Φεστιβάλ / Βραβεία

Oι 10 ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2019

στα 10

Η αποκάλυψη της μακράς λίστας των διεκδικητών του βραβείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2019 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι.

Oι 10 ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2019

Ακόμα μία διάκριση ήρθε να προστεθεί χθες για το «Η Δουλειά Της», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Νίκου Labôt που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ταξίδεψε και διακρίθηκε στα φεστιβάλ του κόσμου, ανάμεσά τους και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπου κέρδισε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, καθώς η ταινία είναι μία από τις δέκα υποψήφιες για το φετινό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Flix βρίσκεται στο Κάρλοβι Βάρι για να σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ μέσα και έξω από τις αίθουσες, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Πράγα.

Η Δουλειά της 607 5 Η Δουλειά Της

Ανάμεσά στις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου βρίσκουμε τις «Αόρατες» του Λουί-Ζουλιέν Πετίτ, την εισπρακτική και καλλιτεχνική έκπληξη από τη Γαλλία για τις ιδωμένες με μια πιο τρυφερή και κωμική ματιά περιπέτειες των άστεγων γυναικών στη χώρα, το νικητή του Χρυσού Αλέξανδρου στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης «Ray and Liz» του διάσημου φωτογράφου Ρίτσαρντ Μπίλινγκτον, βασισμένο στις kitchen sink παιδικές του αναμνήσεις, το «System Crasher» της Νόρα Φίνκσαιτ, που δίχασε το Βερολίνο με την μέτα-ντοκιμαντερίστικη απεικόνιση του γερμανικού αναμορφωτικού συστήματος ανηλίκων, το «Τhe Realm» του Ροντρίγκο Σορογκόγιεν, για την πολιτική διαφθορά στην ιβηρική χώρα, το οποίο σάρωσε τα φετινά βραβεία Γκόγια και θα προβληθεί σε λίγες μέρες στη χώρα μας, αλλά και δύο ταινίες από τη Βόρεια Μακεδονία, το «Honeyland», ένα πανέμορφο και λυρικό ντοκιμαντέρ των Ταμάρα Κοτέβσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοφ, το οποίο διακρίθηκε στο Σάντανς και πηγαίνει με φόρα για τις υποψηφιότητες των επερχόμενων Όσκαρ στη συγκεκριμένη κατηγορία, και την καυστική σάτιρα των βαλκανικών ηθών «God Exists, Her Name is Petrunya» της Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέβσκα, η οποία επίσης προκάλεσε αίσθηση στη φετινή Μπερλινάλε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις από τις ταινίες που διεκδικούν το βραβείο είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες, ενώ στη λίστα βρίσκονται δύο ταινίες τεκμηρίωσης, άλλη μια απόδειξη ότι το βραβείο που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αναδείξει τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα μιας πολυπολιτισμικής Ευρώπης προσπαθεί να αφουγκραστεί τον παλμό και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

honeyland 607 Honeyland

System Crasher 607 2 System Crasher

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης στο μεγαλόπρεπο Grandhotel Pupp στην καρδιά του Κάρλοβι Βάρι απονεμήθηκε και το βραβείο κοινού Lux, το οποίο προέκυψε κατόπιν ψηφοφορίας από τους θεατές σε ολόκληρη την Ευρώπη των τριών περσινών τελικών υποψηφίων.

Η γνώμη του κοινού ταυτίστηκε με εκείνη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου κι έτσι ο Ισλανδός Μπένεντικτ Έρλινγκσον πρόσθεσε ένα ακόμα βραβείο στην ήδη πλούσια φεστιβαλική συλλογή του για το «Γυναίκα σε Πόλεμο».

Woman at War 607 Γυναίκα σε Πόλεμο

lux Το σημείωμα για τη βράβευση του «Γυναίκα σε Πόλεμο» με το βραβείο κοινού

Η φετινή τελική τριάδα θα ανακοινωθεί στις 23 Ιουλίου στη Ρώμη κατά τη διάρκεια των Giornate degli Autori στο πλαίσιο του φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στην Αιώνια Πόλη, ενώ η αποκάλυψη του τελικού νικητή θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο. Μέχρι τότε και για όλη την επόμενη χρονιά, οι τρεις υποψήφιες ταινίες θα προβληθούν σε όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης, ανεξαρτήτως διανομής και με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα αναλάβει τον υποτιτλισμό τους και στις 24 γλώσσες της Ένωσης, κατά τη διάρκεια των Ημερών Lux σε επιλεγμένους κινηματογράφους. Ευχόμαστε στον Νίκο Labôt κάθε επιτυχία.

lux

Το Flix βρίσκεται στο Κάρλοβι Βάρι για να σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ μέσα και έξω από τις αίθουσες, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Πράγα.