Buzz

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (16 Μαΐου - 22 Μαΐου 2024)

στα 10

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (16 Μαΐου - 22 Μαΐου 2024)

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.

queer

Queer Movie Nights | 16 με 20 Μαΐου στο Τριανόν και το Ινστιτούτο Goethe

Οι queer κινηματογραφικές βραδιές επιστρέφουν για 3η χρονιά στον κινηματογράφο Τριανόν και το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας, 16 έως 20 Μαΐου.

Μια γιορτή του queer σινεμά με διεθνείς παραγωγές, πρεμιέρες, ελληνικές ταινίες και ειδικούς καλεσμένους στην καρδιά της Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας & Ιντερφοβίας*.

Συνολικά, 28 ταινίες θα παρουσιαστούν φέτος, πολλές σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της queer σκηνής. Ειδικός καλεσμένος φέτος θα είναι ο Αντονι Χίκλινγκ, σκηνοθέτης της ταινίας «Down in Paris» που θα προλογίσει την ταινία του, το Σάββατο 18/05 στις 20:00.

Διαβάστε αναλυτικά για το πρόγραμμα και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

buena vista

Buena Vista Social Club του Βιμ Βέντερς | Σάββατο 18 Μαΐου στο θερινό Ναταλί στη Θεσσαλονίκη

Το θερινό Ναταλί ξεκινάει τις φετινές προβολές του στις 18 Μαΐου με το ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς συν ένα μπαρ γεμάτο με κοκτέιλ με ρούμι. Εισιτήριο 4 ευρώ.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

στον ουρανό

Χρυσά Εθνικά Ελάφια | 17 Μαΐου στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο

Στις 17 Μαΐου στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμο στις 21.30 θα προβληθούν οι δύο ταινίες που κέρδισαν τα Χρυσά Ελάφια στα εθνικά προγράμματα του Kino International Film Festival. Αυτά είναι το μικρού μήκους του Αλεξη Αλεξίου «Ι.Ω.» και το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Ανδριανόπουλου «Στον Ουρανό του Τίποτα με Ελάχιστα».

Το «Γιώτα Τελεία Ωμέγα (Ι.Ω)» του Αλέξη Αλεξίου, γυρισμένο σε φιλμ 8 χιλιοστών είναι ένα ντοκιμαντέρ επιστημονικής φαντασίας. Η Ι.Ω είναι μια κοπέλα που ζει στο κοντινό μέλλον και δουλεύει στην πολεμική αεροπορία, ενώ βρίσκεται διαρκώς κάτω από ασφυκτική παρακολούθηση. Καθώς περιμένει να διακτινιστεί σε έναν μακρινό πλανήτη, μέσα από το οπτικό της ημερολόγιο – τα θραύσματα των αναμνήσεων και των σκέψεών της – συνομιλεί με το δικό μας παρόν σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τις αισθήσεις της και μαζί τη μνήμη των πραγμάτων που αξίζει να διασωθούν. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία.

Στην ταινία του Χρήστου Ανδριανόπουλου «Στον Ουρανό του Τίποτα με Ελάχιστα» υπάρχει ένα ρεαλιστικό και ένα κινηματογραφικό επίπεδο που o Χρήστος Ανδριανόπουλος ενώνει σε μια τρυφερή ιστορία.

Στο ρεαλιστικό επίπεδο, στη διάρκεια τής καραντίνας ο Χρήστος πέρασε πολύ χρόνο κινηματογραφώντας τη γιαγιά του, τη Νότα, βίο και πολιτεία με εξαιρετική ικανότητα και τώρα στο pilates mat και τον παππού του, τον Ηλία, που ξεδιπλώνει αρχιτεκτονικά σχέδια όχι με τοίχους και πόρτες, αλλά με οικογενειακά δέντρα και στατιστικά ανατιμήσεων. Στο κινηματογραφικό επίπεδο, στο ντεμπούτο τού σκηνοθέτη, δυο άνθρωποι σε προχωρημένη ηλικία ζουν παράλληλες ζωές στο ίδιο σπίτι, στον ίδιο γάμο. Αγαπιούνται; Αγαπήθηκαν ποτέ; Ο Χρήστος Αδριανόπουλος φέρνει το στίχο τής Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ στην επισφράγηση τής ταινίας του και μιλά στο Flix για το τι σημαίνει συμβίωση, απώλεια, χρόνος, ή τι του έμαθαν γι' αυτά δυο άνθρωποι που αγάπησε πολύ.

