Buzz

Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός

στα 10

Σε ηλικία 70 ετών πέθανε ο Γιώργος Κατακουζηνός που το 1982 σκηνοθέτησε τον αμφιλεγόμενο «Αγγελο», αλλά και μια σειρά από κοινωνικά δράματα, όπως οι «Απουσίες» και το «Ζωή (Μια Ωραία Πεταλούδα)».

Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός
Η Πέμυ Ζούνη και ο Νικήτας Τσακίρογλου στις «Απουσίες» του Γιώργου Κατακουζηνού

Ο Γιώργος Κατακουζηνός γεννήθηκε το 1943 στην Αλεξάνδρεια και σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και το Παρίσι. Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες πριν ξεκινήσει τη δική του σκηνοθετική καριέρα.

Η πιο διάσημη ταινία του είναι ο «Αγγελος» του 1982, η οποία βασίστηκε πάνω στην πραγματική ιστορία της δολοφονίας του ναύτη Ανέστη Παπαδόπουλου από τον 19χρονο εραστή του Χρήστο Ρούσσο.

Αν και ελάχιστα ενδιαφέρουσα κινηματογραφικά, μάλλον γκροτέσκα και σίγουρα μια συντηρητική και στο γνωστό πλαίσιο της στερεότυπης τραγικότητας ματιά πάνω στην ομοφυλοφιλία, ο «Αγγελος» υπήρξε μια τολμήρη πρόταση για την εποχή του και μια τεράστια εμπορική επιτυχία που συνάντησε προβλήματα για να ολοκληρωθεί, αλλά και αντιδράσεις από τον κατάδικο Χρήστο Ρούσσο για την παραποίηση της ιστορίας του. Μετά από χρόνια ωστόσο ο ίδιος ο Ρούσσος παραδέχτηκε πως η ταινία βοήθησε στην αλλαγή της στάσης της κοινωνίας εναντίον του αλλά και στον μετριασμό της ποινής του που τελικά οδήγησε σε απονομή χάριτος το 1990 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

2 Ο Μιχάλης Μανιάτης και ο Διονύσης Ξάνθος στον «Αγγελο».

Ο Κατακουζηνός σκηνοθέτησε ακόμη τις «Απουσίες» το 1987, με την Πέμυ Ζούνη και τον Νικήτα Τσακίρογλου σε σενάριο του ίδιου και του Δημήτρη Νόλλα, ενώ το 1994 γύρισε το «Ζωή (Μια Ωραία Πεταλούδα)», πάλι σε μια προσπάθεια αντανάκλασης της πραγματικότητας στη σύγχρονη Ελλάδα στο σινεμά, βασισμένη στην πολύκροτη δολοφονία της συζύγου του Παναγιώτη Φραντζή, ο οποίος αφού τη σκότωσε την τεμάχισε και την πέταξε στα σκουπίδια.

Μέχρι και το τέλος της ζωής του, ο Γιώργος Κατακουζηνός εργαζόταν στην τηλεόραση και σε ντοκιμαντέρ.