Φεστιβάλ / Βραβεία

PGA 2023: Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ενωσης Παραγωγών ξαφνιάζουν

στα 10

Blockbusters και sequels υπερισχύουν στις υποψηφιότητες για τα βραβεία των παραγωγών φέτος. Θα είναι έτσι και τα Οσκαρ;

PGA 2023: Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ενωσης Παραγωγών ξαφνιάζουν

Φέτος θα είναι η 34η φορά που η Ενωση Παραγωγών Αμερικής απονέμει τα δικό της βραβεία (Καλύτερης ταινίας, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Animation). Μάς ενδιαφέρει ιδιαίτερα που στρέφεται η προσοχή των παραγωγών για το βραβείο καλύτερης ταινίας, καθώς οι στατιστικές δείχνουν ότι όλα αυτά τα χρόνια η πυξίδα τους δείχνει και την ροπή που θα έχουν και τα Οσκαρ.

Στα προηγούμενα 33 χρόνια του θεσμού, 23 φορές οι παραγωγοί έπεσαν μέσα (7 φορές τα 10 τελευταία χρόνια): η ταινία στην οποία έδωσαν το βραβείο τους, κατέληξε να κερδίζει και το Οσκαρ. Ανάμεσά τους: το (απρόβλεπτο) «CODA» της Σίαν Χέντερ πέρσι, «Η Χώρα των Νομάδων» της Kλόι Ζάο πρόπερσι, το «Green Book» του Πίτερ Φαρέλι, το «The Shape of Water» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ή, αν πάμε και παλιότερο, το ακόμα πιο απρόβλεπτο «The Hurt Locker» της Κάθριν Μπίγκελοου.

Διαβάστε κι αυτό: Χρυσές Σφαίρες 2023: Οι νικητές μιας βραδιάς που έμοιαζε όπως παλιά

pga

Διάσημες φορές που το Σωματείο Αμερικανών Παραγωγών απέτυχε να ταυτιστεί με το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας; Οταν ψήφισαν το «1917» του Σαμ Μέντες (ενώ το Οσκαρ κέρδισαν τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο) , αλλά και τη χρονιά του «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ και του διαβόητου μπερδέματος με το «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς.

Φέτος λοιπόν, ανυπομονούσαμε να δούμε ποιες ταινίες θα καταλήξουν στις υποψηφιότητές τους.

Glass Onion: A Knives Out Mystery

Και η δεκάδα τους είναι η ακόλουθη:

«Avatar: The Way of Water»
«The Banshees of Inisherin»
«Black Panther: Wakanda Forever»
«Elvis»
«Everything Everywhere All at Once»
«The Fabelmans»
«Glass Onion: A Knives Out Mystery»
«TÁR»
«Top Gun: Maverick»
«The Whale»

aftersun

Ενώ υπάρχει η τόλμη/φόρα να συμπεριληφθούν τα πιο καλλιτεχνικά outsiders («The Whale», «Everything Everywhere All at Once», «The Banshees of Inisherin») , δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει μία θριαμβική επικράτηση του blockbuster σινεμά. Ειδικά με το streaming sequel «Glass Onion: A Knives Out Mystery», που, όχι, δεν θα έπρεπε να βρίσκετε στην τελική δεκάδα καμίας λίστας. Διασκεδαστικό, αλλά μέχρι εκεί.

Τι άλλο παρατηρούμε: που είναι οι γυναίκες σκηνοθέτες; Για δύο συνεχόμενες χρονιές το PGA πήγε σε ταινίες γυναικών, τώρα δεν υπάρχει ούτε μία στη δεκάδα του. Που είναι το «Aftersun» της Σάρλοτ Γουέλς, ή το «Women Talking» της Σάρα Πόλεϊ;

Οι παραγωγοί φέτος δεν συμπεριέλαβαν επίσης ξένες παραγωγές - εκτός έμειναν, για παράδειγμα, το «Τρίγωνο της Θλίψης», το ινδικό χιτ «RRR», και το «All Quiet on the Western Front» που ακούγονται αρκετά για το ότι μπορεί να καταλήξουν και σε περισσότερες από της Διεθνούς Ταινίας κατηγορίες στα Οσκαρ.

pinocchio guillermo del toro

Αυτή είναι και η πεντάδα του animation. Θα καταφέρει ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο να επαναλάβει την επικράτησή του, όπως στις Χρυσές Σφαίρες;

«Guillermo del Toro’s Pinocchio» (Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο)
«Marcel the Shell with Shoes On»
«Minions: The Rise of Gru» (Minions 2: Η Ανοδος του Γκρου)
«Puss in Boots: The Last Wish» (Ο Παπουτσωμένος Γάτος: H Τελευταία Επιθυμία)
«Turning Red» (Πάντα στο Κόκκινο)

Διαβάστε περισσότερα: