Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

«Κυλά στο Αίμα» («In the Blood») του Ράσμους Χέιστερμπεργκ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 14.45

Ο διακεκριμένος Δανός σεναριογράφος σκηνοθετεί για πρώτη φορά. Η ταινία του δεν είναι μια ακόμη ταινία ενηλικίωσης, μα περισσότερο μια σπουδή πάνω στο υπαρξιακό άγχος μιας γενιάς που μοιάζει προνομιούχα και δίχως προβλήματα. Ο Σίμον βλέπει τη ζωή του να αλλάζει ριζικά στη διάρκεια ενός καλοκαιριού στην Κοπεγχάγη, το τελευταίο που περνά με τους τρεις συγκατοίκους του. Κάθε νύχτα, τα τέσσερα αγόρια παρτάρουν, μεθούν και κυνηγάνε κορίτσια, την άλλη μέρα ξυπνούν και πάλι απ’ την αρχή. Μόνο που οι καιροί αλλάζουν: όταν όλοι στην παρέα εκτός από τον Σίμον συμφωνούν να πουλήσουν το διαμέρισμά τους, ξεκινούν οι εντάσεις. Ο Σίμον δεν είναι έτοιμος ν’ αφήσει πίσω του τις ανέμελες μέρες, κι όμως βλέπει τους άλλους να βρίσκουν απάγκιο στην ενηλικίωση. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Κυλά στο Αίμα» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

Blind Christ 607

«Ο Τυφλός Χριστός» («The Blind Christ») του Κρίστοφερ Μάρεϊ - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 15.15

Ο Χιλιανός σκηνοθέτης του «Manuel de Ribera» επανέρχεται μ' ένα... θαύμα. Ο Μάικλ πιστεύει πως είχε μια θεία αποκάλυψη στην έρημο. Οι γείτονές του, που είναι άθεοι, τον παίρνουν για τρελό. Ένα απόγευμα, ένας παιδικός τους φίλος βρίσκεται αναμεμειγμένος σ’ ένα ατύχημα σ’ ένα μακρινό χωριό. Για να γιατρέψει τον φίλο του μ’ ένα θαύμα, ο Μάικλ αποφασίζει να παρατήσει τα πάντα και να γίνει προσκυνητής διασχίζοντας ξυπόλητος την έρημο. Στην πραγματικότητα, διασχίζει μια φτωχή κοινωνία στο χείλος του γκρεμού: άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης της βιομηχανίας των ορυχείων και εξαρτημένοι από ουσίες χρειάζονται τόσο πολύ να πιστέψουν σε κάτι, που βλέπουν στο πρόσωπο του Μάικλ τον σωτήρα τους.

La Larga Noche de Francisco Sanctis 607

«Η Μεγάλη Νύχτα του Φρανσίσκο Σάνκτις» («The Long Night of Francisco Sanctis») των Αντρέα Τέστα και Φρανσίσκο Μαρκέζ - Εκτός Συναγωνισμού - Φρίντα Λιάππα στις 15.30

Τη δεκαετία του ’70, στη δικτατορία της Αργεντινής, ένας φιλήσυχος υπάλληλος αναλαμβάνει να ειδοποιήσει δυο αντιστασιακούς οι οποίοι πρόκειται να συλληφθούν μόλις ξημερώσει. Η νύχτα που ακολουθεί είναι γεμάτη διλήμματα και ανατροπές. Επίσημη συμμετοχή στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών.

Kékszakállú 607

«Kékszakállú» του Γκαστόν Σολνίτσκι - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 17.00

Ο Αργεντίνος σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Papirosen» στρέφεται στη μυθοπλασία, μ' ένα αντισυμβατικό πορτρέτο κάποιων νεαρών γυναικών. Οι ηρωίδες του βρίσκονται στο κατώφλι της ενηλικίωσης και ψάχνουν διέξοδο από τις διάφορες κρίσεις που γεννούν οι απομονωτικές ανέσεις της προνομιούχας τάξης τους, παγιδευμένες καθώς είναι στα σώματά τους, ανάμεσα σε φίλους και εραστές, και τελικά σε μια κουλτούρα οικονομικής και πνευματικής ύφεσης. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Kékszakállú» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

