηματογράφου φτάνει στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τις σημαντικότερες ταινίες της φιλμογραφίες του: ένα ταξίδι στο σύγχρονο τουρκικό σινεμά της αμφισβήτησης, της επανάστασης, της ανθρώπινης συνείδησης.

Διαβάστε αναλυτικά: Μερικές από τις ωραιότερες ταινίες της χρονίας στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Αυτή η Νύχτα Μένει 607

9. H προβολή του «Αυτή η Νύχτα Μένει» στο Barbarella Live / Η ίσως πιο λαοφιλής ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το «Αυτή η Νύχτα Μένει» του 2000 θα προβληθεί - σε ένα ταιριαστό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη που έφυγε τον Ιανουάριο που μας πέρασε - στο φυσικό της χώρο, ένα μουσικό κλαμπ της Θεσσαλονίκης (Barbarella Live, Βασιλέως Ηρακλείου 43, Θεσσαλονίκη), την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ενώ μετά την προβολή της θα ακολουθήσει συναυλία με τη μουσική και τα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη αυτοπροσώπως.

Διαβάστε αναλυτικά: Θεσσαλονίκη 2016: Μια νύχτα που θα... μείνει, αφιερωμένη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο

aniceto 607

10. Το αφιέρωμα στον Λεονάρντο Φάβιο / Σχεδόν ολοκληρωτικά άγνωστος εκτός της Αργεντινής, ο Λεονάρντο Φάβιο υπήρξε μια μοναδική, ασύγκριτη μορφή της λαϊκής κουλτούρας της Αργεντινής των τελευταίων πενήντα χρόνων, την οποία σημάδεψε όχι μόνο με τα τραγούδια του, που ενσωματώθηκαν στο συλλογικό ασυνείδητο κάμποσων γενεών, αλλά και με την άνευ όρων υποστήριξη του Περονισμού, ο οποίος έγινε ένα είδος ενσάρκωσης της φαντασίας του.

Διαβάστε αναλυτικά: Λεονάρντο Φάβιο: Ανακαλύπτοντας έναν σπουδαίο σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016

To 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει αυλαία φέτος στο Ολύμπιον μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν –αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: