Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

«Η Μεταμόρφωση» («Transfiguration») του Μάικλ Ο' Σέι - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15.00

Ο 14χρονος Μάιλο ζει στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Είναι ορφανός, οι συμμαθητές του τον περιφρονούν και τα μεγαλύτερα παιδιά τον παρενοχλούν. Ετσι, βρίσκει καταφύγιο στο διαμέρισμα που μοιράζεται με τον μεγάλο του αδελφό. Για να ξεφύγει από τη μοναξιά του, βυθίζεται στον κόσμο των βαμπίρ. Ο Μάιλο έχει ένα σκοτεινό μυστικό, αλλά μια τυχαία συνάντηση με τη νέα του γειτόνισσα, Σόφι, του ξυπνά νέα συναισθήματα. Είναι όμως αρκετά για να καταπνίξουν τα σκοτεινά του ένστικτα; Μια ατμοσφαιρική, νεοϋορκέζικη ιστορία για τον εφηβικό έρωτα, την απώλεια και τα βαμπίρ, που θυμίζει το «Ασε το Κακό να Μπει» και που ο Ο' Σέι έγραψε και σκηνοθέτησε, πρώτα, ως μικρού μήκους.Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τη «Μεταμόρφωση» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω 607

«Στην Ηλικία μου Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω» («À mon age je me cache encore pour fumer») της Ραϊανά - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 17.30

Στην καρδιά ενός χαμάμ, μακριά από το επικριτικό βλέμμα των ανδρών, των μητέρων, των εραστών, των παρθένων και των φανατικών Ισλαμιστών, μπλέκονται πισινοί με μπούργκες κι έρχονται αντιμέτωποι, ανάμεσα σε γέλια, δάκρυα, ξεσπάσματα θυμού, τη Βίβλο και το Κοράνι... πριν τη λάμψη ενός στιλέτου και τη σιωπή του Θεού. Ελληνογαλλική συμπαραγωγή, γυρισμένη στο χαμάμ της Θεσσαλονίκης. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Στην Ηλικία μου» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

levelling 607

«Η Ισοπέδωση» («The Levelling») της Χόουπ Ντίκινσον Λιτς - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 17.30

Το Filmmaker τη συμπεριέλαβε στα «25 νέα πρόσωπα του ανεξάρτητου σινεμά», το Screen την έχρισε «αστέρι του αύριο». Η Χόουπ Ντίκινσον Λιτς μάς δείχνει τι μπορεί να κάνει, παρακολουθώντας την εκπαιδευόμενη κτηνίατρο Κλόβερ Κάτο που επιστρέφει στη φάρμα όπου μεγάλωσε όταν μαθαίνει ότι έχασε τον αδελφό της – κατά τα φαινόμενα, πρόκειται για αυτοκτονία. Η Κλόβερ αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπη με τον Ομπρι, τον πατέρα της – για τη φάρμα, τα ζωντανά και, κυρίως, για τις λεπτομέρειες σχετικά με το θάνατο του αδελφού της, Χάρι. Καθώς επίκειται η κηδεία, τα όσα ανακαλύπτει η Κλόβερ την οδηγούν σ’ ένα συναισθηματικό ταξίδι αναστοχασμού. Ενα γνήσια βρετανικό θρίλερ που θα φέρει δάκρυα στα μάτια και θα ζεστάνει την καρδιά, με την Ελι Κέντρικ σ’ έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο από αυτόν στο «Game of Thrones» που την έκανε γνωστή.

Anishoara 607

«Ανισοάρα» («Anishoara») της Ανα Φελίτσια Σκουτέλνικου - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 18.00

Τέσσερις εποχές από τη ζωή μιας έφηβης, από το καλοκαίρι της πρώτης αγάπης, ως την άνοιξη, όταν έρχεται η ενηλικίωση. Ο έρωτας, οι τάσεις φυγής, ο κίνδυνος που κρύβει ο κόσμος των μεγάλων. Επίσημη συμμετοχή της Μολδαβίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» εδώ.

Album 607

«Αλμπουμ» («Album») του Μεχμέτ Τζαν Μέρτογλου - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 20.30

Ενα ζευγάρι ετοιμάζει φωτογραφικό άλμπουμ με μια ψεύτικη εγκυμοσύνη στην αλλιώτικη κωμωδία του Τούρκου Μεχμέτ Τζεν Μέρτογλου που κέρδισε το Βραβείο στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής στο 69ο Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» εδώ.

zoology 607

«Ζωολογία» («Zoology») του Ιβάν Ι. Τβερντόφσκι - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 22.15

Μια άχαρη υπάλληλος σε ζωολογικό κήπο βγάζει ξαφνικά ουρά και ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερο γιατρό της, σε αυτό το γλυκόπικρο αλληγορικό δράμα. Απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο στην ισορρόπηση για να γυρίσει ένας σκηνοθέτης μια ταινία όπου παρατηρεί τα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου και παράλληλα αποκαλύπτει τις κρυφές αρετές που ξεχωρίζουν το είδος μας από τα υπόλοιπα στη ζούγκλα. Πόσω μάλλον αν αυτός ο σκηνοθέτης είναι κάτω των τριάντα και το νέο ταλέντο του ρωσικού σινεμά, που πριν δυο χρόνια υπέγραψε το «Μάθημα Αποκατάστασης». Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Zoology» εδώ.

two lovers and a bear

«Δυο Εραστές και μια Αρκούδα» («Two Lovers and a Bear») του Κιμ Νουέν - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Ολύμπιον στις 23.15

Ο σκηνοθέτης της «Μάγισσας του Πολέμου», με πρωταγωνιστές τον Ντέιν ΝτεΧάαν και την Τατιάνα Μασλάνι, στήνει μια ταινία για την ίδια την επιθυμία για ζωή. Ισως να μην είναι εφικτό στην αληθινή ζωή να ταξιδέψεις ώς την άκρη του κόσμου αναζητώντας τον εαυτό σου ή τη γαλήνη που πιθανόν κάποιος άλλος μπορεί να σου προσφέρει, όμως γι’ αυτό υπάρχει το σινεμά. Η γεμάτη ομορφιά και ποίηση αυτή ταινία μάς μεταφέρει κοντά στον Βόρειο Πόλο, σε μια πόλη 200 κατοίκων, όπου οι δρόμοι δεν βγάζουν πουθενά. Με φόντο αυτό το απόκοσμο σεληνιακό τοπίο, δύο βασανισμένες ψυχές, η Λούσι και ο Ρομάν, θα κάνουν ένα αποφασιστικό άλμα για να ζήσουν και για να βρουν την εσωτερική ηρεμία.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.