Διαβαστέ εδώ: Ο Χρήστος Αδριανόπουλος αναρωτιέται τι 'ν' αυτό που το λένε αγάπη και για πόσο ζει

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές εδώ.

πανόραμα

2o Πανόραμα Ταινιών Μικρού Μήκους από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης | 18 - 21 Μαΐου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στη Θεσσαλονίκη

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το 2ο Πανόραμα Ταινιών Μικρού Μήκους, από το Σάββατο 18 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 21 Μαΐου, στο Ολύμπιον, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, από τις 18:00 έως τις 22:30 κάθε μέρα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα προβληθούν συνολικά 50 ταινίες μικρού μήκους παραγωγής 2022-2024.

Υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στους σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και συζήτηση με το κοινό με την παρουσία των δημιουργών.

Καλεσμένος του Πανοράματος είναι ο διακεκριμένος συνθέτης Κώστας Χρηστίδης που θα κάνει μια ιδιαίτερη παρουσίαση για την μουσική στον Κινηματογράφο.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δίνει ένα δυναμικό βήμα προβολής στους νέους Έλληνες δημιουργούς .Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό των προβληματισμών και των θεματικών που αφορούν τους νέους σκηνοθέτες οι οποίοι συμμετέχουν χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να συναντηθεί το βλέμμα των δημιουργών με τους θεατές τους.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ζ

Z του Κώστα Γαβρά | 20 Μαΐου στο θερινό Cine Απόλλων στη Θεσσαλονίκη

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου στις 21:00, οι Σινεφίλ Δευτέρες - στην εναρκτήρια προβολή τους στο θερινό Cine Απόλλων - παρουσιάζουν το συγκλονιστικό και βραβευμένο με όσκαρ «Ζ» του Κώστα Γαβρά, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Στα ίχνη του παρελθόντος».

Ηταν 22 Μαΐου του 1963 όταν ο βουλευτής της Αριστεράς Γρηγόρης Λαμπράκης χτυπήθηκε στο κεφάλι μετά την ομιλία του σε εκδήλωση για την παγκόσμια ειρήνη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πέντε μέρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση όπου ο Αλέξης Δερμεντζόγλου θα αναλύσει το θέμα: «Το πολιτικό γαλλικό νουάρ και ο Κώστας Γαβράς».

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αγών

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ | 20-26 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, επιστρέφει για 12η φορά, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ο φορέας κλείνει φέτος τα 28 χρόνια και προσκαλεί παλιούς και νέους φίλους να απολαύσουν, εκτός από τις αρχαιολογικού περιεχομένου ταινίες, μία ευρεία θεματική γκάμα, που συμπεριλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλαστικές (fiction), κινουμένου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λπ. με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Για έξι ημέρες, οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εισιτηρίου, ενώ την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», η τελετή απονομής τον βραβείων του ΑΓΩΝΑ, που θα πλαισιωθεί από μία συναυλία-προσφορά του Γιώργου Νταλάρα, με ελεύθερη είσοδο.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τις συνολικά 61 ταινίες που επιλέχθηκαν από 22 χώρες, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, για έξι συνεχόμενα απογεύματα. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 20 Μαΐου έως και το Σάββατο 25 Μαΐου, από τις 17:00 έως τις 22:30.

Συγκεκριμένα, στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ταινίες από την Αγγλία, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, το Κιργιστάν, την Κύπρο, τη Μαλαισία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Συρία και την Τουρκία. Πρόκειται για πρόσφατες δημιουργίες (από το 2019 και έπειτα) που θα μας ταξιδέψουν όχι μόνο σε τόπους ανασκαφών, όπως στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Πέργαμο και τη Μεσοποταμία, τη Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν, την Ινδία… αλλά και στα Τρίκαλα. Ακόμα, θα μάθουμε για απαγορευμένες ερωτικές ιστορίες της αρχαιότητας, για τη Λίθινη Εποχή στη Σουηδία, τα μυστήρια που κρύβονται στο βυθό μιας λίμνης στην Τουρκία, τα μυστικά του Λουδοβίκου του 14ου, τη ζωή των ιππέων στην προ-χριστιανική Σιβηρία, τους θρύλους του κάστρου της Μυτιλήνης και για πρώτη φορά μια γυναίκα της προϊστορικής εποχής, η Lady Sapiens θα μας «αφηγηθεί» την ιστορία της.

Οι ταινίες του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ φέρνουν την επιστήμη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και τη Λαογραφίας, κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Μέσα από αυτές, παρακολουθούμε τα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας, την ακροβασία της επιστημονικής έρευνας ανάμεσα στην ψηφιακή και αναλογική τεκμηρίωση, τις δυσκολίες της ανασκαφής σε αντίξοες συνθήκες και τη χαρά της ανακάλυψης, αλλά και παραδόσεις που σιγά-σιγά χάνονται και αποτυπώνονται μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.

Το πρωί του Σαββάτου 25/5 θα υπάρχει μία ξεχωριστή ζώνη προβολής αφιερωμένη στα Μικρά του ΑΓΩΝΑ (11:30-14:30), με το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών να έχουν δημιουργηθεί από παιδιά. Για τις ανάγκες της ενότητας, το Φεστιβάλ εγκαινίασε δύο νέες συνεργασίες. Η πρώτη με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσολογγίου, που δημιούργησε μία ταινία ειδικά για τον ΑΓΩΝΑ, η οποία και θα προβληθεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Η δεύτερη συνεργασία είναι με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, χάρη στην οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προβολών ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του «Νεανικού Πλάνου». Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΑΓΩΝΑ.

Η τελετή λήξης στο Θέατρο Ολύμπια | 26 Μαΐου

Οι 61 ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ θα διεκδικήσουν 9 βραβεία: Grand Prix, Σκηνοθεσίας, Αρχαιολογίας, Σεναρίου, Εκπαιδευτικής ταινίας, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη, Βραβείο «Τα μικρά του Αγώνα» και Βραβείο Κοινού. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων θα φιλοξενηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», την Κυριακή 26 Μαΐου στις 19:00. Η Κριτική Επιτροπή το ΑΓΩΝΑ είναι διεθνής και απαρτίζεται (αλφαβητικά) από τους:

· Μάνο Ζαχαρία, σκηνοθέτη – Επίτιμο Πρόεδρο Κριτικής Επιτροπής· Δήμο Αβδελιώδη, σκηνοθέτη· Marc Azéma, αρχαιολόγο, σκηνοθέτη, διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας της Narbonne (Γαλλία)· TonyCoe, σκηνοθέτη, παραγωγό (Αγγλία)· Dario di Blasi, διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Bacoli (Ιταλία)· Νίκο Καλτσά, αρχαιολόγο, πρώην διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου· Θανάση Λάλα, εικαστικό, συγγραφέα· Lada Laura, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Σπλιτ (Κροατία)· Άννα Νταλάρα, εκδότρια, παραγωγό συναυλιών· Διονύση Πετρουτσόπουλο, διευθυντή φωτογραφίας· Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτη, πρόεδρο του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ

Αμέσως μετά την απονομή των βραβείων, ο ΑΓΩΝ, σε μία αναφορά για την ολοκλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο, επιλέγει να αναφερθεί σε αυτήν, προβάλλοντας μια ταινία μικρών δημιουργών. Πρόκειται για την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν οι μαθητές του 4oυ Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, «Τι τους εκάμασι; Τι εγίνασι;» (διάρκειας 8’31’), η οποία και απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό» Κύπρος – Ελλαδα- Ομογένεια εκπαιδευτικές γέφυρες» στην κατηγορία Ταινία Μυθοπλασίας.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία-προσφορά του σπουδαίου ερμηνευτή Γιώργου Νταλάρα τον οποίο τιμά φέτος ο ΑΓΩΝΑΣ. Μαζί του θα βρίσκονται οι τραγουδιστές Ασπασία Στρατηγού και Αλέξανδρος Τζουγανάκης και εννεαμελής ορχήστρα. Η συναυλία θα έχει ελεύθερη είσοδο, με δελτία που το κοινό μπορεί να προμηθευτεί ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του θεάτρου. Συνδιοργανωτής στην τελετή λήξης είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Αναζητήστε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών.

satyrs

Satyrs & Maenads: 5 χρόνια Athens Porn Film Festival | 22 μέχρι 26 Μαΐου στο Ρομάντζο και online

Με 5 ημέρες προβολών, εκδηλώσεων, πάρτι και εκπλήξεων γιορτάζει το Athens Porn Film Festival τα 5 του χρόνια - από τις 22 μέχρι τις 26 Μαΐου στο Ρομάντσο και διαδικτυακά μέχρι και τις 4 Ιουνίου.

Εχοντας ως επίκεντρο 150 ταινίες από όλον τον κόσμο «που απεικονίζουν το σεξ - από το μεταφορικό έως το σκληροπυρηνικό - με αισθητική, αφηγήσεις και ερμηνευτές που δεν μπορείτε να δείτε στο mainstream πορνό», το Athens Porn Film Festival γιορτάζει τα πέντε του χρόνια με πολλές εκπλήξεις, όπως μας πληροφορεί ο ιθύνων νους πίσω από το Φεστιβάλ, σκηνοθέτης και ο ίδιος Μενέλας Σιαφάκας. Με τον ίδιο στόχο πάντα, να ταράξει τα νεοσυντηρητικά νερά της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως να ανοίξει την κουβέντα για ένα θέμα ταμπού - όπως το πορνό, το Φεστιβάλ αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται ένας θεσμός.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Athens Porn Film Festival εδώ.

in edit

10 χρόνια In-Edit Greece! | 22 μέχρι 26 Μαΐου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Πριν δέκα χρόνια διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, ένα παγκόσμιο φεστιβάλ που ξεκίνησε στην Βαρκελώνη το 2006 με σκοπό να αναδείξει ένα κινηματογραφικό είδος που το ευρύ κοινό αγνοούσε: το μουσικό ντοκιμαντέρ. Εχοντας ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, ήρθε στη Ελλάδα το 2014, για να παρουσιάσει στο κοινό της πόλης μερικές από τις σπουδαιότερες μουσικές ιστορίες του και να εντάξει την πόλη σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο.

Από τις 22 μέχρι τις 26 Μαΐου το Λιμάνι της πόλης, γίνεται και παλι το σημείο συνάντησης όσων αγαπούν την μουσική και τον κινηματογράφο. Οι Gypsy punk Gogol Bordello θα συναντήσουν τους σκωτσέζους Simple Minds που θα μας ζητούν να μην τους ξεχάσουμε όπως και στο ομώνυμο τραγούδι τους. Κάτι που σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε με την υπέροχη Joan Baez με ένα φιλμ που εντυπωσίασε πέρσι στο φεστιβάλ Βερολίνου.

Στην απεναντι αίθουσα ο DJ Fatboy Slim, μία από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής των τελευταίων δεκαετιών θα δυναμώσει την ένταση στο λιμάνι, και θα συναντήσει τα Ντεσιμπέλ του Λευκού Πύργου, και την μουσική ιστορια της θεσσαλονίκης. Αυτό είναι ένα μικρό μέρος του φετινού προγράμματος.

Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα προβολών συμπληρώνεται από workshops πάρτυ, παρουσιάσεις δίσκων, Dj sets, live radio Show και βέβαια την αγαπημένη ενότητα του κοινού του φεστιβάλ: το doc alive, τη ζωντανή εμφάνιση των πρωταγωνιστών του ντοκιμαντέρ στη σκηνή, μετά τη λήξη της προβολής.

Στο πλαίσιο της εορταστικής του διάθεσης, το φεστιβάλ συναντά ξανά τον αγαπημένο καλλιτέχνη Σταύρο Κιουτσιούκη στη Toss Gallery με την έκθεση “IN-EDIT ΚΑΡΤΟΥΝΑΙΖΝΤ” .

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι στις 14 Μαΐου και θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ ενώ κορυφώνεται στις 27 Μαΐου, με το τέλος του In-Edit! Οι δραστηριότητες του εκθεσιακού προγράμματος θα περιλαμβάνουν και Live Sketching απο τον ίδιο το Σταύρο

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια μόλις ξεκινήσει η διαδικασία προπώλησης μέσω της Viva.gr αλλά και από τα εκδοτήρια της Αποθήκης Δ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το IN EDIT εδώ.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.