Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016: Οσα κρατάμε από την τελετή απονομής

στα 10

Αλέξης Αλεξίου μονοκούκι, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ δυνατά και το προσφυγικό σε πρώτο πλάνο: Ολα όσα θα θυμόμαστε από τα Βραβεία Ιρις της ΕΑΚ 2016.

Flix Team
Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016: Οσα κρατάμε από την τελετή απονομής

Καμιά τελετή απονομής βραβείων δεν πρέπει να κρατά τρεις ώρες, πόσω μάλλον των βραβείων του ελληνικού σινεμά που, καλώς ή κακώς, κακώς για την ακρίβεια, αφορούν ακόμα μια μικρή μερίδα του κοινού και την κινηματογραφική κοινότητα. Πέραν αυτού, ωστόσο, η χτεσινοβραδινή 7η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν θεαματική, πολιτική, οργανωμένη και ενίοτε συγκινητική. Παρακάτω συνοψίζουμε όσα στοιχεία και αναμνήσεις θα κρατήσουμε από την Τελετή.

Βρείτε στο τέλος του κειμένου την πλήρη λίστα των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016.

Διαβάστε και δείτε, στιγμή προς στιγμή, την Τελετή Απονομής των Βραβείων ΕΑΚ 2016, στο live-blog του Flix

Τετάρτη 04.45 607

«Τετάρτη 04.45» μονοκούκι Η ταινία του Αλέξη Αλεξίου, το αθηναϊκό νουάρ με πρωταγωνιστή τον Στέλιο Μάινα, ήταν ο σαρωτικός νικητής της βραδιάς, με 9 σημαντικά βραβεία κι εκείνο της καλύτερης ταινίας. Με τη σύνθεση των φετινών υποψηφιοτήτων δεν είναι παράξενο ούτε άτοπο η ταινία να μονοπωλήσει την προτίμηση των ψηφοφόρων, οι οποίοι ωστόσο περιορίζονται ακόμα στους 230 περίπου και καλό θα ήταν να αυξηθούν για να συμπεριλαμβάνουν και τη γνώμη όσων τώρα απλώς παρατηρούν και κρίνουν.

εακ 2016 607

Γράψαμε στο Flix για την ταινία, «Επτά χρόνια μετά την "Ιστορία 52", ο Αλέξης Αλεξίου επιστρέφει με ένα ακόμη ατόφιο κομμάτι σινεμά που διασχίζει την παράδοση του νουάρ μετατρέποντας την ελληνική κρίση σε ένα απολαυστικό για τα μάτια και τις αισθήσεις εφιάλτη μέσα στην πραγματικότητα.» (διαβάστε ολόκληρη την κριτική του Flix για την «Τετάρτη 04.45» εδώ) Η ταινία βγήκε στις αίθουσες τον Μάρτιο 2015, έκανε περίπου 10.000 εισιτήρια (σεβαστό, πια, νούμερο για μια καλλιτεχνική ελληνική ταινία) και ωραιότατο θα ήταν να έκανε έναν συμπληρωματικό νικητήριο γύρο στη μεγάλη οθόνη.

εακ 2016 607

The divine Vanessa Η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ βρέθηκε ανάμεσά μας χτες το βράδυ, για να παραλάβει το τιμητικό βραβείο της, συνδέοντας την καλλιτεχνική με την πολιτική της δράση, το σινεμά με το προσφυγικό, όπως ακριβώς ήταν και το κεντρικό θέμα της βραδιάς. Και τα είπε βροντερά κι έξω απ' τα δόντια: «Ευχαριστώ την ανθρωπιά των απλών Ελλήνων ανθρώπων που είναι εκπληκτικοί, παρότι δεν ξέρουν ότι είναι εκπληκτικοί. Είστε εκπληκτικοί γιατί θυμάστε ότι αυτοί οι πρόσφυγες είναι μητέρες, πατέρες, παιδιά, ανθρώπινα όντα, όπως δεν το θυμάται ούτε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση! Τη δεκαετία του '30, η βρετανική κυβέρνηση αρνούνταν βίζες στους Εβραίους πρόσφυγες. Λίγα εκατομμύρια, «μικρά νούμερα», έπεσαν θύματα αυτής της επιλογής. Ανθρωποι πέθαναν εξαιτίας της άρνησης της βρετανικής κυβέρνησης. Και σήμερα η ίδια στρατηγική συνεχίζει, παρότι υπάρχει η διεθνής νομοθεσία που προστατεύει τους πρόσφυγες, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την καταπατούν. Εγώ δεν μπορώ να πω στην κυβέρνησή σας τι να κάνει, αλλά οφείλει να απαιτήσει από την Ευρώπη χρήματα, όχι σκληρά μέτρα, αλλά χρήματα για τη χώρα και για τους πρόσφυγες. Ντροπή σου Ευρώπη! Γιατί το λέω αυτό; Επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που εμπνεύστηκαν αυτήν την εγκληματική στρατηγική, άνοιξαν τις πόρτες στην Αποκάλυψη.»

εακ 2016 607

Η αίθουσα χειροκρότησε όρθια τη Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, μια γυναίκα που αποδεικνύει ότι δεν είναι απλώς «ζωντανός θρύλος», αλλά ολοζώντανη δυναμική οντότητα - κι αν η Μιμή Ντενίση, παρουσιάζοντάς τη στη σκηνή, φίλη της από το παρελθόν, μίλησε λίγο παραπάνω απ' όσο χρειαζόταν, χαλάλι της. Δεν την ακούμε και δεν τη βλέπουμε συχνά, ειδικά με φράκο και, εκτός θεατρικών δραμάτων, η Ντενίση έχει πολλά να πει.

εακ πρόσφυγες

Το προσφυγικό στο προσκήνιο Η πρόθεση των διοργανωτών της βραδιάς να τραβήξουν τον προβολέα στο κοινωνικοπολιτικό ζήτημα που καθορίζει και σκοτεινιάζει τις ημέρες που ζούμε ήταν ολόσωστη, οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανόητη παραφωνία. Κι η πρόθεση φάνηκε από την έναρξη της τελετής, με το video-performance του Νίκου Σούλη που συνδύασε αρχειακό υλικό από το Μικρασιατικό με φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη από τους σημερινούς πρόσφυγες, με μετανάστες στη σκηνή που κρατούσαν πλακάτ «open borders» και «no war» και διαπέρασε την κάθε κουβέντα στη σκηνή από τους παρουσιαστές και όσους έδωσαν τα βραβεία. Σε σημείο υπερφορτωμένο, υπερβολικό, επιτηδευμένο, ναι. Αλλά καλύτερα αυτό, παρά μια «γιορτή του σινεμά» χωρίς φωνή και επίκαιρη ταυτότητα. Ωστόσο, για την επόμενη φορά, θα είναι ωραίο όσοι παραλαμβάνουν ένα βραβείο να λένε ίσως κάτι μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό, απ' ό,τι εκείνοι που το δίνουν.

Σύκο 607

Ο αγαπημένος μας ευχαριστήριος λόγος Ανήκε στον Νικόλα Κολοβό που τιμήθηκε με το Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας για το «Σύκο». Με Σουηδο-Ηπειρώτικη προφορά, με έναν αυθορμητισμό κι ένα ταμπεραμέντο που έλειψε από την τελετή, μίλησε διασκεδαστικά, συγκινητικά και πηγαία, δίνοντας στον κόσμο το αναγκαίο διάλειμμα αλήθειας. Το highlight, η ευχαριστία στη μια εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας, τη γαϊδούρα τη Νικολέττα, που τα έδωσε όλα στη δουλειά: «Μου λείπει πολύ η γομάρα!»

εακ 2016 607

Οι παρουσιαστές Η Λένα Παπαληγούρα κι ο Γιώργος Νανούρης ήταν οι οικοδεσπότες της βραδιάς, δυναμικοί, χωρίς στιγμές αμηχανίας, λαμπεροί (ενδυματολογικά ίσως λίγο περισσότερο απ' ό,τι ταίριαζε στη θεματική), προβαρισμένοι και ετοιμόλογοι στα απρόοπτα. Το μόνο που τους λείπει είναι περισσότεροι ρόλοι στο σινεμά!

ΕΑΚ 2016 βασιλική τρουφάκου β ρόλος

Το ωραιότερο φόρεμα Ηταν αυτό της Βασιλικής Τρουφάκου, στενό, μακρύ, με κάθετες ρίγες, με μεγάλο άνοιγμα, με στιλ και χάρη και κομψότητα.

εακ 2016 607

Στα πεταχτά Ηταν ενδιαφέρουσα, πριν χρόνια, η απόφαση να γίνονται «εκκεντρικές» επιλογές στα πρόσωπα που απονέμουν τα βραβεία, αλλά έχει παλιώσει και κουράσει και μοιάζει να γίνεται επί τούτου: πόσες τέτοιες επιλογές να βγουν, επτά χρόνια μετά, πετυχημένες; Το Βραβείο Ξένης Ταινίας φέτος εγκαινιάστηκε και φέτος θα μπορούσε και να μπει στο συρτάρι - δεν ήταν παρά μια χαριτωμένη ευκαιρία να βρεθεί ο Γιώργος Λάνθιμος, νοητά, στην αίθουσα. Ο Κώστας Φαλελάκης, παραλαμβάνοντας το βραβείο του Μηνά Χατζησάββα, τα είπε ωραία για την ολιγωρία της Κυβέρνησης στη θεσμοθέτηση του Συμφώνου Συμβίωσης. Το παράκανε όταν προσέφερε το βραβείο στη Βανέσα Ρέντγκρεϊβ. Η μουσική του Βασίλη Τσαμπρόπουλου (μόνου στο πιάνο, με την υπέροχη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Αθήνας στο τέλος, ήταν αλά Τζον Γουίλιαμς θαυμάσια - απλώς στις τρεις ώρες τελετής, οι αντοχές λιγοστεύουν.

Η τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 θα προβληθεί αποκλειστικά στο ΟΤΕ CINEMA 2 την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 20.15. Στο πλαίσιο της κάλυψης των βραβείων, το OTE CINEMA 2 θα φιλοξενήσει και συνέντευξη της βραβευμένης με 1 Οσκαρ, 2 Χρυσές Σφαίρες και 2 Emmy Βρετανίδας ηθοποιού Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, ενώ στις 22.00 θα προβληθεί το ιστορικό δράμα του Φρεντ Ζίνεμαν «Τζούλια», που της χάρισε Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.

εακ 2016 607

εακ 2016 607

ΒΡΑΒΕΙΑ ΙΡΙΣ THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2016

Διαβάστε και δείτε, στιγμή προς στιγμή, την Τελετή Απονομής των Βραβείων ΕΑΚ 2016, στο live-blog του Flix

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 Βανέσα Ρέντγκρεϊβ: Το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 Η βραβευμένη με το Ιρις Α' Γυναικείου Ρόλου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 Ο βραβευμένος με το Ιρις Α' Ανδρικού Ρόλου Στέλιος Μάινας με την Χαρούλα Αλεξίου που του παρέδωσε το βραβείο

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 Ο υποδιευθυντής κινηματογραφικών & θεματικών καναλιών του ΟΤΕ TV, Αλέξανδρος Χριστογιάννης, μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλη Κατσούφη

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Καβογιάννη, Στεφανία Γουλιώτη

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 Η βραβευμένη με το Ιρις Β' Γυναικείου Ρόλου, Βασιλική Τρουφάκου