La Vie Nouvelle

«Μια Νέα Ζωή» («Une vie nouvelle») του Φιλίπ Γκραντριέ - Αφιέρωμα - Παύλος Ζάννας στις 19.15

Ο παράφορος έρωτας ενός άντρα με μια πόρνη είναι η κινητήριος δύναμη στο «Η Νέα Ζωή» (2002), με πρωταγωνίστρια την Ανα Μουγκλαλίς. Πειραματικό, απρόσμενο, το φιλμ εκτυλίσσεται σαν ένα παράξενο όνειρο, μια μεταφορά για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, μια υπενθύμιση για το τέρας που κρύβει κανείς μέσα του. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το αφιέρωμα στον Φιλίπ Γκραντριέ, που θα προλογίζει τις προβολές του στη Θεσσαλονίκη, εδώ.

ΠΑΟΚ

«90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη - Ειδικές Προβολές ΦΕΚ - Ολύμπιον στις 20.00

«Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Ο ΠΑΟΚ φέρει, δίκαια, όλα τα στοιχεία της μυθολογίας μίας ομάδας μύθου τα οποία «έχουν εγγραφεί στο DNA της ομάδας και είναι ευδιάκριτα τόσο στο σήμερα όπως με την ίδια ένταση που καθορίζουν το μέλλον». Αυτή εδώ είναι η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης και θα την παρακολουθήσουμε... οπαδικά! Διαβάστε ακόμη: ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί! Η Μαρίνα Δανέζη μοιράζεται με το Flix το τελευταίο ταξίδι του Νίκου Τριανταφυλλίδη

original bliss 607

«Παράδοξη Ευτυχία» («Original Bliss») του Σβεν Τάντικεν - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Φρίντα Λιάππα στις 20.30

Με τη Μαρτίνα Γκέντεκ να δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία, αυτή η ψυχολογικά αγωνιώδης ιστορία μας βυθίζει σε σκοτεινά νερά κι ανεξερεύνητες περιοχές. Η πίστη και η σεξουαλικότητα, ο πόθος και η βία, η ανάγκη ν’ αγαπηθείς και η αμφιβολία για το αν το αξίζεις συνθέτουν τον καμβά αυτής της ταινίας. Απεγνωσμένα εγκλωβισμένη σ’ έναν αποτυχημένο γάμο, η Ελένε χάνει κάθε ελπίδα όταν νιώθει ότι έχει εγκαταλειφθεί κι απ’ τον Θεό. Ψάχνοντας για βοήθεια, βρίσκει το μυστικό για ν’ απελευθερωθεί στο πρόσωπο ενός ψυχολόγου, ο οποίος έχει τους δικούς του δαίμονες να παλέψει.

Certain Women 607

«Κάποιες Γυναίκες» («Certain Women») της Κέλι Ράικαρντ - 2 ή 3 Πράγματα που Ξέρω γι' Αυτήν - Φρίντα Λιάππα στις 23.00

Με φόντο τον μεγάλο ουρανό του νότου της Μοντάνα, σ’ ένα απέραντο και ασάλευτο τοπίο, κάποιες γυναίκες γεμάτες θέληση αναζητούν τρόπους ν’ αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους. Η υπέροχη, διαπεραστική, ευαίσθητη νέα ταινία της δημιουργού του «Γουέντι και Λούσι», με τις Κρίστεν Στιούαρτ, Μισέλ Γουίλιαμς και Λόρα Ντερν. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Certain Women» εδώ.

Hell or High Water 607

«Πάση Θυσία» («Hell or High Water») του Ντέιβιντ Μακένζι - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Ολύμπιον στις 23.15

Τζεφ Μπρίτζες, Κρις Πάιν, Μπεν Φόστερ και η ομορφότερη διατύπωση της Αγριας Δύσης στην οποία ζούμε όλοι σήμερα. O Βρετανός Ντέιβιντ Μακένζι φτάνει στο δυτικό Τέξας και σκηνοθετεί υποδειγματικά μια ταινία για το έγκλημα, την τιμωρία, την αδελφική αγάπη και την οικονομική κρίση - άλλοτε αστείο, άλλοτε ελεγειακό, ένα αυθεντικό νεογουέστερν για την Αγρια Δύση της εποχής μας. Δείτε περισσότερα για την ταινία και διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Hell or High Water» εδώ.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.