Άποψη

Cine #MένουμεΣπίτι | O Θάνος Σαμαράς προτείνει στο Flix μια ταινία για τις μέρες της καραντίνας

στα 10

Το Flix ζητά κάθε μέρα από καλλιτέχνες που αγαπάει να φτιάξουν πρόγραμμα στον κινηματογράφο του σπιτιού μας, με κάτι που θα (ξανα)δούν κι ο ίδιοι τις μέρες της καραντίνας!

Flix Team
Cine #MένουμεΣπίτι | O Θάνος Σαμαράς προτείνει στο Flix μια ταινία για τις μέρες της καραντίνας

Οι μέρες της καραντίνας θέλουν προσοχή, υπομονή, πεθαρχία και... πολύ σινεμά! Μένουμε σπίτι, φτιάχνουμε ατμόσφαιρα και βλέπουμε ταινίες - ταινίες που πάντα θέλαμε να δούμε και δεν βρήκαμε ποτέ το χρόνο, ταινίες που θα ξαναδούμε γιατί μάς στηρίζουν, μάς φτιάχνουν το κέφι, σκοτώνουν την κακή διάθεση και την κλεισούρα.

Το Flix ζήτησε από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, συγγραφείς να προτείνουν την ταινία που θα βάλουν κι εκείνοι να δουν, όσο μένουν σπίτι. Μπορεί να είναι η αγαπημένη τους, ή αυτή που θεωρούν ότι έχει μεγαλύτερο νόημα να ξαναδούν τώρα, σε αυτή τη χρονική στιγμή, σε αυτή τη συνθήκη.

Δείτε ακόμη:

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος προτείνει «All That Jazz» του Μπομπ Φόσι
Ο Μπάμπης Μακρίδης προτείνει «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ο Γιώργος Γούσης προτείνει «Κλίματα Αγάπης» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν
Ο Αργύρης Ξάφης προτείνει «Old Boy» του Παρκ Τσαν-γουκ
Ο Φοίβος Δεληβοριάς προτείνει «Amarcord» του Φεντερίκο Φελίνι
Η Κάτια Γκουλιώνη προτείνει «Να Ζει Κανείς ή να Μη Ζει» του Ερνστ Λιούμπιτς
Ο Παναγιώτης Πανταζής προτείνει «Short Skin» του Ντούτσιο Κιαρίνι
H Zακλίν Λέντζου προτείνει «Gummo» του Χάρμονι Κορίν
O ΛΕΞ προτείνει «Repo Man» του Αλεξ Κοξ
Ο Λευτέρης Χαρίτος προτείνει «Ο Γείτονάς μου ο Τότορο» και «Sullivan's Travels»
O Βασίλης Κεκάτος προτείνει «Love Streams» του Τζον Κασσαβέτη
Η Δήμητρα Γαλάνη προτείνει «Νοσταλγία» του Αντρέι Ταρκόφσκι
O Γιάννης Βασλεμές προτείνει «Dune» του Ντέιβιντ Λιντς

thanos samaras 607 H καραντίνα μου: #LesYeuxSansVisage

Τι να δούμε λοιπόν σήμερα Θάνο;

Από το «Μια Μέρα τη Νύχτα» του Γιώργου Πανουσόπουλου που ήταν το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, μέχρι το «Dead Europe» του Τόνι Κράβιτς (βασισμένο στο βιβλίο του Χρήστου Τσιόλκα), από το «Delivery» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, μέχρι την «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους κι από το «Valse sentimentale» της Κωνσταντίνας βούλγαρη μέχρι τη «Xώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα, ο Θάνος Σαμαράς ήταν από τους πρώτους κινηματογραφικούς πρωταγωνιστές που δεν έπαιζαν «σε ελληνικές ταινίες, αλλά σε ταινίες». Αφοσιωμένος θεατρικός σκηνοθέτης τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει τον «Ευαγγελισμό της Κασσάνδρας» και τον «Χρύσιππο» και περιμένουμε το επόμενο βήμα.

Προς το παρόν, μετρά τα βήματά του από την κρεβατοκάμαρα στην κουζίνα - όπως όλοι μας. Κάνει μια στάση στο χωλ και μάς στέλνει έναν χαιρετισμό - με την αγαπημένo του onesie και το αγαπημένο του πόστερ.

Les yeux sans visage 607 1

Les yeux sans visage 607 2

«Μάτια Χωρίς Πρόσωπο» του Ζορζ Φρανζί (1960)

Από παιδί, μόνο μέσα από τις ταινίες μπορούσα να καταλάβω τον κόσμο. Δηλαδή μια πληροφορία αποσταγμένη και διαθλασμένη, όχι κυριολεκτική και άρα, ύποπτη. Οι ταινίες μου έμαθαν να κοιτάζω (όπως η Maria Casares στο Orphée), να τρώω (όπως η Rosemary το ωμό συκώτι), να καπνίζω (όπως η Shelley Duvall στο 3 Women), να ζω (όπως η Little Edie στο Grey Gardens). Η κυριολεκτική πραγματικότητα ήταν και είναι πάντα εχθρός αυτού που πραγματικά συμβαίνει.

Δεν έχω μία αγαπημένη ταινία, είναι αρκετές, αλλά στο «Les Yeux Sans Visage» του Georges Franju, η Christiane είναι κλεισμένη στο σπίτι (ΕΠΙΚΑΙΡΟ) απο τότε που καταστράφηκε το πρόσωπό της σε ένα ατύχημα. Ευτυχώς που ο πατέρας της είναι σπουδαίος πλαστικός χειρούργος. Δυστυχώς που προσπαθεί αποτυχημένα να της αντικαταστήσει το πρόσωπο κλέβοντας τα πρόσωπα άτυχων κοριτσιών.

Les yeux sans visage 607 3

Δεν είναι ακριβώς b-movie, δεν ειναι ακριβώς auteur art film, κάτι ενδιάμεσο για κάτι που μάλλον έχει να κάνει με την έννοια της ταυτότητας και της παθητικότητας. Η μάσκα που φοράει, με παγωμένη και άχρωμη την χαμένη της έκφραση και ομορφιά, την κάνει φυλακισμένη στον εαυτό της αλλά και απαλλαγμένη από αυτόν.

Τώρα θα αφήσω να περάσει απο εδώ και ένας δούρειος ίππος, που μέσα κρύβει: La Belle et La Bete, Sue, Boom!, Orphée, 3 Women, Now Voyager, Grey Gardens, Persona, Belle de jour, Das Cabinet des Dr.Caligari, Vertigo, Rosemary’s Baby, Leave Her to Heaven, The Killing of Sister George, The Prime of Miss Jean Brodie, Suddenly Last Summer.

Θάνος


Διαβάστε και δείτε περισσότερα:

Les yeux sans visage poster 607 1

Les yeux sans visage poster 607 2

Les yeux sans visage poster 607 3