Buzz

Οι ΤΟΡ 10 αγαπημένες ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο για το 2013

στα 10

Οχι μόνο η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμα, αλλά τώρα είναι που θα κυκλοφορήσουν τα βαριά πυροβολικά - όσες ταινίες στοχεύουν στην οσκαρική κούρσα. Ο Ταραντίνο όμως ποτέ δεν έκανε συμβατικές λίστες.

Οι ΤΟΡ 10 αγαπημένες ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο για το 2013

Ο Κουέντιν Ταραντίνο δεν κάνει μόνο σινεμά. Πηγαίνει σινεμά. Ισως αυτό σας φαίνεται αυτονόητο αλλά, πιστέψτε μας, δεν είναι. Εδώ και η ίδια Ακαδημία παιδεύεται με τη διαδικασία των screeners, ώστε, τουλάχιστον στο παρά πέντε, τα μέλη της να έχουν άποψη και ψήφο για όσες ταινίες τερματίζουν στην οσκαρική κούρσα. Ελάχιστοι είναι οι πραγματικά σινεφίλ σκηνοθέτες. Ελάχιστοι παρακολουθούν τις νέες κινηματογραφικές κυκλοφορίες, ενημερώνονται για τα νέα πρότζεκτς των συναδέλφων τους, ή τους νέους κινηματογραφιστές που προκύπτουν από τα φεστιβάλ.

Διαβόητα ένας από αυτούς είναι ο Κουέντιν Ταραντίνο. Κάθε χρονιά μάλιστα ανακοινώνει τη λίστα με τις δέκα προσωπικά αγαπημένες του ταινίες - με εξαίρεση μόνο το 2012, γιατί το «Django: Ο Τιμωρός» δεν του επέτρεψε όσο χρόνο ήθελε για να δει και τις underdog παραγωγές (όπως τις ονομάζει).

Οι λίστες του Ταραντίνο είναι εντελώς απρόβλεπτες. Το 2011 και το 2010, μαζί με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» και το «The Social Network», ο Κουέντιν στρίμωξε μέσα στις επιλογές του και τους «Τρεις Σωματοφύλακες» και το «Jackass 3D». Ενα χρόνο πριν, στην κορυφή της δεκάδας του πιο mothahfucka σκηνοθέτη του πλανήτη ήταν το... «Brave».

Οταν σήμερα λοιπόν ανακοινώθηκε ότι ο Ταραντίνο ήταν έτοιμος να μας δείξει τη δεκάδα του για το 2013, ήμασταν κάτι παραπάνω από περίεργοι. Βέβαια ο ίδιος βιάζεται να διευκρινήσει ότι στην φετινή του λίστα η σειρά είναι ακόμα αλφαβητική, καθώς αυτές είναι οι «μέχρι στιγμής» επιλογές του - αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο να δει κάτι τους επόμενους μήνες που θα αλλάξουν τη σύνθεση ή την κατάταξη.

1

TOP 10 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΤΑΡΑΝΤΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 2013

2

Σταθερός φαν του Γούντι Αλεν (το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», διαδέχεται φέτος η «Θλιμμένη Τζάσμιν») αλλά κι όσων ο Γούντι επηρέασε μέσα στα χρόνια, ο Κουέντιν Ταραντίνο επιλέγει και Λινκλέιτερ αλλά και Μπόμπακ. Οτι «Το Κάλεσμα» θα υπήρχε σ' αυτή τη δεκάδα ήταν μάλλον σιγουράκι, όπως και το «This Is the End» - γνωρίζοντας το αιρετικό χιούμορ του Ταραντίνο. Εκπλήξεις αποτελούν περισσότερο κάποιες γενναιόδωρες ψήφοι σε πρότζεκτ που κατά γενική ομολογία απέτυχαν: «Ο Μοναχικός Καβαλάρης» του Γκορ Βερμπίνσκι και το «Kick-Ass 2» του Τζεφ Γουάντλοου μπορεί να μη βρίσκονται φέτος ούτε στις δεκάδες των δημιουργών τους. Τέλος, μπορεί το «Afternoon Delight» που κέρδισε και το βραβείο σκηνοθεσίας στο Sundance τον Ιανουάριο, να είναι στην κορυφή λόγω αλφαβητικής σειράς, αλλά τσιμπήσαμε: τώρα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη περιέργεια να το δούμε.

Περισσότερος Κουέντιν Ταραντίνο: