Θεσσαλονίκη 2016: Μια νύχτα που θα... μείνει, αφιερωμένη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΒΡΑΒΕΙΑ 02 NOV 2016  /  Μανώλης Κρανάκης

Αφιερωμένη στο Νίκο Παναγιωτόπουλο, η προβολή του «Αυτή η Νύχτα Μένει» στο Barbarella Live είναι ένα από τα highlights του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

«Είναι η μόνη ταινία που έχω κάνει που δεν φοβάμαι να μπω στην αίθουσα μετά την προβολή. Οι θεατές είναι σε κατάσταση ευφορίας, και πρέπει να ομολογήσω ότι όχι μόνον δεν μου είναι δυσάρεστο, αλλά αισθάνομαι και φοβερά κολακευμένος, παρ’ όλες τις γνωστές θέσεις μου για το «κοινό», για την "κοινή γνώμη", την "κοινή λογική" και την «κοινή ηθική»...»

Η ίσως πιο λαοφιλής ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το «Αυτή η Νύχτα Μένει» του 2000 θα προβληθεί - σε ένα ταιριαστό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη που έφυγε τον Ιανουάριο που μας πέρασε - στο φυσικό της χώρο, ένα μουσικό κλαμπ της Θεσσαλονίκης (Barbarella Live, Βασιλέως Ηρακλείου 43, Θεσσαλονίκη), την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ενώ μετά την προβολή της θα ακολουθήσει συναυλία με τη μουσική και τα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη αυτοπροσώπως.

To 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει αυλαία φέτος στο Ολύμπιον μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν –αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

Αυτή η Νύχτα Μένει 607

Αυτή η Νύχτα Μένει, Ελλάδα, 1999 Έγχρωμο, 120’ / Σκηνοθεσία: Nίκος Παναγιωτόπουλος / Σενάριο: Nίκος Παναγιωτόπουλος, Θάνος Aλεξανδρής / Ηθοποιοί: Nίκος Kουρής, Aθηνά Mαξίμου, Zωή Nαλμπάντη, Kώστας Mαρκόπουλος

O Aντρέας και η Στέλλα, δυο νέα παιδιά, παίζουν το παιχνίδι της ζωής και της επιβίωσης στη σύγχρονη Eλλάδα της ανεργίας, των μεταναστών και των κλειστών οριζόντων. Θα μάθουν και προπάντων θα πάθουν, διασχίζοντας μια Eλλάδα που αλλάζει μένοντας ίδια, μέσα από τα ναρκοθετημένα τοπία της ανάγκης, του έρωτα και της επιθυμίας. Ένας πολύμορφος κόσμος θα παρελάσει μπροστά τους. Aπό τις EBΓEΣ και τις ταράτσες της Aθήνας, στα χιονισμένα βουνά και τα σκυλάδικα της επαρχίας. Tρένα, λεωφορεία, σταθμοί, παγωμένα δωμάτια ξενοδοχείων, νύχτες αμαρτωλές με αλκοόλ και μουσικές μπουζουκιών, με τραγουδίστριες-κονσοματρίς και απαιτητικούς πελάτες, με ρωσίδες χορεύτριες, με μποξέρ-συγγραφείς και γαλατάδες-φιλοσόφους, αλλά και με αληθινούς δολοφόνους και πραγματικά όπλα. Στο τέρμα αυτής της περιπλάνησης, μπροστά στη γυμνή απειλή της βίας, ο φόβος θα τους δείξει το πρόσωπό του, κι ενώ το χιόνι θα πέφτει βουβό, μια φωνή μέσα τους θα ψιθυρίσει: "Όμορφα, παιδιά! H περιπέτεια πέθανε!".

Διαβάστε ακόμη: Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο σκηνοθέτης που έβλεπε τα όνειρα

Αυτή η Νύχτα Μένει 607 Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στα γυρίσματα της ταινίας μαζί με τον Νίκο Κουρή και την Αθηνά Μαξίμου

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Parthenώn Film Festival και την parallaxi και με την ευγενική χορηγία της JAMESON.

Δείτε και ακούστε εδώ το «Αυτή η Νύχτα Μένει» του Σταμάτη Κραουνάκη με τη φωνή της Δήμητρας Παπίου:


To 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει αυλαία φέτος στο Ολύμπιον μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν –αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

57th thessaloniki poster 607

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.