Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Certain Women» της Κέλι Ράιχαρντ ο μεγάλος νικητής στο Φεστιβάλ του Λονδίνου

στα 10

Η κριτική επιτροπή με πρόεδρο την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

To «Certain Women» της Κέλι Ράιχαρντ ο μεγάλος νικητής στο Φεστιβάλ του Λονδίνου
Η Μισέλ Γουίλιαμς στο «Certain Women»

Πέρσι τέτοια εποχή, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη έφευγε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου με το βραβείο καλύτερης ταινίας στις αποσκευές της, για το ανδοκρατούμενο «Chevalier».

Athina Tsangari BFI 2016 Η Αθηνά Τσαγγάρη στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ του Λονδίνου

Φέτος, ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, ήρθε η σειρά της να απονείμει, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής (Αμπι Μόργκαν, Αντονι Τσεν, Γκούγκου Μπάτα-Ρο, Ραντού Τζουντ), το βραβείο καλύτερης ταινίας στο γυναικοκρατούμενο «Certain Women» της Κέλι Ράιχαρντ (δείτε εδώ το τρέιλερ), μια σπουδή πάνω στις ζωές τριών πολύ διαφορετικών γυναικών (τις υποδύονται οι Κρίστεν Στιούαρτ, Μισέλ Γουίλιαμς και Λόρα Ντερν) στη Μοντάνα της Αμερικής.

Δείτε ακόμη: H Μισέλ Γουίλιαμς, η Κρίστεν Στιούαρτ και η Λόρα Ντερν είναι «Certain Women» της Κέλι Ράιχαρντ**

Certain Women 607 Η Κρίστεν Στιούαρτ στο «Certain Women»

«Σε μια λαμπρή χρονιά για το σινεμά, ήταν η δεξιοτεχνική σκηνοθεσία και η ήρεμη σεμνότητα αυτής της ταινίας που καθόρισαν την επιλογή μας για την καλύτερη ταινία», ανέφερε η επιτροπή στην επίσημη ανακοίνωσή της. «Μια ανθρώπινη και σπαρακτική ιστορία που αποτυπώνει με εντυπωσιακή ευαισθησία και διακριτική λιτότητα την απομόνωση, τις διαψεύσεις και τη μοναξιά της ζωής σε μια ήσυχη γωνιά της επαρχιακής Αμερικής»

Διαβάστε ακόμη: Μαριόν Κοτιγιάρ - Λέα Σεντού στο Φεστιβάλ του Λονδίνου: Αυτό θα πει... γόνιμη συνεργασία**

Raw 607 «Raw»

Το Βραβείο Σάδερλαντ (το οποίο επέλεξε διαφορετική επιτροπή, με πρόεδρο τη σκηνοθέτιδα του «Suffragette», Σάρα Γκαβρόν) για καλύτερη πρώτη ταινία πήγε στο «Raw» της Ζιλιά Ντικουρνό, μια ιστορία ενηλικίωσης (και τρόμου) με ηρωίδα μια νεαρή γυναίκα που εθίζεται στην ωμή σάρκα (η ταινία προβλήθηκε και στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και έχει διανομή στη χώρα μας), ενώ η κριτική επιτροπή έδωσε ειδική μνεία στο «Divines» της Ούντα Μπενιαμίνα, για την ξεχωριστή ερμηνεία της Ουλάγια Αμάμρα.

Julia Ducournaeu H Ζιλιά Ντικουρνό του «Raw»

Τέλος, το Βραβείο Γκρίρσον για καλύτερο ντοκιμαντέρ απέσπασε το «Starless Dreams» του Μεράντ Οσκουέι, το πορτρέτο ανήλικων γυναικών εγκληματιών που ζουν στο απόλυτο περιθώριο της ιρανικής κοινωνίας.

Στην τελετή βραβεύθηκε με το τιμητικό βραβείο BFI Fellowship ο σκηνοθέτης Στιβ ΜακΚουίν - φυσικά παρουσία του αγαπημένου του φίλου και συνεργάτη Μάικλ Φασμπέντερ:

Michael Fassbender

Michael Fassbender

Michael Fassbender

Διαβάστε ακόμη