Οι ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με τα Cahiers du Cinema

BUZZ 27 NOV 2013  /  Γιώργος Κρασσακόπουλος

Τίποτα δεν λέει «τέλος της χρονιάς» από τις λίστες με τις «καλύτερες ταινίες». Τα Cahiers, ανοίγουν το χορό με την δική τους, άκρως ενδιαφέρουσα λίστα.

Μπορεί να έχουν χάσει κάτι από την αίγλη της απόλυτης πρωτοπορίας που είχαν όταν στην δεκαετία του 50 και του 60 μετρούσαν ανάμεσα στους συντάκτες τους μερικούς από τους ανθρώπους που αργότερα μεταμορφώθηκαν σε σημαντικούς σκηνοθέτες του γαλλικού σινεμά, αλλά δεν παύουν να αποτελούν ένα περιοδικό με ιδιαίτερο εκτόπισμα.

Και σχεδόν πάντα, με μια άποψη που δεν φοβάται να είναι διαφορετική, κόντρα σε αυτό που θεωρείται πετυχημένο. Ετσι και η φετινή τους λίστα με τις ταινίες της χρονιάς περιέχει μερικές απρόβλεπτες επιλογές.

Η ταινία που βρίσκεται στο νούμερο ένα όμως, δεν είναι απαραίτητα μία από αυτές . Ο «Αγνωστος της Λίμνης» του Αλεν Γκιροντί, είναι μια ταινία που το περιοδικό είχε υποστηρίξει από την πρώτη της προβολή στο φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο, κι ένα φιλμ που ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα του: Εστέτ και «πολιτικό» μαζί, τολμηρό κινηματογραφικά και αισθητικά άψογο.

Στην κριτική τους για την ταινία το περιοδικό γράφει ανάμεσα σε άλλα: «Τα δέντρα, ο άνεμος, ο ήλιος, η λίμνη είναι πάντα εκεί, όπως οι άντρες και τα πάθη τους που έρχονται από τα βάθη του χρόνου» . Δεύτερο στη λίστα το «Spring Breakers» του Χάρμονι Κορίν για το οποίο έγραφαν « Από αυτό το ανόητο πράγμα, ρέει ένα είδος ποίησης απωθητικής και ναίφ μαζί, μπουρλέσκ και συνθετική, χυδαία και ανόητη, κάποιο είδος μιας ποίησης χαμένης». Στην τρίτη θέση, «η Ζωή της Αντελ» η οποία σύμφωνα με τα Cahiers είναι «ένας ορμητικός χείμαρρος συναισθημάτων που σε συγκινούν με τρόπο που σπάνια έχει τη δύναμη να κάνει το σινεμά».

Δείτε πιο κάτω ολόκληρη τη λίστα.

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.