«Η καλύτερη γενικότερα» καλείται ν' αποδείξει ότι είναι η Αθηνά Τσαγγάρη, διεθνώς, αφού το «Chevalier» της (θυμηθείτε τα πάντα για την ταινία εδώ), είναι το φιλμ που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κούρσα για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ 2017 - έξι χρόνια μετά το «Attenberg» που ήταν το 2011 η επίσημη υποβολή της Ελλάδας. Η επιτροπή, εντεταλμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, που πήρε την απόφαση, αποτελείται από τον σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση, τον κριτικό κινηματογράφου Ρόμπι Εκσιέλ, τον διευθυντή φωτογραφίας Ανδρέα Σινάνο, τη σκηνοθέτη Αγγελική Αντωνίου, την ηθοποιό Ηρώ Μανέ, τον κριτικό κινηματογράφου Παναγιώτη Τιμογιαννάκη και τον διανομένα Βασίλη Σουραπά.
Διαβάστε κι αυτό: Oscars 2017 - Αυτές είναι οι ταινίες που θα διεκδικήσουν μια θέση στην πεντάδα για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
Το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, απέσπασε στα περσινά βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το Βραβείο Σεναρίου (που συνυπέγραψαν η σκηνοθέτης κι ο Ευθύμης Φιλίππου), ενώ η ταινία τιμήθηκε στο Φεστιβάλ του Λονδίνου και συμμετείχε στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Λοκάρνο, Τορόντο και Νέας Υόρκης. Η επιλογή της επιτροπής και του Υπουργείου Πολιτισμού, βέβαια, δεν συμπίπτει με τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016, που ανακήρυξαν ως καλύτερη ταινία της χρονιάς το «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου (θυμηθείτε εδώ αναλυτικά την περσινή τελετή απονομή των βραβείων Ιρις της ΕΑΚ).
Διαβάστε ακόμη: «Chevalier», το κερδισμένο παιχνίδι της Αθηνάς Τσαγγάρη
Ωστόσο, η διαδικασία που μεσολαβεί από το να προταθεί μία ταινία από τη χώρα της για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ, μέχρι να φτάσει, πια, στην τελική 5άδα των υποψηφιοτήτων για το βραβείο, αφότου την έχουν δει οι ψηφοφόροι της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, έχει κάνει τη διαφήμιση, την προώθηση και τις δημόσιες σχέσεις της στην Αμερική, έχει συναγωνιστεί στρατηγικά τις σημαντικότερες μη-αγγλόφωνες ταινίες της χρονιάς απ' ολόκληρο τον κόσμο, είναι μια πορεία δύσκολη, απαιτητική σε ανθρώπινο δυναμικό, δικτύωση και budget και η Αθηνά Τσαγγάρη με την ομάδα της ενδέχεται να έχουν και το σθένος και την υποστήριξη για να το κάνουν.
To «Chevalier» έχει διανομή στην Αμερική (από την Strand Releasing που είχε και τη διανομή του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, περσινής υποβολής της Ελλάδας για το Οσκαρ) και ας μην ξεχνάμε πως η πιο πρόσφατη - και με διαφορά από τις προηγούμενες - ελληνική ταινία που έφτασε να διαγωνίζεται στην 5άδα για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ, ήταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου το 2010, ταινία στην οποία η Αθηνά Τσαγγάρη κρατούσε τη θέση του associate producer. Το 2011 η Τσαγγάρη δεν κατάφερε με το «Attenberg» να μπει στη short list των ταινιών που διεκδικούν το ξενόγλωσσο Οσκαρ. Ισως φέτος, το «Chevalier» σταθεί πιο τυχερό...
Διαβάστε και δείτε ακόμη: