Buzz

O Μαρκ Κάζινς βλέπει στην καραντίνα του, μόνο ταινίες από το 1940

στα 10

Ο σκηνοθέτης και ιστορικός του κινηματογράφου μας προτείνει να ανακαλύψουμε ξεχασμένα αριστουργήματα που υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο.

O Μαρκ Κάζινς βλέπει στην καραντίνα του, μόνο ταινίες από το 1940
Vasilisa the Beautiful

Εκτός του να θέλει να μας μάθει σινεμά σε 40 μέρες, ο Μαρκ Κάζινς, πάντα πολυάσχολος και πολυσχιδής, μένοντας σπίτι, βρίσκει τον χρόνο να ανακαλύψει ή να ξαναδεί ταινίες που δεν έχουν στις μέρες μας την αναγνώριση που νιώθει ότι τους αξίζει.

Δείτε ακόμη: Το σχολείο της καραντίνας: Ο Μαρκ Κάζινς σε διδάσκει σινεμά σε 40 μέρες

Αφήνοντας στην άκρη τα κλασικά και διάσημα κινηματογραφικά έργα που γυρίστηκαν τ0 1940, ανάμεσα στα φιλμ που προτείνει να δούμε κι εμείς είναι τα παρακάτω:

Son of Ingagi του Ρίτσαρντ Σι Καν

Μια φτηνή αφροαμερικάνικη ταινία τρόμου για μια γυναίκα που κρατά πιθηκάνθρωπο στο υπόγειο της. Είναι αδέξιο και οπτικά επίπεδο αλλά διασκεδαστικό ως προπομπός του blaxploitation.

Vasilisa the Beautiful του Αλεξάντρ Ρου

Μια ρώσικη ταινία που ξεκινά βουκολικά και ξεφεύγει στο πεδίο του μαγικού, σε ένα πυκνό δάσος με αγελάδες που περπατάνε ανάποδα έναν άνθρωπο ποντίκι κι έναν τεράστιο δράκο με τρία κεφάλια. Είναι αφελώς, φανταστικά γοητευτικό και εξωφρενικό.

Travelling Actors του Μίκιο Ναρούσε

Ενα αριστούργημα. Μια ποιητική κωμωδία για δυο ηθοποιούς του θεάτρου καμπούκι που υποδύονται το μπροστινό και το πίσω μέρος ενός αλόγου.

The Foundling της Τατιάνα Λουκάσεβιτς

Μια μεγαλύτερη ανακάλυψη: ένα όμορφο φιλμ για ένα κορίτσι που χάνεται στη Μόσχα. Πολύ μπροστά από τις ταινίες της Σίρλει Τέμπλ της ίδιας περιόδου είναι σκηνοθετημένο από μια από τις πρώτες γυναίκες σκηνοθετες και τελειώνει με την ατάκα: «Μαμά, ας χαθούμε μαζί αύριο». Γουάου!

Operetta, του Γουίλι Φορστ

Ενα αυστριακό φιλμ από εκείνα που με κάνουν να χάνομαι σε έναν κόσμο που ανακάλυπτα όπως όταν ήμουν παιδί κι έβλεπα ταινίες στην τηλεόραση από τον καναπέ του σπιτιού μου.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα: