Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2017: Το «Have a Nice Day» είναι ένα crime drama που σου φτιάχνει τη μέρα

στα 10

Αν ο Κουέντιν Ταραντίνο έκανε μια ταινία κινουμένων σχεδίων... Οχι δεν θα μπορούσε να την κάνει τόσο καλή.

Θεσσαλονίκη 2017: Το «Have a Nice Day» είναι ένα crime drama που σου φτιάχνει τη μέρα

Μια ταινία κινουμένων σχεδίων βουτηγμένη στη βία και το ζωγραφιστό αίμα που ξεκινά με ένα απόσπασμα από την «Ανάσταση» του Λέοντα Τολστόι; Ναι, θα έχετε κάθε δίκιο αν σκεφτείτε «επιτηδευμένο», αλλά ευτυχώς το φιλμ του Λιου Τζιαν θα σας διαψεύσει με τον πιο θεαματικό κι αποστομωτικό τρόπο.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Have a Nice Day 607

Η ιστορία του δεν είναι κάτι το τρομερό, ένας μικροκακοποιός κλέβει μια τσάντα με χρήματα από το αφεντικό του, προκειμένου να βοηθήσει την αρραβωνιαστικιά του να διορθώσει μια αποτυχημένη πλαστική επέμβαση που την κρατά κλεισμένη στο σπίτι κι εμποδίζει το γάμο τους. Το αφεντικό του θα στείλει κάποιον να τον βρει και να φέρει τα χρήματα πίσω, μόνο που στην πορεία η τσάντα θα αλλάξει περισσότερα χέρια απ΄όσα μπορείτε να φανταστείτε, αφήνοντας κάθε φορά πίσω της πόνο και πτώματα.

Μπορεί το στόρι να ακούγεται ισχνό, αλλά πέραν του ότι το σενάριο είναι εξαιρετικά έξυπνο και διαποτισμένο με αγωνία κι ένα πυκνό, κυνικό χιούμορ, ο Τζιαν κατορθώνει να χωρέσει εντός του μια πλούσια γκάμα κοινωνικοπολιτικών παρατηρήσεων που δεν αφορούν μόνο στην Κίνα του σήμερα, μα στα πάντα, από το παγκοσμιοποιημένο κυνήγι της εύκολης επιτυχίας και της εφήμερης ευτυχίας, έως τον Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit.

Have a Nice Day 607

Have a Nice Day 607

Have a Nice Day 607

To «Have a Nice Day» θα μπορούσε να είναι μια ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, αν ο Ταραντίνο δεν ήταν τόσο αυτοαναφορικός και τόσο (προβληματικά, συχνά), ποπ, αλλά ο αληθινός του θρίαμβος βρίσκεται στο επίπεδο των εικόνων. Μια συναρπαστική παλέτα χρωμάτων, μια εντυπωσιακή σύνθεση πλάνων και μια σειρά από λεπτομέρειες που χρειάζονται ίσως δεύτερη θέαση για να τις χορτάσεις, ανυψώνουν το animation του φιλμ στο επίπεδο ενός αληθινού έργου τέχνης.

Πανέμορφο, ειρωνικό, έντονο, πανέξυπνο, ποπ, σκληρό, αστείο, με αλάνθαστη αίσθηση του ρυθμού, εξαιρετική μουσική από τους The Shanghai Restoration Project (κι ένα ανεπανάληπτο «μουσικό διάλειμμα»), το «Have a Nice Day», πολύ απλά σου φτιάχνει τη μέρα.


Περισσότερες κριτικές από το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: