Φεστιβάλ / Βραβεία

Χρυσές Σφαίρες 2023: Οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές της βραδιάς

στα 10

Διαβάσατε ποιοι κέρδισαν τα βραβεία, αλλά αν δεν αντέχατε να ξενυχτήσετε, μην ανησυχείτε. To Flix συγκέντρωσε τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές της βραδιάς για να είστε απολύτως ενημερωμένοι.

Χρυσές Σφαίρες 2023: Οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές της βραδιάς

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών φέτος είχε να κερδίσει πολλά στοιχήματα. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας που δεν επέτρεψαν τελετές με την παλιά αίγλη των βραβείων, αλλά και ακόμα περισσότερα σκάνδαλα που αφορούσαν τη βάση των μελών της Ενωσης Ανταποκριτών του Χόλιγουντ, οι Golden Globes έπρεπε να αποδείξουν ότι το έχουν ακόμα: ειναι τα δεύτερα μεγαλύτερα βραβεία μετά τα Οσκαρ. Τόσο στα ίδια τα αποτελέσματα, που επιτέλους θα έπρεπε να επιδεικνύουν συμπερίληψη, όσο και στην ίδια την οργάνωση της βραδιάς.

Η μεγάλη τους επιστροφή σε μία αίθουσα με stars και μία live μετάδοση με εκατομμύρια τηλεθεατές στον κόσμο, είχε ένα ακόμα άγχος: μία επετειακή χρονιά. Η 80η τελετή απονομής δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από χολιγουντιανά λαμπερή, απολαυστική, εντυπωσιακή.

Διαβάστε αναλυτικά: Χρυσές Σφαίρες 2023: Οι νικητές μιας βραδιάς που έμοιαζε όπως παλιά

Τα κατάφεραν; Σε κάποια πράγματα ναι. Αλλα θέλουν ακόμα πολύ δουλειά για να αρχίζει να ξεθωριάζει το ένοχο παρελθόν της Ενωσης Ανταποκριτών. Αυτό που είναι σίγουρο: αν γεμίσεις μία αίθουσα με τα μεγαλύτερα ταλέντα της μικρής και μεγάλης οθόνης είναι αδύνατον να μην υπάρξουν στιγμές εκπλήξεων, ανατροπών, γέλιων και συγκίνησης.

Πάμε να δούμε τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές της βραδιάς.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Τζερόντ Καρμάικλ

Ο Τζερόντ Καρμάικλ μιλά για τον (λευκό) ελέφαντα στο δωμάτιο

«Βρίσκομαι εδώ γιατί είμαι μαύρος». Ετσι καλωσόρισε το κοινό του ο (όχι και τόσο διάσημος εκτός Αμερικής) stand-up κωμικός Τζερόντ Καρμάικλ, ο οποίος ανέλαβε φέτος την παρουσίαση της τελετής. Γελώντας το λευκό σκάνδαλο που ανάγκασε τις Σφαίρες να ανασκουμπωθούν και να γίνουν πιο συμπεριληπτικές, ο Καρμάικλ πέρασε σκληρά κι αυστηρά μηνύματα όχι μόνο στο κοινό, αλλά και στα μεγάλα αφεντικά: «την μία στιγμή φτιάχνεις τσάι στην κουζίνα σου και την άλλη πρέπει να αποφασίσεις αν θα δεχθείς να αποτελείς τον Μαύρο στο πάρτι μίας λευκής οργάνωσης». Αουτς. «Δεν θα πω ότι ήταν ένας ρατσιστικός οργανισμός, αλλά δεν είχαν ούτε ένα μαύρο μέλος μέχρι που πέθανε ο Τζορτζ Φλόιντ, οπότε, ας επεξεργαστεί ο καθένας αυτή την πληροφορία όπως νομίζει». Μετά από μία τέτοια έναρξη, κανείς δεν θα μπορεί να σκουπίσει κάτω από το κόκκινο χαλί της showbiz τα.θέματα της Ενωσης.

Διαβάστε κι αυτό: Χρυσές Σφαίρες 2023: Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μιλά, επιτέλους, προσωπικά

Κε Χούι Κουάν

H συγκίνηση του Κε Χούι Κουάν (που δεν ξέχασε τα παιδικά του χρόνια)

Μπορεί να κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού για το «Τα Πάντα Ολα», αλλά ο αμερικανοβιετναμέζος πρωταγωνιστής δεν ξεκίνησε τον ευχαριστήριο λόγο του με τους συντελεστές της νικήτριας ταινίας. Με δάκρυα στα μάτια και κόμπο στο λαιμό, κοιτούσε προς μία άλλη ροτόντα: «Με έχουν μεγαλώσει με την αξία να μην ξεχνάω ποτέ πώς ξεκίνησα και ποιοι ήταν εκεί για να μου δώσουν την πρώτη μου ευκαιρία. Στίβεν Σπίλμπεργκ, σ' ευχαριστώ»

Δείτε κι αυτό: Χρυσές Σφαίρες 2023: Οι 30 εμφανίσεις που έκαναν το κόκκινο χαλί να... κοκκινίσει από χαρά

Τζένιφερ Κούλιτζ

Η Τζένιφερ Κούλιτζ είναι θεά - ό,τι κι αν κάνει

Γιατί θα ανέβει σε μια σκηνή και με μία αξιολάτρευτη ταραχή θα ξεκινήσει ένα free-style αυτοσχεδιασμό κωμωδίας. Πολύ πριν κερδίσει (δικαιωματικά!) τη Χρυσή Σφαίρα Β' Γυναικείου ρόλου για το «The White Lotus: Sicily», ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει. Και ξεκίνησε το παραλήρημα - πόσο αγωνιούσε να αποδεχθεί την πρόταση της παρουσιάσης βραβείου γιατί φανταζόταν ότι θα γλιστρήσει με τα τακούνια («αδύνατον να φορέσω τα Crocs μου με ένα τέτοιο φόρεμα - θα έστελνα τους Ιταλούς σχεδιαστές στο τρελάδικο») , θα πει όλα τα ονόματα λάθος («γεια σου Μπιλ Νίιιιεεε, γεια σου Κέλι Κουκουκούοοοο»). Τελικά είπε λάθος το βραβείο - όχι «Χρυσή Σφαίρα», αλλά «Οσκαρ». Και ήταν απίθανη.

Κι όταν επέστρεψε ως νικήτρια, το παραλήρημα συνεχίστηκε. «Οταν είσαι νέα έχεις όλα αυτά τα μεγάλα όνειρα για το μέλλον σου, που μετά στα συντρίβει η ζωή. Θα γινόμουν Βασίλισσα του Μονακό - τελικά πήρε άλλη το ρόλο» / «Θέλω να ευχαριστήσω τους 5 ανθρώπους που μου έδιναν δουλειά όλα αυτά τα χρόνια με μικρούς ρόλους. Τον Ράιαν Μέρφι, την Ριζ Γουίδερσπουν. Ποιον άλλον; Μάλλον αυτοί ήταν...» / «Αυτοί οι μικροί ρόλοι που κρατάνε 5 σίκουελς - όπως το "American Pie", που το άρμεξα. Κυριολεκτικά.» / «Μάικ Γουάιτ. Μου έδωσε ελπίδα. Μου έδωσες μία καινούργια αρχή - ακόμα κι αν μου έδωσες τέλος, γιατί με σκότωσες κάθαρμα!» / «Σας ευχαριστώ πολύ. Νιώθω σημαντικά πια. Με χαιρετούν οι γείτονές μου!»

Δείτε κι αυτό: Χρυσές Σφαίρες 2023: Οι backstage δηλώσεις των νικητών της βραδιάς

Ράιαν Μέρφι

Ο Ράιαν Μέρφι απευθύνεται στα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά εκεί έξω...

Ανεβαίνοντας για να πάρει από τα χέρια του Μπίλι Πόρτερ την τιμητική χρυσή σφαίρα (Τhe Carol Burnett Award), o Ράιαν Μέρφι μίλησε στα ΛΟΑΤΚΙ νέα παιδιά που παρακολουθούσαν την τελετή από το σπίτι. «Πίσω στα 70ς που ήμουν μικρός και παρακολουθούσα το Carol Burnett Show στην μικρή μου οθόνη, δεν είχα δει ποτέ κάποιον σαν κι εμένα να κερδίζει βραβείο. Ή να παίζει έναν ρόλο σε κάποια σειρά. Είναι δύσκολο να είσαι ΛΟΑΤΚΙ παιδί στην Αμερική. Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο παντού στον κόσμο. Και τότε και τώρα. Αν το αμφισβητείτε έχω μία λέξη μόνο για εσάς: Φλόριντα. Μπορεί να μεγαλώνετε και να σας λένει ότι δε θα πετύχετε τίποτα στη ζωή σας. Μπορεί να έχετε μάθει να κρύβετε τη φύση σας για να επιβιώσετε. Σε όλα αυτά τα παιδιά που μάς βλέπουν απόψε, έχω να δείξω παραδείγματα επιτυχίας: MJ, Mπίλι, Νίσι, Ματ, Τζέρεμι. Υπάρχει πια δρόμος για να προχωρήσετε. Χρησιμοποιήστε αυτά τα παραδείγματα για πυξίδα σας...»

Τζερόντ Καρμάικλ

Ο Τζερόντ Καρμάικλ επιδεικνύει μπάλες. Τρεις χρυσές μπάλες.

Βγαίνοντας στη σκηνή και κρατώντας 3 Χρυσές Σφαίρες, ο Καρμάικλ έκανε ένα γενναίο αστείο/επίθεση στη Σαϊεντολογία. «Κοιτάξτε τι βρήκα στα παρασκήνια. Τις 3 Χρυσές Σφαίρες που επέστρεψε ο Τομ Κρουζ. Eχω μια ιδέα. ίσως μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως λύτρα για την ασφαλή επιστροφή της Σέλι Μισκάβιτζ.» (σ.σ. η γυναίκα του Αρχηγού της Σαϊντολογία έχει εξαφανιστεί και κανείς δεν ξέρει που είναι, και το όλο θέμα έχει κουκουλωθεί).

Εντι Μέρφι

Ο Εντι Μέρφι ραπίζει τον Γουίλ Σμιθ (με ένα αστείο)

Ο Εντι Μέρφι ήταν το τιμώμενο πρόσωπο φέτος. Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να αποδεχθεί το Cecil B. DeMille Award, έβγαλε έναν απολαυστικό λόγο. Σίγουρα όμως, το σημείο που προκάλεσε τη πιο δυνατή αντίδραση ήταν το κροσέ που έκανε στον Γουίλ Σμιθ. «Είμαι κωμικός εδώ και 46 χρόνια - 41 από αυτά στο σινεμά. Μπορώ να σας πω λοιπόν ότι υπάρχει συνταγή που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για μία επιτυχημένη καριέρα. Να πληρώνει τους φόρους του. Να κοιτάει τη δουλειά του. Και να μην πιάνει τη γυναίκα του Γουίλ Σμιθ στο γμημένο στόμα του!»

[Λίγο πριν κι ο Τζερόντ Καρμάικλ είχε κάνει ένα παρόμοιο αστείο, λέγοντας στο κοινό ότι «δώσαμε στα παρασκήνια το τιμητικό βραβείο ανδρείας, τη Χρυσή Σφαίρα Ροκ Χάτσον, στον Γουίλ Σμιθ».]

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Τζερόντ Καρμάικλ

«1-2, 1-2: Καλέ, αυτό το πράμα δουλεύει;»

Η μικροφωνική εγκατάσταση στην αίθουσα ήταν μάλλον προβληματική. Ενώ εμείς από τις τηλεοράσεις μας ακούσαμε όλα τα αστεία του Καρμάικλ στον εναρκτήριο λόγο του, οι σταρ από κάτω δεν είχαν την ίδια τύχη. Επιστρέφοντας στα παρασκήνια κάποιος το είπε στον Καρμάικλ κι από εκείνη τη στιγμή το άγχος του γιγαντώθηκε (συνεχώς προσπαθούσε να διατηρήσει μία σχετική ησυχία στις ροτόντες για να ακούγεται ο ίδιος - απαράδεκτο!)

Μπάτλερ

We can't go on... with Suspicious Minds

Αν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να σου κόψει η ορχήστρα τον ευχαριστήριο λόγο σου είναι να το κάνει όταν ευχαριστείς την πεθαμένη μητέρα σου στον ουρανό. Κι αν ο Οστιν Μπάτλερ (Α Ανδρικό για τον «Elvis») αντέδρασε πανέξυπνα, λέγοντας «θα μπορούσατε τουλάχιστον να χρησιμοποιήσετε ένα σχετικό κομμάτι - το Suspicious Minds, ίσως!», γενικώς η ορχήστρα νευρίασε αρκετούς από τους νικητές. Ο Κόλιν Φάρελ (Α Ανδρικό Κωμωδία για το «The Banshees of Inisherin») έδωσε έναν υπέροχο λόγο, έξυπνο και συγκινητικό, Οταν ξεκίνησε η ορχήστρα κάτω από τα λόγια του και τον άγχωσε, ήταν τουλάχιστον άκομψο. Ευγενέστατος όμως, δεν έδειξε την ενόχλησή του. Αντιθέτως, η Μισέλ Γεό (Α Γυναικείο Κωμωδία για το «Τα Πάντα Ολα») αντέδρασε: «Σκάστε, παρακαλώ πολύ. Απέδειξα ότι μπορώ να σας σπάσω στο ξύλο απόψε και μιλάω σοβαρά». Φυσικά ήταν ένα «αστείο» για την ηρωίδα της στην ταινία, αλλά το χαμόγελο της Γέο δεν ξεγελούσε κανέναν: περίμενε δεκαετίες αυτή τη στιγμή και της την έσπασαν.

σπιλμπεργκ

Στίβεν, μήπως ξέχασες κάποια;

Οσο υπέροχος ήταν ο λόγος του Στιβεν Σίλμπεργκ όταν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας, τόσο αμήχανη ήταν ο ευχαριστήριος λόγος του για την μεγάλη στιγμή της βραδιάς: όταν το «The Fabelmans» κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας. Τουλάχιστον για τους παρατηρητικούς. Ενώ αρχικά αγκάλιασε και τους δύο πιστούς παραγωγούς του (Τόνι Κούσνερ και Κρίστι Μακόσκο Κρίγκερ) και τους έφερε δίπλα του στο μικρόφωνο, έδωσε τη θέση του στον Κούσνερ για να πει τα ευχαριστώ του, αλλά όταν εκείνος ντροπαλά έκανε πίσω, συνέχισε να μιλάει ο Σπίλμπεργκ, ξεχνόντας εντελώς την Κρίγκερ. Κάποια στιγμή, κάπως προσπάθησε να κάνει αισθητή την παρουσία της, αλλά βλέποντας ότι δεν το πετυχαίνει έφυγε στο πίσω μέρος της σκηνής. Οι ηθοποιοί την σπρώχνουν να ξαναπάει μπροστά, αλλά εκείνη αρνείται. Ελπίζουμε ο Σπίλμπεργκ να επανορθώσει στα Οσκαρ.

ρεγγίνα χολ

Που είναι ακριβώς το αστείο;

Η Ρεγγίνα Χολ παρουσίασε την κατηγορία Α Ανδρικού σε τηλεοπτική δραματική σειρά, την οποία κέρδισε ο Κέβιν Κόστνερ για το «Yellowstone». Ο Κόστνερ δεν μπορούσε να παραβρεθεί γιατί η Νότια Καλιφόρνια (όπου βρίσκεται το σπίτι του) τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζει σοβαρές πλημμύρες. Η Χολ διαβάζοντας τη δήλωση του ηθοποιού δεν μπορούσε να πνίξει τα γέλια της. Μπορεί να ήξερε κάτι περισσότερο (ότι ο ηθοποιός μποϊκοτάριζε τη βραδιά, όπως θα αναφερθούμε παρακάτω), αλλά και πάλι, όταν σε παρακολουθεί ένα τηλεοπτικό κοινό που μπορεί να κατοικεί σε αυτές τις περιοχές, δεν αστειεύεσαι με ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους. Φάουλ.

απουσίες

Οι Απόντες

Μετά από τρία χρόνια κατακραυγής και ηχηρών καταδικαστικών δηλώσεων για τα σκάνδαλα των Χρυσών Σφαιρών, πολλοί σταρ δίστασαν να παραβρεθούν. Κάποιοι προφασίστηκαν γυρίσματα, κάποιοι άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις, και ναι ο Κέβιν Κόστνερ τις πλημμύρες στη Ν. Καλιφόρνια. Ενας μόνο είχε δηλώσει ξεκάθαρα το μποϊκοτάζ του: το φαβορί για το Α Ανδρικό, ο Mπράντα Φρέιζερ («Η Φάλαινα»). Ο ηθοποιός που είχε καταγγείλει τον Πρόεδρο της Ενωσης Ανταποκριτών, Φίλιπ Μπερκ, για σεξουαλική παρενόχληση είπε ότι όχι δε θα πατήσει στις Χρυσές Σφαίρες («η μητέρα μου δεν μεγάλωσε έναν υποκριτή»). Ο Μπερκ αναγκάστηκε σε παραίτηση το 2021 - little too late.

Βέβαια αυτή η στάση οδήγησε σε άδειες καρέκλες. Και όταν ειδικά οι νικητές δεν ήταν εκεί, σε αμήχανες στιγμές. Κακά τα ψέματα, μάς έλειψε ο λόγος που θα έδινε η Κέιτ Μπλάνσετ (Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου για το «Tár») ή η Ζεντάγια που έκανε ρεκόρ με τη Χρυσή Σφαίρα Α Γυναικείου για το «Euphoria».

Αλλά ίσως οι Σφαίρες να πρέπει να αποδείξουν την αλλαγή σελίδας που έκαναν σε βάθος χρόνου. Μέχρι τότε θα μετράμε απουσίες....

Περισσότερες Χρυσές Σφαίρες: